[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
下個post標題寫明點解要買水啦不如

富士唔買水 不如唔好買
我想問大家影人像個陣係用開咩MODE..CC定PRO Neg. Hi定PRO Neg. Std??????
唔知做乜鳩
想問下有冇師兄係Leading Digital 領先數碼買過嘢?
我想去買部水貨富士機
個人首選三陽 四寶 cam2 DcCareer 雙城 天祥 肥花
其餘有星際揀星際 之後再係其他

因為首選幾間都多人(frd)買+ price有報價,然後去星際唔啱都容易搵第二間

btw 發現有行貨打手每個水貨cm都留負評 各位睇路
btw 幾時出18/2ii / 23.4ii 或者小三元嘅tele都好
大廠微距鏡成像基本支支都一流
如果你唔介意入光少啲, 同構圖影人像bokeh冇咁散咁靚
可以唔買56 1.2都得

至於對焦速度就.. 56 1.2都唔係快
xt3,4個mon如果有方法合體就好 直倒xt3個mon真係好方便
想要16f2
早排傻傻地周圍去影日落,香港原來真係好靚(雖然影得衰)

仲比我影到彩虹雲

XT20 35.4/1855
18/2係餅 好正wor

16好似都有枝2.8嘅都係差半級光啫
學下執相啦
我鍾意直出,收皮啦
賣xt3換x pro3你都幾on9
on得過你?人地過想賣Xpro3換Xt3.

你就笑9人Xt3換Xpro3 ?

你走啦,唔好影響大家討論。
兩部野完全唔同玩法喎
XE3 +27餅+18-55
Best of both world
xt3 加 23f2其實都可以完全代替到x100v, size唔差得多,另外再買1855,f it曬
講撚左十萬次唔好買行
如果唔想幫親藍代理, 但
水貨壞左可以點?
有得比唔奇, 畢竟Sensor size係一件事, 鏡頭光學設計同成像係另一件事

另外計dof, 56 1.2 全開大概等於FF機 用85 1.8 咁
我覺得淺景深程度已經好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞