[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
依家xpro 2 幾錢?
我初初諗入部x100v,但xpro3越睇越鐘意,配23f2都相當輕巧,就帶咗佢返屋企
我x-t4配23mmf2都覺得好正
我比較膚淺機一定要靚仔,所以揀xpro3
咁Nikon Z大三元都叫出左2470同70200嘅, 同埋都有FTZ
反而支0.95 Noct又重又貴又得mf唔知有幾多人買, 買完又會常用
23.4
唔知係人定鏡嘅分別
呢張相同平時見嘅23/2食物相真係差好遠
其實d相睇得出系用35影唔係23
咁細件,又矇
btw 冇人玩23系為左玩淺景深,最近要系為左入光量囉
好靚呀完全係想要嘅效果
即刻覺得23/2影食物唔掂
35 其實係咪要離得好遠先影到成碟嘢或者半張枱呢
自己試下咪知
e家大部分手機都有35/50焦距(ff equiv.)
再吾系crop走少少35咪等於50囉...
佢係專業扮食客賣廣告,用food photography 嘅方式影,完全唔可以同坐係枱邊食飯嘅我地比較

佢係用canon ,35.8 只係其中一支
利伸: 有follow開,研究咗佢點影好耐
前幾頁有ching
有無人平放XT1 想轉會玩下Fuji
前幾頁有ching放緊XT1
最近賣左部x100v
買返部xpro3 + xf23f2

以為只係會無咁sharp
點知散景差好遠,影人無晒景深
我係xpro3 + 1680f4
呢個平成千
再另買23f2
X100v咪又係23f2
你既意思係X100V影得靚D??
係,街拍23f2對焦快啲
整體ok既

x100v就鏡頭質素更好
sharp好多,可近拍10cm,
景深同23f2好似差好遠,影人好似f4咁
所以有啲意外

想請教吓,大家都23f2,景深唔係應該相近or一樣?
我都覺得奇怪,可惜賣左無得對比
竟然係咁我自己用23f2全開光圈都好sharp,不過有用過x100v比較唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞