[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我覺得影景XT3/4會好過XT30
XT3/4個tripod mount係鏡頭中軸, 而XT30同其他系列都係偏離左中軸 (估計係要偷位整到部機細D)
影風景成日要上腳架的話XT3/4操作上會方便D
雖然買返個岩位既L plate就解決到呢個小問題, 但可以留意一下
而家先買xt20會唔會好傻豬
我近排都諗緊呢部
貪佢個mon可以向上向下反
唔會
買機洗唔洗睇出產年份
齋影相隨身機幾好用,用leash攬嚮身又無乜負擔
大學生新手想買部相機玩下學下嘢遲啲旅行影下相咁budget唔多,大約4500-6000。睇咗幾個post,呢個價位好似幾多人推薦xt200同埋g7x mark3,想知大家覺得邊部入門好啲?
去啲效區 上山 離島嗰啲會易啲但係香港光害咁勁唔落去光害filter應該會個天好黃
btw 有冇人知xt3嘅普通手柄星際邊間會有最好靚仔啲似原廠嗰種咁

而家用xt3做主力機 唔太慣個手握位咁淺

原廠手柄貴到
點解既但係? 想佢光D定點..SOR.我新手
向右曝光 拎盡所有光暗資訊 後製先做返正確曝光
X-E3 18-55 kit
真係有排學
多謝上面咁多位巴打意見 決定xt3 1680kit
一陣出星際睇 諗住買水貨有咩要注意
呢到有冇人放X100v??最好就黑色機啦
放機既話留tg
想問下二手 56 1.2 APD 大概咩價位左右
想收翻枝
XE3 or XT30
人生交叉點⋯⋯本身係olympus玩開街拍為主 ,想轉會富士

筆直6k (+/-within 1k),鏡都係諗住由最基本18 55 開始玩起 (2k)

不過Body 有幾個option唔知點揀好

5k Xt2 Xt30
4k Xt2(二手) xt20

咁當然仲有xe3 (user 3k) 可以有多d空間去諗下其他鏡

不過最主要個問題係xt2 係咪值得用 1k (或者二手) 嚟轉上去
師兄你都問左好多日
我既建議
是但買部然後出街影啦
呢幾部用落都唔會爭得遠
睇嚟冇人知
剛剛入手部XT3
幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞