[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
都有聽聞23/2 近攝麻麻 所以我就諗緊喺影嘢食嗰陣算唔算好近
而且價錢同重量又比23/4 吸引所以都好難決定
23.4啦 23/2 完全唔得
16 其實以現今黎講點算 wide
我自己有 10-24 同 12 菜
等 Kickstarter 果塊罷啦
Revoring?
我等唔到11月岀貨想買住用下先
both la到時放返咪得
錢唔係問題
但係.4同2係室內咁暗影野食真係相差好多
開盡光圈ibis室內手持1/15

23F2影食物。
暗影都ok 但係一光就曚曚地咁
Xpro3 + 23mmf2已入手
有無人平放XT1 想轉會玩下Fuji
依家入xpro2好唔好
我同你一樣,上個月尾入 Xpro+23 f2
我係喺A73同Z6之間選擇左Z6 Z6係完善版嘅A73
不過未轉 次次想放XT2嘅時候 都唔捨得佢咁型
同埋Z mount鏡頭選擇少又貴
都係用住先 等Z5同埋tamron幫Z mount做嘅新鏡
如果sigma新嗰支85.4可以有z mount版就完美
如果身邊識人用nikon dslr有得借鏡可以買 ftz adapter, nikon響單反經營左咁耐無論原廠定副廠F mount鏡都好齊
同埋nikon z鏡啲光學真係幾好
我都有諗過
但電子野始終有新買新穩陣
同埋我其實幾鍾意佢合埋個mon個設計
唔洗成日街拍完又睇番張相咁
但因為我用開索尼要適應番富士個menu好難
水貨而家穿一皮
我部機睇左勁撚耐個半月有多
始終忍唔到手
就係冇fd用Nikon dslr
甚至身邊連玩攝影嘅朋友都唔多 佢地都係用Sony
見到基於z mount可以設計咁好嘅鏡頭
同時我又唔想買返單反鏡
所以都一等再等未升級full frame住
想問下有無人會用枝1024黎影星?
個效果係點?
諗緊買samyang果枝12f2 定1024,
因為手頭上最wide得枝1855 除左影星有時影大景都成日覺得唔夠wide
z mount真係出得太慢body又係
Canon都吱咗R5 R6出嚟
RF又出哂啲.2同大三元 ,ef to rf又有個出色嘅adaptor
淨係影星就有大光圈買大光圈 反正都係要mf 又要落腳 但係iso可以低兩級/快門短兩級
23F2街拍神器我少close up所以冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞