[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
不過有時影wide就係差個少少,16有時真係幾雞肋唔算真係好wide
wide鏡想入sy12 f2嗰枝 好似抵玩啲
其實可以考慮xf14 mm 2.8,講真你有冇需要咁大光圈同咁廣先,三陽係平,但係如果你追求廣咁不如要老娃支9mm。
呢支其實好野黎,但唔知影星得唔得
但係睇到自己部xt2 加支 35 1.4 個外型太正 就唔捨得放
想買黎影星呀順手 老蛙太wide好似
Xt30 / xt3到底會唔會有classic negative
睇你對FF有幾大興趣啦
我覺得唔係非FF不可嘅話 唔洗轉會

同埋放哂都未夠買body仲要買鏡
2.8係apsc影星真係要疊多幾張相

其實如果有14.4就最prefect
新手想問
如果想買h&y個塊nd+cpl filter
我見佢有82同77mm揀
但我用緊18-55
想問買佢個filter用 係咪要再買個adapter 定就咁可以扭上去用
睇完post頭都未揀到 35.4好定50.2好
本身用緊1855公廁
睇用途姐
拎黎影女朋友多
咁你咪繼續1855用35/50影下條女
邊個焦段熟手咪買邊支
50.2光圈細一級唔會爭好遠?
要大光圈就揀56/1.2
Xt20 用家想升級body
心大心細緊x-h1 定x-t3
Xt3追焦好啲 銀色靚仔啲 有software update
Xh1 個grip位好揸啲 有Ibis 價錢平啲啲
好難選擇 本身對輕,細唔太追求
x-h1同x-t20同一塊sensor
成像應該冇分別
主要真係好揸左
但同時都重好多
而x-t3係下一代機
有新買新啦
影相為主我覺得x-t3好d
除非你拍片多

我覺得你x-t20升x-h1應該唔會好大分別
但升x-t3會差好多
利申:冇用過x-h1
但x-t2升x-t4覺得好正
x-t3淨係影相黎計同x-t4一樣
35.4應該會比起50F2泛用啲,如果一支鏡就玩35.4先。

如果考慮日後會再添新鏡,可能50F2 + 16或23mm會有更完整嘅焦距可用。

*本身有35.4 ,又係心思思入想50mm或56mm 。
out budget
如果你想要淺景深, 焦距影響好大
我就係XT20上XH1
操控上好好多
對焦速度我覺得都有明顯進步, 另外Ibis解放左我啲手動鏡

睇過啲人對比, XH1 主要贏 IBIS, 手感
其餘所有嘢都係XT3贏咁滯
睇你在意邊啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞