[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
想問下新手一開始想搵d輕身鏡

用Fujifilm XC15-45mm鏡好唔好? 定係搵d定焦鏡練習?
主要覺得FUJINON XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS有d重

一開始主要想影風景練習
冇咩必要繼續諗xt2, 始終舊機

另外, 驚唔常用嘅話更唔應該揀大部, 人一懶起上嚟個心態隨時由「旅行先用啦」變成「都係唔帶啦, 旅行拎住咁多日未必影得多相, 搭飛機前拎出嚟過機又麻煩」

反而你如果部機細細部, 間唔中返工出街心血來潮帶埋都唔大唔重

諗下XE3/XT20/XT30/XT200依啲囉, 起碼細返半個碼
都講聲唔好意思,唔知巴打係外地,兩地價錢係有出入,可能外地$7600買到XT-2 加18-55叫平,但對香港用家嚟講就唔算平了。

講返個人對於巴打揀機嘅睇法,XT2對比XT3性能上真係有出入,能力許可建議入XT3會好啲,尤其影野生好大機會需要用多張連拍同更快嘅對焦速度。
如果XT3真係貴咗啲,可能可以考慮埋XT30。

至於Mij 同 Mic ,相信唔會太影響使用感。個人覺得性能>產地。

我相信相機可以令你更輕鬆地影到比手機好嘅作品。唔係話手機一定比相機差。而係用手機要影得好,技術同後製要求應該更高。
輕身細size 夠wide 又平
如果真係想減磅都叫可以一戰嘅
我之前買個枝mip喎
老實之前我入二手xt2都係少少諗住未代mij攞嚟打飛機 啱嘅 anywhere but not china
xt2新手都夠用嘅 不過唔好買太貴
X-Pro 3 用家表示MIJ感覺良好

想問下用 apps WiFi 過相係唔係有size限制?
好似蒙蒙地少少起格咁
MENU - 設定 - 無線設定- 縮至SP用大小(3M) - 關
我果支都係MIP

想問下有冇ef to fx mount推介?
平同貴既mount又有乜分別?

利申 小弟新手
XH1
要有AF嘅有Fringer同viltrox,都係大陸reverse engineering出品,相對嚟講Fringer AF 快同準過viltrox,不過要二千幾

你見好平果啲係dumb mount 就咁一塊鐵,冇AF要全手動鏡
因為我支鏡係冇手動光圈,係咪買有AF既mount就會有埋光圈較架啦
*仲要睇個adapter嘅software用唔用到你支鏡,自己上佢官網睇
https://www.fringeradapter.com/canon-ef-to-fujifilm-x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞