[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
XT40 如果無反Mon IBIS
真係唔知有咩賣點.....
巴打我都諗緊x100v 定xpro3 +23f2
見你話23f2 對焦快啲
想問兩部對焦差幾遠?
影人用56.2應該無得輸
用慣kit鏡嘅 應該會好爽

防潮箱喺香港係必備啦
其它寶貝都應該要放入去
吾你老母 系你老母
真係出先算啦
https://t.me/KiKiEatAllDay

銀色 一機兩電
Fuji Rumors話Fujifilm會出新中階機,唔係X-T30或X-E3後繼機
因為x100v支鏡講到明係新設計
咪姐係xe3
Sharpness對焦速度呢d可能有改善但景深無理由唔同架喎
睇過啲review話x100v係sharp過23f2,但對焦慢過23f2 on xpro3
你隊得越埋 景深咪越淺
兩部最近對焦距離都唔同
呢位ching有咩誤會?
咪跑出黎亂咬人啦
本身用緊xt2
諗緊上xt4好定a73好
手頭上有35.4 16.4 18-55kit鏡
煩咗好耐
自己都鐘意執相
記憶中x100v有少少拉風箱,但唔算慢
而23f2係接近一㩒就中

我用用吓,都係想用返部可以換鏡既,
所以先轉xpro3

但無可否認x100v係一部好機,
可以既話我都想keep返佢
無錯,兩部都用過,
一對比,x100v係sharp到嚇親,塊面d質地出晒黎
同影玩具一流
我己經拉返開人像距離黎做比較
有無師兄揸住兩部機?
你不如睇返舊相咩settings咩構圖
跟住影返張先比較

如果一張係大頭一張係半身都爭唔少啦
最近想試下富士 應該主要係試同用手頭上既m mount鏡
我唔需要最新款既機 想平平地搵部中低階輕便機玩下 體驗下
宜家睇中左xe3 同 xt20 spec好似差唔多? 大家會點揀?純粹好奇 thx
機能基本一樣, 但XE3得joystick冇dpad, 另外冇tilt mon
XT20有Tilt Mon, 冇joystick用返dpad
其餘就睇你外觀喜好
a74
thx 巴打回覆 主要係卡左係有tilt mon好似好實用 但我又鐘意xe3個旁軸style頂 呢個位到 兩部都唔貴 所以仲難揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞