[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
真心咩
姐係已經有答案
有咩好問
a73個menu同垃圾mon會令樂趣大減
我自己眼中覺得Rangefinder樣嚟講XE系列唔算靚仔..再加埋我慣用Dpad
所以依兩部之間我一定會揀XT20
個mon 好似差好遠 r3 會唔會好d
前雙修用家表示

Fuji 用嗰陣好開心 舒服 但係代價係後製空間有限
Sony A73 機身體驗差幾條街 但畫質同後製就唔會限制咁多

而對我嚟講 影相要開心 多過張相幾好聞

直出顏色嘅嗰啲就大家都知 用開fuji嘅用Sony 一定會大執

btw A74 改改個body同mon我都係會雙修返
R3 iso 同 af 冇3咁好
雖然一定好過XT4
35mm係等效焦距?
巴打咁都知好犀利!
有冇手足用過xf14mm f2.8???
影星掂唔掂
我都想買枝鏡影景同影星,睇緊laowa 9mm 2.8 同samyang 12mm 2。有冇諗過
太wide唔太好用,同埋你個兩邊都有紫邊。
我有支1024,發覺自己構圖多數都係14mm以上,好少再wide到10/12mm
但f2.8影星應該唔太夠力,所以睇下有冇巴打有心得。
想性價比高啲可以簡50mm ,啲相都唔差
買完50F2會心思思想試Xf56.2,會成日凝住56.2係咪靚好多。

我就倒轉入56.2先,用落唔啱心水先轉50F2。
都啱始終貴鏡都保值但係我學生哥無錢
btw 想問一個超超超白痴嘅問題,富士係咪無得影大包圍(HDR)....用左XT3年幾都搵唔到上網又搵唔到
量力而為,器材只是輔助,最緊要用得開心順手無壓力
唔好買56

過兩個月出支50/1光圈好多56平價貨抌出嚟
其實最抵買就係50

都係果句啦你睇到兩支分別先買支貴啦
set乜鳩先得架?
光暗?光圈快門iso? 咁咩場景?早午晚?都可以講多少少掛,或者比幅sample圖再問
構圖?咩機咩鏡?
色調?咁你想要咩色?又唔撚講,我影女影到阿凡達咁撚樣架,你係咪ok丫?
我以為佢問飛燈點set咋
影女點set仲要屌返人轉頭真係吹撚漲

你search下dynamic range priority係咪你想要嘅嘢
2.8其實ok,反而fuji個幾枝1.4都有coma問題
如果師兄有興趣收枝laowa 9mm,可以留個tg
殘廢到咁都有女咩世界....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞