[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
去旅行用16.4影方便好多,接受唔到要企起身影
保唔保值好難講,富士市場細,貴鏡少人接又係一個問題。數碼年代無謂太care保唔保值,你唔知佢幾時會出枝2nd gen,到時舊鏡又會插水。

買得返嚟影多啲相最實際。
枝8-16同50-140冇人接就知
50呢個焦段好odd下,唔識用

枝50.1係咪真係有咁多人有興趣,個dof講緊係等效1.4,之前富士話33.1會太大枝,寧願佢退半步出1.2再加個WR,我即買
係,所以唔使太在意保唔保值

所謂保值計返個百分比,可能貴鏡係少啲,但你跌1成隨時講緊成千蚊,平鏡跌幾成都係一千蚊

最保值一係買2手,平買平放,有時仲有幾舊水賺
富士重鏡少人接是常識
1655除外
16.4好定56.2好啲?
焦距差咁遠 完全兩種用途 無得比較
不過兩支都係好鏡
你支kit鏡平時zoom遠定近多吖?
建議清用熟枝kit鏡 明白咩係焦距同自己需要咩再買鏡唔好哂呢啲冤枉錢
又搵嘢賴
有枝極新淨既35.4同50-230
想換16-80或55-200
我可補錢
有師兄有興趣既tg
https://t.me/pepehk123
街拍,23/35會較合適,加上你又想吓人你可以諗諗35。
35/2 對焦比較快、準,有WR,但光圈細一級;
35 1.4 全開光圈會較模糊,收咗一級會清晰多啲,但係舊機拉風箱十分嚴重,畢竟係X系統第一支鏡。不過有啲人鍾意呢支色水多啲,基本上日本仔9成都係入呢支,詳情youtube大把比較片

利申:初入富士都係玩1855 + 35 1.4 ,支1855 kit 玩咗年幾放咗,得支35 1.4 仲keep到依家,我鍾意夠輕身而且散景靚,加埋個hood配xpro3 又靚仔。
50F1出,唔代表56.2會跌價,最多都係有班由56.2換50F1嘅人會平少少放2手56.2出嚟。

如果用X-T3以上嘅機,35.4已經唔算慢。
我發現我支35.4影景果陣AF對唔到無限遠係咪有問題?
拉完風箱之後對唔到焦
搞到影景好麻煩
Body用緊XE3
前日買左xpro2 開心使用中
xpro3 個mon就真係送都唔用
大佬咩價位入手?
6690 行貨
抵玩想問大佬有無用緊35.4,如有的話,配Xpro2對焦速度可接受不?
識玩就加個轉接環玩菲林鏡
我有個環,但手動鏡都係睇福仔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞