【英國】英國工作討論區 II

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
好想去北歐 或者德國
六月搬倫敦做住某廣告公司兼職
利申 英國pg畢業
冇咩信心拎到visa
諗緊申請wh定係去加拿大算數

做住搵都好吖 why Canada?

我果個行業加拿大發展得比英國好
工作機會多 而且灰北克省拎簽證同移民都較易

英國要t2 連簽五年先可以申請PR
實在冇咩信心,太多變數

加拿大會唔會悶撚死

如果搵到錢 有女 有朋友 咪爽囉

咪去試下lo
加拿大又唔係咩二線地方

上年打算如果唔鐘意呢度, 我就會try aus.

你打算點試? 我諗我都係用WH試嫁炸..

咪又係好似黎uk個process
不過aus果個煩好多我唔想去,又未住過.
歐洲幾好

其實去邊都好 最緊要有一技旁身
唔係仲難搵食過香港阿
有無巴絲係到有申請公屋
利申 英國pg畢業
冇咩信心拎到visa

實在冇咩信心,太多變數

條路係好長
你份工係咪shortage list?

係阿 有咩好消息? 只係知人工要求冇咁高

無咁驚佢改policy

係呀 連簽五年 仲要轉工要係一個月內拎到新既VISA
好大壓力阿 如果份工做得唔開心 或者待遇唔好 唔加人工5年
你又轉唔到工 真係慘過做奴隸

其實我小小淆底, 三年visa, 世界級垃圾HR...

你搵工時係直接話要有tier 2? 定係自己申請TIER5 再轉2
有無巴絲係到有申請公屋

過程係點 有咩requirement?
利申 英國pg畢業
冇咩信心拎到visa

實在冇咩信心,太多變數

加拿大會唔會悶撚死

如果搵到錢 有女 有朋友 咪爽囉

咪去試下lo
加拿大又唔係咩二線地方

上年打算如果唔鐘意呢度, 我就會try aus.

你打算點試? 我諗我都係用WH試嫁炸..

咪又係好似黎uk個process
不過aus果個煩好多我唔想去,又未住過.
歐洲幾好

其實去邊都好 最緊要有一技旁身
唔係仲難搵食過香港阿

其實香港人做野exp係呢度幾好用喎
hea做都efficient 過其他人

老老實實一DD啦
可能我自己懶開就唔係好覺依個現象
雞, 我一入黎己經39頁, 你係tier2做野or tier 4?

Hi,

人生贏家

人生贏家就唔會打份垃圾工啦
見身邊好多人都有父幹,淨係Uni 條數都有排還

巴打之前邊間U Grad?

Southampton Final Year. 呢到個個都勁人
係自己連工都未搵到

我都喺Southampton
巴打你讀邊科
btw大家對pension有咩睇法
前排無啦啦要比多幾個%搞到好多同事都opt out左
我自己就唔係好知應該點

你每個月要供幾多%
留個名

Hi,

人生贏家

Southampton Final Year. 呢到個個都勁人
係自己連工都未搵到

巴打你讀邊科

Social Science 個類,我唔想自爆
你Year幾?
Tier5 youth mobile scheme 心得分享

以下內容只供參考 如有雷同 實屬巧合

(一)準備篇

1.1 心理建設

首先你要調整自己心理先 諗清楚點解你要黎wh
我自己就分左以下幾大類:

1. 岩岩畢業 未有家累 出黎見下世面
2. 做左一兩年野 搵唔到自己方向 冇野搞搵野黎搞
3. 唔中意香港 想移民 本身自己有專業技能 當t5係踏板
4. 屎忽痕/威囉 疊馬囉 英雄主義 覺得出國2年好威威

無論你係邊一種 首先你要諗 你係咪真係可以放低哂香港所有野先? 男/女朋友? 屋企人?
同埋 有冇回頭路比你行?

所以我個人覺得 有得去好早d去 去到廿七八歲有事業基礎 有家累到時就走唔到
就算你有專業技能 你又忍唔忍受到重頭黎過?

我自己個case就同一般人有少少唔同既
本身我男朋友已經係英國讀書 我地兩個都係唔中意香港 想移民
咁佢讀咁多年就上硬岸 我自己就一開始想用t5黎做踏板 後尾...
去到工作篇再講

到你做完心理建設 搞掂哂身邊人之後 就開始進入

1.2 申請visa麻鳩煩

其實話麻煩又唔係真係好q麻煩既 睇你揸咩passport
強烈建議有bno用bno 因為你會煩少d野 同埋想移民既會方便d
(懷疑自己有冇 覺得自己有 想續期之類請移玉步去旅遊台bno薪火post 呢度唔多講)

1.2.1a
用特衰:一年會有兩次機會抽籤 兩次加埋1000個名額 姐係如果第一次抽左1000個 咁就唔會出第二次
當你抽中左之後(其實未聽過抽唔到 日本就聽過)佢會出一張贊助者證明比你 呢張野係你之後申請visa既入場券

1.2.1b
用bno: 因為冇名額限制 所以唔洗理抽籤既事 一年365日都可以申請

1.2.2
照肺:上gov.uk個網check合資格照肺診所 香港得幾間既姐 我就book左尖東嗰間
上網book完佢會有電話(定唔知sms) confirm 到時夠鐘就上去
記得帶passport 上到去同姑娘講book左時間 佢會幫你填form 絲打既會問埋你上次幾時黎m 純粹驚你大肚唔照得
之後照佢指示做 擺低900 等二個工作天就拎得report

1.2.3
填Visa form: 首先上visa4uk個網sign up 再填一大堆查你家宅既野 之後book時間

1.2.4
禮頓中心:根據你book既時間去禮頓
記得帶passport 記得帶passport 記得帶passport
因為好重要所以要講3次
(當日同男朋友一齊去搞 佢唔記得帶passport 結果的士香港一日遊咁濟)
同埋帶埋其他野 包括你張肺片 入息證明(我就咁print screen ebanking個balance比佢都過 )
錢! 好重要 請記住只收現金 而且atm係好撚遠
最好所有野都copy家兩三份 因為嗰度copy收你$2(好似係)張
仲有唔好遲到 遲左佢有權唔受理 返屋企book過啦
行去門口拎籌 等 再counter
Counter姐姐係唔會幫你check你d野齊唔齊(佢側邊痴住張紙寫明)佢只係會幫係收件 收錢
然後你再坐低等入房影相 之後就ok可以返屋企

話說counter姐姐會問你到達日子 所以你係絕對可以買左機票先 你既visa係由到達日子可以計兩年

我當時機票係9月26到英國 我係8月尾9月頭先搞visa 最後9月14收到 大概2個星期左右 官方頭盔好似係成個月

你本passport會去馬尼拉比人玩一輪之後(唔好問我點解知 又一個有血有淚既故事)就會DHL比你
呢個時候就可以進入

1.2.5
行前準備:要食既飯要見既人好見啦 同埋買定d英國買唔到既野 同埋買定衫褲鞋襪之類
(不過請記住 你係去英國唔係去非洲 呢度發達國家黎)

1.2.6
以下呢樣我唔適用 不過係身邊wh gp友既經驗
去到訓街?: 基本上係揀定去邊個town先 去邊我唔評論
揀定之後大概book兩個星期hostel
唔係太建議遙距租屋 因為太易有伏(又係血淚史黎)
咁你就係呢兩個星期內搵到你要住既地方再搬
(gp友最長住hostel時間好似住左半年以上 依家聽講仲住緊)

1.2.7

準備篇大概到呢度 next chapter會講工作篇
希望我聽日/一陣有時間打
Tier5 youth mobile scheme 心得分享

(一)準備篇

1.1 心理建設

無論你係邊一種 首先你要諗 你係咪真係可以放低哂香港所有野先? 男/女朋友? 屋企人?

所以我個人覺得 有得去好早d去 去到廿七八歲有事業基礎 有家累到時就走唔到

咁佢讀咁多年就上硬岸 我自己就一開始想用t5黎做踏板 後尾...
去到工作篇再講

強烈建議有bno用bno 因為你會煩少d野 同埋想移民既會方便d
(懷疑自己有冇 覺得自己有 想續期之類請移玉步去旅遊台bno薪火post 呢度唔多講)

1.2.1a
用特衰:一年會有兩次機會抽籤 兩次加埋1000個名額 姐係如果第一次抽左1000個 咁就唔會出第二次
當你抽中左之後(其實未聽過抽唔到 日本就聽過)佢會出一張贊助者證明比你 呢張野係你之後申請visa既入場券

1.2.1b
用bno: 因為冇名額限制 所以唔洗理抽籤既事 一年365日都可以申請

1.2.2
照肺:上http://gov.uk個網check合資格照肺診所 香港得幾間既姐 我就book左尖東嗰間
上網book完佢會有電話(定唔知sms) confirm 到時夠鐘就上去
記得帶passport 上到去同姑娘講book左時間 佢會幫你填form 絲打既會問埋你上次幾時黎m 純粹驚你大肚唔照得

1.2.3
填Visa form: 首先上visa4uk個網sign up 再填一大堆查你家宅既野 之後book時間

1.2.4
記得帶passport 記得帶passport 記得帶passport
因為好重要所以要講3次
(當日同男朋友一齊去搞 佢唔記得帶passport 結果的士香港一日遊咁濟)
同埋帶埋其他野 包括你張肺片 入息證明(我就咁print screen ebanking個balance比佢都過 )
最好所有野都copy家兩三份 因為嗰度copy收你$2(好似係)張
Counter姐姐係唔會幫你check你d野齊唔齊(佢側邊痴住張紙寫明)佢只係會幫係收件 收錢

話說counter姐姐會問你到達日子 所以你係絕對可以買左機票先 你既visa係由到達日子可以計兩年

我當時機票係9月26到英國 我係8月尾9月頭先搞visa 最後9月14收到 大概2個星期左右 官方頭盔好似係成個月

你本passport會去馬尼拉比人玩一輪之後(唔好問我點解知 又一個有血有淚既故事)就會DHL比你
呢個時候就可以進入

1.2.5
行前準備:要食既飯要見既人好見啦 同埋買定d英國買唔到既野 同埋買定衫褲鞋襪之類

1.2.6
(gp友最長住hostel時間好似住左半年以上 依家聽講仲住緊)

1.2.7

等睇工作篇

(一)準備篇

1.1 心理建設

去到工作篇再講

1.2.1a

1.2.1b

1.2.2
照肺:上http://gov.uk個網check合資格照肺診所 香港得幾間既姐 我就book左尖東嗰間

1.2.3

1.2.4
因為好重要所以要講3次

呢個時候就可以進入

1.2.5

1.2.6

1.2.7

等睇工作篇

肚仔餓 煮個飯食先
聽日返4點 希望臨訓打到一半以上
有無巴絲係到有申請公屋

呢度無幾個有recourse to public funds

council house俾你都未必想住,落south london行一轉就知
樓上話搵finance果個要做好心理準備 基本上係漁翁撒網咁搵,我就搵左5x份中左一份,識得d同學個個都搵左二三十份 因為真係好多人爭
有無巴絲係到有申請公屋

呢度無幾個有recourse to public funds

council house俾你都未必想住,落south london行一轉就知

隨時出街比人捅

Hi,

人生贏家

係自己連工都未搵到

巴打你讀邊科

Social Science 個類,我唔想自爆
你Year幾?

做緊野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞