<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
有冇巴絲幫到我?
我有批貨想係日本/台灣走番香港,唔係多但一個月一轉左右,如果呢D 係咪要搵物流巴絲做,定去搵科記?

我膽粗粗上去搵貓記比佢地鳩hea 完我就冇回音

留個TG 有人幫到我既可以TG 搵我:@SIRUS2804

你係個人名義定有公司名?
科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞
量大就搵科記,KE/NYk/MOL都係選擇

公司名義做野,做B2B 丫
我輕則100, 重則4~500KG 係你地覺度都應該叫量細,係咪嫁

搵科記quote 價啦
4、500kg都唔算少,應該有幾個cbm,走散貨
日本到香港應該要3到5日船
還是想走飛機?

睇咩地方,我有幾個port 想走,馬來西亞,日本,台灣
想走飛機,因為要快

飛機5、600kg都幾係野
咩貨黎?普通乾貨電子野服裝搵d記啦,爛市之王
其實呢2年海運真係好差
一黎大陸出口少左同埋d 廠都搬去東南亞
一黎船公司托價
所以公司開始轉型做ecommerces

係freight forwarder做左5年accountant

呢排轉好左
但一定都冇乜肉食

其實都係冇好轉
相比14 15年 so 同teu 都跌左一倍
gp 更加唔洗講 所以今年加人工加得好差
我黎緊轉工都唔會揀科記

未撈data睇上年個trend
但今年肯定差啲,中國慢慢落緊,客都轉緊地方
有公司蝕就有公司會賺,雖然大圍係衰,至少可以冇咁衰
但如果仲玩緊buy low sell high 好容易食屎
Logistics engineering 有冇出路?
人工知唔知幾多?

準備揀stream

坦白講,起薪低,但你有心上位的話我覺得唔難。呢行太多蠢人,稍為正常少少都出到。

Manager講緊40-50k

但係我見大公司:DHL AND KERRY
都係請MT 唔請 engineering trainee
反而細公司(OOCL?)好似船運個d就有請。

想問下點解會咁
Engineering trainee 人工會唔會好低,做死一世IT狗?
仲有Logistics MT 聽人講大伏

樓主點睇

Thx!

D記前年先係system upgrade 到蝕左10億
因為大公司啲system 係外判買返黎,例如GT nexus
你有Engineering background 可以入 BPM之類

例如GT nexus

真係唔入呢行係唔會相信呢行D科技落後到地步, 同現實至少有20-30年距離
有冇巴絲幫到我?
我有批貨想係日本/台灣走番香港,唔係多但一個月一轉左右,如果呢D 係咪要搵物流巴絲做,定去搵科記?

我膽粗粗上去搵貓記比佢地鳩hea 完我就冇回音

留個TG 有人幫到我既可以TG 搵我:@SIRUS2804

你係個人名義定有公司名?
科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞
量大就搵科記,KE/NYk/MOL都係選擇

公司名義做野,做B2B 丫
我輕則100, 重則4~500KG 係你地覺度都應該叫量細,係咪嫁

搵科記quote 價啦
4、500kg都唔算少,應該有幾個cbm,走散貨
日本到香港應該要3到5日船
還是想走飛機?

睇咩地方,我有幾個port 想走,馬來西亞,日本,台灣
想走飛機,因為要快

走飛機你知唔知幾貴

有幾貴呀,台灣freight cost咁低賤,貴都係貴過走船少少。
人工知唔知幾多?

準備揀stream

坦白講,起薪低,但你有心上位的話我覺得唔難。呢行太多蠢人,稍為正常少少都出到。

想問下點解會咁
Engineering trainee 人工會唔會好低,做死一世IT狗?

樓主點睇

Thx!

因為大公司啲system 係外判買返黎,例如GT nexus
你有Engineering background 可以入 BPM之類

例如GT nexus

真係唔入呢行係唔會相信呢行D科技落後到地步, 同現實至少有20-30年距離

NFE. DGF's Global CEO lost his job for that. They had to write off the whole project.
人工知唔知幾多?

準備揀stream

想問下點解會咁

樓主點睇

Thx!

例如GT nexus

NFE. DGF's Global CEO lost his job for that. They had to write off the whole project.

Never fucking End
and now they have to re-tender for new replacement. Otherwise they have to using the system 30 years ago

想問下點解會咁

樓主點睇

Thx!

例如GT nexus

Never fucking End
and now they have to re-tender for new replacement. Otherwise they have to using the system 30 years ago

跟住又燒錢
跟手開源節流
之後又燒過
無限loop
係forwarder 到做緊IT

物流d 野真係好難明
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)
或者跟單/打單永無上位既文員仔?

做倉做得好都可以上升掃把位
同樣文員仔都係,但要用時間浸出黎
想上位,有時間去讀下其他課程
識人由ops 再讀pt degree 然後上到SM
你要明白,同樣經驗,點解會升個有紙而唔你?因為要服眾

可唔可以講下掃把位姐係咩?
做過一年半某日ops就無做
聽日last day
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)

supervisor
留名,就GRAD
想問下Ei好高人工係咪真
學校Lecturer話佢有fd係Ei做緊senior manager
月薪70k+3個月出一次廿萬既bonus
呢d係咪已經係升到最top個堆

做fashion 你估呢
Bonus 好多係真嘅,但同時佢地都好chur
D記SM 都有80k,睇年資,MT升得快啲

Fashion只係佢近年主力發展既範疇
而且ei係無senior manager 呢個title
Dept head都係manager 而呢舊錢係肯定講大左
想問下Ei好高人工係咪真
學校Lecturer話佢有fd係Ei做緊senior manager
月薪70k+3個月出一次廿萬既bonus
呢d係咪已經係升到最top個堆

做fashion 你估呢
Bonus 好多係真嘅,但同時佢地都好chur
D記SM 都有80k,睇年資,MT升得快啲

Fashion只係佢近年主力發展既範疇
而且ei係無senior manager 呢個title
Dept head都係manager 而呢舊錢係肯定講大左

巴打做過EI
佢地點分我唔清楚,但bonus 聽返黎都係話比同行多
至於SM,D記係比到呢個價

一般科記operation 個職位圖會係
最低級
Logistic Clark
Officer/coordinator
Senior officer/coordinator
Supervisor
S. Supervisor
Assistant Manager
Manager
Senior Manager
Department Head
至於人工分布,可以上jobsdb搵下,supervisor 大概去到18-20k
AM-M 30-35k
好唔好pay就見仁見智
每行都係睇能力、人緣
想問下大昌嘉華呢間公司大家點睇,佢算唔算一間物流公司?
係forwarder 到做緊IT

物流d 野真係好難明

想問會唔會好chur
想問船公司 AM 人工

我見MOL文員一上就AM,AM上就M
但孖O 好似係AM上DM先上到M
今年 grad , 想問下巴打 對於空運點睇? 畢業後想做大公司科記ops,再轉去做sales r b2b 生意賺佣,分分鐘有得出trip
今年 grad , 想問下巴打 對於空運點睇? 畢業後想做大公司科記ops,再轉去做sales r b2b 生意賺佣,分分鐘有得出trip

你咩u啊?

你咩u啊?

香港唔係得POLY有logistic讀咩?

你咩u啊?

咩u唔講啦, 仲有恆管 SCM 都關logistics 事既
做緊空運掃把

你咩u啊?

中大都有course 讀
空運貨量係D記最多
Ops好難轉去sales
至於出trip 唔好諗太多,有得出通常係KAM key account
同埋出trip 絕對唔係你想像中咁好
遲下出文讀下科記各部門個工作性質
想問船公司 AM 人工

我見MOL文員一上就AM,AM上就M
但孖O 好似係AM上DM先上到M

AM好難定架喎,通常上到M級range 同grading 都好闊
由23k-30k都有,以行業計
MOL 日資公司好唔好pay我唔太清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞