<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
見得閒,講下ISC先,可能佢會係黎緊成個貨代業嘅發展模式
International Supply Chain, 簡單D黎講,就係管理哂個客成條supply chain, 由訂單(PO, purchase order),貨運, (shipping),直到inland delivery, 甚至係DC, destination distribution center都會管理, 即係由落貨到送貨,包生養死葬

做得ISC嘅客,貨量一定有返咁上下, 一年冇幾千個T都唔洗諗,而且份約一簽就簽幾年。點解?講到明連PO都要管理,細到張單有咩item,每件item幾錢都會知,要求system (客人)同System (ISC)之間有聯繫, 做到EDI。客人可以隨時隨地透過系統知道佢地件貨去到邊,或許隻櫃裝左咩訂單。

因為有高度承諾, 所以每個客都唔會輕易就轉。ISC會提一系列嘅物流服務,倉儲、集裝、貨運、清關、配送、VAS (包括QC, repackaging, labeling 等等), 每次set up都要好多時間同投資,由system之間個配合,到warehouse, 每條trade lane 個價錢, local tariff。亦因為咁, ISC個收入係有一定保證,只要你手上有幾個大客。
睇嚟真係要練定英文先啦

都係, 幾多short form 下

好多3隻字嘅英文Short form, 淨係shipping term已經有EXW, FCA, FOB, CFR, CIF, DAP, DDP, 未仲計port code

毛巴學左幾耐先記得曬

其實常用都係EXW/FOB/CFR, DAP/DDP都已經好少用
OPs做返一年基本上都會遇到哂上述D terms
做呢行, 如果冇OPS/CSV 經驗, 其實好難做
睇嚟真係要練定英文先啦

都係, 幾多short form 下

好多3隻字嘅英文Short form, 淨係shipping term已經有EXW, FCA, FOB, CFR, CIF, DAP, DDP, 未仲計port code

毛巴學左幾耐先記得曬

其實唔駛特登記

係forwarder做緊sales support, 個市靜到
都係操fit自己考入境算

Global 定local?

local, 邊有key account做
key ac果邊係咁彈客黎
家陣累鬥累
係forwarder做緊sales support, 個市靜到

家陣累鬥累

間間Q1慘淡,洗緊蝕錢客走。一係重新報價、一係就拜拜

家陣累鬥累

基本上間間大科記都玩緊蝕錢換客賺船公司 Rebate
到你夠多貨時時就到科記當船公司狗咁撚
Top Tier 既科記無麥邊間蝕,船公司就慘好多,楊明傳聞就快 ,大把科記之前中過韓仔大伏,唔敢搏,一沉百踩,有政府撐都未必耐
仲未計前排澳洲間新 GSS,新公司一開船即時收檔

楊明好有台灣政府撐,應該捱到一陣
rebate呢下真係幾金,但遲下船公司合體完成之後玩法又未必一樣, 真係要觀望多陣

家陣累鬥累

Top Tier 既科記無麥邊間蝕,船公司就慘好多,楊明傳聞就快 ,大把科記之前中過韓仔大伏,唔敢搏,一沉百踩,有政府撐都未必耐

rebate呢下真係幾金,但遲下船公司合體完成之後玩法又未必一樣, 真係要觀望多陣

好難講呢hanjin夠半國企咪又要食香腸
毛巴點睇agility logistic ?

唔知, 冇deal過 亦無in過
只係知2年幾前係D記到搶左飛利蒲倉儲黎做食哂屎
有冇巴打做過

家陣累鬥累

咁我果間都算大科 A字
係我個department 炒靜一個sales
呢兩個月係完全無咩quote同report做

有冇巴打做過

做左幾個月
唔係好知發生咩事

有冇巴打做過

聽聞亂亂地😂
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)
或者跟單/打單永無上位既文員仔?

做倉做得好都可以上升掃把位
同樣文員仔都係,但要用時間浸出黎
想上位,有時間去讀下其他課程
識人由ops 再讀pt degree 然後上到SM
你要明白,同樣經驗,點解會升個有紙而唔你?因為要服眾

我都升左做掃把落一級啦
勤力肯做 實有機會

小目頭就得既,想再上就起碼要 Degree,我做個間日資科記,入職做 AM 都要 Degree,我地 Department Head 係廿幾三十前既既港大天之驕子
唔好話見客個 D,有規模既科記船公司全世界都有 office,連基本用英文流暢溝通都唔掂既升你都做唔掂啦

日資係唔係要識日文先有前途?

有著數但唔會太明顯,日本高層幾年就輪換。
徐非處心積慮同過來 Training 既日本同事(末來高層)攪關係,但十鳩幾年都未排到佢地

有作用但唔大
因為個班日本人英文都好勁,英文溝通到就得
除非你講C乜O個D位,否則好多都唔係日本人(MNC黎講)

我做個間正正係日資 MNC,大撚把日本人英文屎到爆,佢地英文好多都聽死人睇死人嫁,真係純粹叫溝通到炸
你日本叻埋到堆差好遠,上面個班基本係某時某地識,可能係 Holding 到交過手,可能係附屬公司做過同事,你埋到身入到佢地圈子己經差好遠。
唔好講 C 咩 O, Opcos 既 MD 位都九成日本人,基本上集團想賺錢只要 Opcos 請返本地人都賺多十倍八倍。
請個日本高層剩係計比佢地既福利都夠養幾個中層員工,我做個間 Manger 既日本人一律包奧運站上蓋單位(一個一個),AGM 以上包九龍站上蓋添

我個間又係日資喎
International Supply Chain, 簡單D黎講,就係管理哂個客成條supply chain, 由訂單(PO, purchase order),貨運, (shipping),直到inland delivery, 甚至係DC, destination distribution center都會管理, 即係由落貨到送貨,包生養死葬

做得ISC嘅客,貨量一定有返咁上下, 一年冇幾千個T都唔洗諗,而且份約一簽就簽幾年。點解?講到明連PO都要管理,細到張單有咩item,每件item幾錢都會知,要求system (客人)同System (ISC)之間有聯繫, 做到EDI。客人可以隨時隨地透過系統知道佢地件貨去到邊,或許隻櫃裝左咩訂單。

因為有高度承諾, 所以每個客都唔會輕易就轉。ISC會提一系列嘅物流服務,倉儲、集裝、貨運、清關、配送、VAS (包括QC, repackaging, labeling 等等), 每次set up都要好多時間同投資,由system之間個配合,到warehouse, 每條trade lane 個價錢, local tariff。亦因為咁, ISC個收入係有一定保證,只要你手上有幾個大客。

香港有無公司做緊呢套?

香港有無公司做緊呢套?

DHL Kerry 都有

香港有無公司做緊呢套?

DHL Kerry 都有

仲有Yusen, APLL,Cargo
有別於傳統forwarding 果邊嘅KAM,只專注係freight 果邊,呢行嘅KAM要睇埋supplier performance, carrier performance,KPI更多
各位物流手足今年加薪如何
各位物流手足今年加薪如何

Jobsdb統計平均加薪係3.5%
我地公司7月先傾,因為大佬忙緊
我估唔方好境,OPs肯定加得少,然後又肥上瘦下

家陣累鬥累

好難講呢hanjin夠半國企咪又要食香腸

睇返 Alphaliner 之類既專業評論,政府撐最多令到台灣公司照用,但其他科記多數唔搏,再加埋有批客指定唔受楊明。楊明只能夠用超低價爭貨,科記同街客見到你咁玩法仲驚,最終政府都頂唔住

我估好多客都會black list 佢
我公司都唔用
Hanjin單野已經中伏,仲邊有人咁搏
09年咩環境大家都知

果年logistics and supply chain mgt畢業
99% 好似 都唔係做本行
呢樣真係想有機會再研一研

利申 三大
邊三國 嘉里仲有邊幾個

利申pt clerk返左2日 到而家都唔知自己算係supply chain邊part
邊三國 嘉里仲有邊幾個

利申pt clerk返左2日 到而家都唔知自己算係supply chain邊part

三國唔係講科記
就算係科記都冇嘉里份
講緊係幾間船公司玩聯盟
馬仔食Hamberg Sub,加MSC, CMA
APL,CMA, OOCL, evergreen
然後係日本仔加中東,NYK, MOL, KLine, USAC, NYK
三大聯盟加埋統領70% up截運量
今年航運好景
經歷左上年超級低潮後
邊三國 嘉里仲有邊幾個

三國唔係講科記
就算係科記都冇嘉里份
講緊係幾間船公司玩聯盟
馬仔食Hamberg Sub,加MSC, CMA
APL,CMA, OOCL, evergreen
然後係日本仔加中東,NYK, MOL, KLine, USAC, NYK
三大聯盟加埋統領70% up截運量

Cosco呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞