<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
Logistics eng/ logistics MT 期實前境點
聽講DHL/KERRY MTprogram 完左都係得18k(?)
Logistics eng 更加唔知價
其實入薪低唔係問題,係行內向上流動既機會好唔清晰。搞到我唔係幾敢入行。
Big4 個d雖然做狗但升得快
想問下logistics eng相關既職業既大約係點?

DHL MT
入職14k,一年跳一個grade +3k
第四年畢業23-4k
Kerry 好似係2年program
又到星期五,又要OT了

星期五happy Friday
51完之後等收皮,上海大霧爆港口,聯盟system 又唔穩定,得一班定期船去sou
四年前EI人路過,出口同入口OPS都做過,當時每季出一次B仔,每次大概2萬蚊左右,日日做野都好CHUR,同埋公司D RULES好多,每年都要上52個鐘公司D 濕鳩TRAINING,做唔晒會影響每年工作考核

利伸: 已轉正苦

下次再跳槽,目標一係EI一係Cargo Service
四年前EI人路過,出口同入口OPS都做過,當時每季出一次B仔,每次大概2萬蚊左右,日日做野都好CHUR,同埋公司D RULES好多,每年都要上52個鐘公司D 濕鳩TRAINING,做唔晒會影響每年工作考核

毛巴係KAM team? 應該輕鬆轉的工冇難度
Cargo svc 風評一般,比我會㨂其他1st tier
見多左人入黎,當中不乏在職人士同學生,接下黎會講一般科記會點分部門,大致工作內容係乜

撇除一啲輔助性部門,例如ADMIN, FIN,大部分科記都會分
M&S - Sales & Marketing, 其實主要係Sales, 當中Sales會再分KAM (Key Account, 負責大客一切事務), field Sales (跑數部門)。你無睇錯,就算係物流業都有Sales。咁係賣乜呢?就係物流業嘅產品,包括:海運LCL, FCL, 空運,倉儲,鐵路等等, 仲有VAS (value added service)。當然佢地有時都要做report比客睇,例如Utilization rate; weekly volume, KPI 等等

Commercial - 主要係對船公司/航空公司,同埋會報價比sales,例如中國出西岸40'ft做緊咩價之類。同時要管埋倉位配送。點樣同船公司拎價拎到最平?除左靠關係之外就係睇你一年有幾多個T (TEU, twenty foot equivalent Unit, 20'ft), 大客即係KAM果邊一年可以上到十幾萬個T。對於船公司黎,呢D大客利潤可能比較低,但佢地有一定數量保證,確保架船唔會太多位淨。當COMM同船公司一次包左好多位之後,例如UK水,一星期包左100T, 佢地就要計下點樣分配,因為唔同客人個SELL RATE可以唔同,要做到BUY LOW SELL HIGH黎賺差價。同一條水, COMM手下可以有多張合約係身,價錢唔同。有時個客賺定蝕,好睇佢地係咩價到拎到幾多位。好似馬仔, 佢可以分別出到USD 1000~1600/40'ft,差額可以好大

OPs/CSV - 分別係指前線操作員同客服,(海運多數有OPS+CSV, 空運有時淨係得CSV)。呢兩個部分主要責任係確保出口貨物可以上到船/飛機,pre-boarding 前所以準備工作都係佢地,包括文件準備(打印提單、收齊寄貨人D文件)、報船期、Cut-off時間、開單收錢、一般查詢等等。大物流公司多數係大陸有一條TEAM打提單以減輕OPS工作量,因為打單係十分沉悶嘅工作,PEAK SEASON多單的話前線真係可以唔洗訓, 日打夜打)

IT: 物流公司嘅IT多數係廢嘅。唔係人問題,而係大公司個system 唔一定係自己開發而係外判,所以System maintenance上IT又可以做到乜呢?

以上係各部門大概工作內容

毛巴係KAM team? 應該輕鬆轉的工冇難度
Cargo svc 風評一般,比我會㨂其他1st tier

KAM 確實係好多公司都會搵
尤其KAM係要知道OPS/CSV/SALES,仲要兼顧對客,每年做service review等等,挑戰性比較大,但遇著西客就好易食屎
Cargo主要澳水,retail客,港資公司,聽聞入面好chur
D記/中資都暫不考慮, 再落可能係APL/K&N之類
上年飛機好景,今年好差
上年飛機好景,今年好差

差成點?
感覺年年都差唔多(咁差)
又到星期五,又要OT了

星期五happy Friday
51完之後等收皮,上海大霧爆港口,聯盟system 又唔穩定,得一班定期船去sou

我個邊某隻software同我死兩次等boot機
上年飛機好景,今年好差

差成點?

之前做機場某個倉好多都係淘寶貨
上年飛機好景,今年好差

差成點?

之前做機場某個倉好多都係淘寶貨

8~9月就到APPLE大貨
係forwarder做緊sales support, 個市靜到
都係操fit自己考入境算
係物流做it又點

btw 係ATL 番工, 冇野好食

巴打做乜自爆
見多左人入黎,當中不乏在職人士同學生,接下黎會講一般科記會點分部門,大致工作內容係乜

撇除一啲輔助性部門,例如ADMIN, FIN,大部分科記都會分
M&S - Sales & Marketing, 其實主要係Sales, 當中Sales會再分KAM (Key Account, 負責大客一切事務), field Sales (跑數部門)。你無睇錯,就算係物流業都有Sales。咁係賣乜呢?就係物流業嘅產品,包括:海運LCL, FCL, 空運,倉儲,鐵路等等, 仲有VAS (value added service)。當然佢地有時都要做report比客睇,例如Utilization rate; weekly volume, KPI 等等

Commercial - 主要係對船公司/航空公司,同埋會報價比sales,例如中國出西岸40'ft做緊咩價之類。同時要管埋倉位配送。點樣同船公司拎價拎到最平?除左靠關係之外就係睇你一年有幾多個T (TEU, twenty foot equivalent Unit, 20'ft), 大客即係KAM果邊一年可以上到十幾萬個T。對於船公司黎,呢D大客利潤可能比較低,但佢地有一定數量保證,確保架船唔會太多位淨。當COMM同船公司一次包左好多位之後,例如UK水,一星期包左100T, 佢地就要計下點樣分配,因為唔同客人個SELL RATE可以唔同,要做到BUY LOW SELL HIGH黎賺差價。同一條水, COMM手下可以有多張合約係身,價錢唔同。有時個客賺定蝕,好睇佢地係咩價到拎到幾多位。好似馬仔, 佢可以分別出到USD 1000~1600/40'ft,差額可以好大

OPs/CSV - 分別係指前線操作員同客服,(海運多數有OPS+CSV, 空運有時淨係得CSV)。呢兩個部分主要責任係確保出口貨物可以上到船/飛機,pre-boarding 前所以準備工作都係佢地,包括文件準備(打印提單、收齊寄貨人D文件)、報船期、Cut-off時間、開單收錢、一般查詢等等。大物流公司多數係大陸有一條TEAM打提單以減輕OPS工作量,因為打單係十分沉悶嘅工作,PEAK SEASON多單的話前線真係可以唔洗訓, 日打夜打)

IT: 物流公司嘅IT多數係廢嘅。唔係人問題,而係大公司個system 唔一定係自己開發而係外判,所以System maintenance上IT又可以做到乜呢?

IT 又唔一定廢既, 至少攪EDI呢個都幾緊要
同埋自己開發既system煩好多

巴打做乜自爆

ATL咁大
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)
或者跟單/打單永無上位既文員仔?

做倉做得好都可以上升掃把位
同樣文員仔都係,但要用時間浸出黎
想上位,有時間去讀下其他課程
識人由ops 再讀pt degree 然後上到SM
你要明白,同樣經驗,點解會升個有紙而唔你?因為要服眾

我都升左做掃把落一級啦
勤力肯做 實有機會

小目頭就得既,想再上就起碼要 Degree,我做個間日資科記,入職做 AM 都要 Degree,我地 Department Head 係廿幾三十前既既港大天之驕子
唔好話見客個 D,有規模既科記船公司全世界都有 office,連基本用英文流暢溝通都唔掂既升你都做唔掂啦

日資係唔係要識日文先有前途?

有著數但唔會太明顯,日本高層幾年就輪換。
徐非處心積慮同過來 Training 既日本同事(末來高層)攪關係,但十鳩幾年都未排到佢地

有作用但唔大
因為個班日本人英文都好勁,英文溝通到就得
除非你講C乜O個D位,否則好多都唔係日本人(MNC黎講)

毛巴好詳盡
但我做過兩三間大forwarder,係ocean staff 1 腳踢(ops + CS); 反而air 一定分ops 同 CS, 唔知係咪唔同公司唔同

毛巴好詳盡
但我做過兩三間大forwarder,係ocean staff 1 腳踢(ops + CS); 反而air 一定分ops 同 CS, 唔知係咪唔同公司唔同

好多都係, 始終ocean d 貨冇咁趕, 一個人跟都得

毛巴好詳盡

好多都係, 始終ocean d 貨冇咁趕, 一個人跟都得

好詳盡.
其實OPS有時做野嘅性質同CSV好接近
主要都係pre boarding 前嘅準備工作
我之前果個空運係CSV一腳踢
反而船再分ops 同CSV,前者做文件對船公司同內部,後者收booking 對客
再細分就用trade lane 去分

上述所講都係back office 果邊
前線操作仲有倉,收貨拆櫃pack貨打板之類
得閒仲可以賽剷車
如果間公司做special cargo,VAS,倉可以睇到好多野。有咩special cargo? 險貨呢啲濕碎啦,仲有屍體、動物呢啲特別野

做倉做得好都可以上升掃把位
同樣文員仔都係,但要用時間浸出黎
想上位,有時間去讀下其他課程
識人由ops 再讀pt degree 然後上到SM
你要明白,同樣經驗,點解會升個有紙而唔你?因為要服眾

我都升左做掃把落一級啦
勤力肯做 實有機會

小目頭就得既,想再上就起碼要 Degree,我做個間日資科記,入職做 AM 都要 Degree,我地 Department Head 係廿幾三十前既既港大天之驕子
唔好話見客個 D,有規模既科記船公司全世界都有 office,連基本用英文流暢溝通都唔掂既升你都做唔掂啦

日資係唔係要識日文先有前途?

有著數但唔會太明顯,日本高層幾年就輪換。
徐非處心積慮同過來 Training 既日本同事(末來高層)攪關係,但十鳩幾年都未排到佢地

有作用但唔大
因為個班日本人英文都好勁,英文溝通到就得
除非你講C乜O個D位,否則好多都唔係日本人(MNC黎講)

我做個間正正係日資 MNC,大撚把日本人英文屎到爆,佢地英文好多都聽死人睇死人嫁,真係純粹叫溝通到炸
你日本叻埋到堆差好遠,上面個班基本係某時某地識,可能係 Holding 到交過手,可能係附屬公司做過同事,你埋到身入到佢地圈子己經差好遠。
唔好講 C 咩 O, Opcos 既 MD 位都九成日本人,基本上集團想賺錢只要 Opcos 請返本地人都賺多十倍八倍。
請個日本高層剩係計比佢地既福利都夠養幾個中層員工,我做個間 Manger 既日本人一律包奧運站上蓋單位(一個一個),AGM 以上包九龍站上蓋添

每個國家都有特性
架仔同泡菜英文絕對係垃圾級別
印度佬有乜野肯定直接上你大佬到,下下靠嚇
澳洲輕鬆工作,準時收工,有乜你負責
美國仲正,十問九唔應
對外站有時候真係挑戰黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞