<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
想入行係咪得ploy有相關degree
想入行係咪得ploy有相關degree

咩degree都入得行架啦
Dhl global forwarding 個mt 做唔做得過? 見到上面話佢down grade左又要搬office
但樓主又話每年加二三千人工 好似都唔錯 比啲意見
細佬啱啱讀完個 ive logistics hd
你地會唔會建議入行 因為我本身都想係空運果邊發展

空運要番shift wo

Shift其實唔係問題既 只係想知airfreight入唔入行好

Shift其實唔係問題既 只係想知airfreight入唔入行好

好唔好既定義係咩先?

你指工作環境/機會/長遠發展?
想問下3PL同Forwarder係咪同一樣野??

3pl 要間公司有返咁上下規模 先做到, 其實係兩樣野黎, 不過大型forwarder 都編向做緊3pl 既野,fWd 有啲唔會做value added services , 但3pl 就有本身fwd 既物流方案 而且3pl 會提供所有物流活動,即係承包哂由廠到送到客人手上既一條龍服務,例如清關,裝貨,拆貨,labelling , 收貨送貨

有錯請指點 , logistics 學生
有冇巴打做過agility

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

Agility 中文係咪叫 卓伶物流? 巴打們對呢間公司有咩睇法? logistic coordinator 有無人知會做咩??

岩岩grad 搵緊工

好唔好既定義係咩先?

機會同長遠發展 我怕入左行 永遠都係做散仔
Dhl global forwarding 個mt 做唔做得過? 見到上面話佢down grade左又要搬office

已經收到offer了?

收到啦 有冇巴打指點下迷津

好唔好既定義係咩先?

連登會好多人同你講物流狗也不屌,我只可以答你其他行業既發展係會快過做物流。但係如果你好彩同時又做到野,呢行都餓你唔死,有少部分人收入可觀(對我黎講年薪過百萬)

我初初入行都係老散,一做就做左12年。你問我前景點?空運係會越黎越難做,不過你肯做一定有機會,係睇你本身個人接唔接受到較長既收成期
通常u grad, 做幾耐先上到經理哥級?
有無人同我一樣做船公司?
通常u grad, 做幾耐先上到經理哥級?

Well...大/細公司做經理好唔到,同埋呢行title假既
如果講緊真正大科記executive grade,8-10年經驗走唔甩
Cpsl 既cso 呢條path 各位前輩點睇?

好唔好既定義係咩先?

連登會好多人同你講物流狗也不屌,我只可以答你其他行業既發展係會快過做物流。但係如果你好彩同時又做到野,呢行都餓你唔死,有少部分人收入可觀(對我黎講年薪過百萬)

我初初入行都係老散,一做就做左12年。你問我前景點?空運係會越黎越難做,不過你肯做一定有機會,係睇你本身個人接唔接受到較長既收成期

多謝你比意見我呀 我會認真考慮 巴打都做緊airfreight?

好唔好既定義係咩先?

多謝你比意見我呀 我會認真考慮 巴打都做緊airfreight?

Yes。開始時做airlines,而家係科記

已經收到offer了?

收到啦 有冇巴打指點下迷津

Down grade 左只係講緊香港同其他station 嘅bargaining power,以前香港話晒係region level,可以話有較大話事權,早一兩年咩咩one china 就俾中國食左變左station level,樣樣嘢都要請示上海,冇晒牙力又要睇人面色

加2-3000?好似冇咁興奮嘅事喎
但係好過班紅褲子嘅就係可以喺中游識好多人,不斷調team 調dept 會不斷接觸唔同人唔同高層,有少少所謂嘅「野心」就可以趁住呢個機會泊下碼頭咁囉

DGF 呢幾年差左,NFE 個平台輸左一大筆錢之後就一蹶不振咁,好老實我覺得要多2-3年時間recover,入去可以叫貪佢個brand name,自己個profile 都靚仔啲,話晒都叫老字號吖,完左個MT period問你會唔會extend 先再算囉
呢到除左科記之外
有無人係做船
唔係ocean freight

即係點?行船?

行船又好
船公司又好
好似無乜人講呢行d 野

船公司

邊間

有冇巴打做過agility

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

Agility 中文係咪叫 卓伶物流? 巴打們對呢間公司有咩睇法? logistic coordinator 有無人知會做咩??

岩岩grad 搵緊工

唔係叫亞致力咩
應該有job description wo
聽個title 似係contract logistics ge post
倉管果邊

3pl 要間公司有返咁上下規模 先做到, 其實係兩樣野黎, 不過大型forwarder 都編向做緊3pl 既野,fWd 有啲唔會做value added services , 但3pl 就有本身fwd 既物流方案 而且3pl 會提供所有物流活動,即係承包哂由廠到送到客人手上既一條龍服務,例如清關,裝貨,拆貨,labelling , 收貨送貨

有錯請指點 , logistics 學生

除左大家熟悉嘅D 記,KN, EI 等等,其實仲有好多細fwd,只要係Origin and Destination 有agent 接貨,其實已經可以

Btw VA job 好似labelling, repackaging or even declaration 其實好賺錢,你諗下labelling 收幾蚊per pc,成本係一疊幾蚊,報關又收幾舊水,科記人就係咁搵食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞