<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
收到料係
1. BOOKING, VGM, SI全部用SYSTEM GE都做唔到
2. EMAIL 死左
3. 電話都死埋因為係連住個SYSTEM
4. 除左Shipping 受牽連, 部分由馬仔營運GE Terminal 都死左, 要人手做

用私人郵件報價, 再比人hack
科記白紙sales 市價係幾多
收到料係
1. BOOKING, VGM, SI全部用SYSTEM GE都做唔到
2. EMAIL 死左
4. 除左Shipping 受牽連, 部分由馬仔營運GE Terminal 都死左, 要人手做

想像唔到碼頭點用人手做

馬仔集團旗下既公司全線收檔
問題完全收曬定局部收皮
Sealand Damco

Damco, Safmarine 都收檔
馬仔鑽油, TANKER非船運業就冇事
鳩嗌行者話仲有歐洲船公司奶野
請問邊間
Mcc 都收檔

用私人郵件報價, 再比人hack

Mcc 都收檔

出左聲明唔係wor
Mcc 都收檔

出左聲明唔係wor

https://www.mcc.com.sg
Mcc 都收檔

出左聲明唔係wor

https://www.mcc.com.sg

睇錯MSC
讀完degree 做左1年野 (同logistic冇關係)
有興趣了解多d 可以點入行?
咩公司 咩位學最多野

唔怕由低做起

同問
咩公司 咩位學最多野

唔怕由低做起

同問

我做u grad做左一年科記,但係文件仔
咩公司 咩位學最多野

唔怕由低做起

同問

我做u grad做左一年科記,但係文件仔

巴打咩offer
咩公司 咩位學最多野

唔怕由低做起

同問

其實可以睇返上D我寫果多
Logistic 分左幾個大field
- Retail - 客果邊, 就係supply chain, 主要負責跟船公司同科記, 追縱shipment
- Airline / carriers
- 科記- 客同airlines/carriers 嘅中間人

我就主要係科記做, 入行除左MT其他都係龜速咁升, 所以有degree試左MT先, 唔得先再轉其他
科記主要分OPs/CS/Pricing & Procurement/KAM/Sales
睇係想對文件, 流水式作業多D (OPs/CS); 想同airlines/carriers 玩拆價, 跑sales定對大學
一般大科記都會分部門搵人入去,
當然, 仲有做倉同VAS,
咩公司 咩位學最多野

唔怕由低做起

同問

其實可以睇返上D我寫果多
Logistic 分左幾個大field
- Retail - 客果邊, 就係supply chain, 主要負責跟船公司同科記, 追縱shipment
- Airline / carriers
- 科記- 客同airlines/carriers 嘅中間人

我就主要係科記做, 入行除左MT其他都係龜速咁升, 所以有degree試左MT先, 唔得先再轉其他
科記主要分OPs/CS/Pricing & Procurement/KAM/Sales
睇係想對文件, 流水式作業多D (OPs/CS); 想同airlines/carriers 玩拆價, 跑sales定對大
一般大科記都會分部門搵人入去,
當然, 仲有做倉同VAS,

收到料係
2. EMAIL 死左

人手放S/O 我要等到幾時呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞