<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
本身物流就係低人工 工時長
根本冇討論空間

又唔一定既,只係睇個人爬唔爬到上去

呀媽係女人
未入行既去考ACO啦 唔好浪費時間

都係個句,有人做科記年薪過百萬。或者講返貼地d年薪400 - 600k都大有人在。做唔做到睇自己架wor好多野。
我自己都係由低做起(個時入行degree都無tim)

民建聯也有好人的
本身物流就係低人工 工時長
根本冇討論空間

又唔一定既,只係睇個人爬唔爬到上去

呀媽係女人
未入行既去考ACO啦 唔好浪費時間

都係個句,有人做科記年薪過百萬。或者講返貼地d年薪400 - 600k都大有人在。做唔做到睇自己架wor好多野。
我自己都係由低做起(個時入行degree都無tim)

民建聯也有好人的

都係果句
每行都有高中低三層
有人每月拎人100k 以上,亦有人每月只係得11k
人工去到邊睇個人能力同際遇
話物流人工低,對比下marketing 人工低工時長,咁又未見得物流業好差
如果係都要同ACO對比,咁確實好多行都比唔上
問題係你係咪適合做政府工?同樣問題適用係每一個行業
對呢行無興趣、睇淡嘅可以轉工甚至唔好入行
有人唱淡呢行,亦有人依然留守
開post 目的都係希望帶資訊比大家,可以避免入錯行中伏又或者入坑

物流業帶動嘅係資金、資源,如果你間公司夠大,你係可以睇到經濟發展個趨勢。
邊個東南亞國家開始堀起?你可以撈你公司啲data,由2010年對比到2017年,睇POL個增長量你就會知道。
當一個地方出口量增加,係會吸引到資金流入,帶動當地銀行金融體系發展。點解?因為跨國業務,找數、借錢都係要靠銀行。尤其有啲係用LC,letter of credit買貨時,更加要依賴銀行作為交易主導。
資金流入帶動嘅係投資機會,因為出入口都係要有一系列基建配合,大至碼頭投資、小至馬路開發,樣樣都係錢。
所有物流業有時候可以比人睇多少少。甚至,iPhone 8香港幾時有、有幾多貨,某啲科記都知
有冇巴打可以俾D 意見我

最近收到個offer, 唔知去唔去好

FG左就快兩年

而家間公司係shipper 黎既, 平時都好得閒, 日日都冇咩野做, 可以準時收工 ,
上年加左一次人工, 而家15K

新公司都係shipper 黎既, 要ship 既野都係差唔多, 聽講會忙D, 人工加左3K, 但冇double pay, 其他福利都一樣

本身我係想轉行既, 但而家有個咁既offer 響呢行入面我覺得呢個人工都算唔錯了

FG左就快兩年

而家間公司係shipper 黎既, 平時都好得閒, 日日都冇咩野做, 可以準時收工 ,

新公司都係shipper 黎既, 要ship 既野都係差唔多, 聽講會忙D, 人工加左3K, 但冇double pay, 其他福利都一樣

本身我係想轉行既, 但而家有個咁既offer 響呢行入面我覺得呢個人工都算唔錯了

轉行
各位巴打. 想問下fg咁入船公司定科記條路好行d?

睇到嘅野都好唔同
船公司可以接觸到plan 位, load 船呢D野, 科記唔會知 (留名等係船公司做GE 巴打答)
科記就係中間人, 樣樣都會接觸,即係船飛機同倉

巴打 我想知 如果有個唔關物流事既19 degree 去做科記 最底做起係咪都要3年幾先上到20k

3年上20K好似有D難, 如果係做back office
正常有Degree 入去, 都係做logistic officer / coordinator, 衰D可能係clerk, 約12~14K, 13個月人工+B仔,
除左MT可以快速上位之外, 一般員工可能要用時間/跳槽黎升職, 當2年升一次, 去到senior officer/ executive 都係15~18K左右, 3年快速可能頂係15/16K, 我估

因為有個朋友叫我試下物流 佢話涯下都ok
然後我問左個做船公司既朋友 佢話佢個邊就3年上到20k 不過好辛苦

船公司宜家個市咁差仲入行會唔會唔係咁好?

今年反彈 開始請人
不過有得揀都唔好做shipping
毛巴點睇agility logistic ?

做過
人工低 福利差
又少人 咩都一腳踢

不過聽聞換左schenker 老細
唔知有無改善到呢

無 做緊
人工 福利差

有幾差

FG左就快兩年

邊間對你將來發展正面既影響大d先?
你自己想要$定時間(雖然實際加幅唔係太大)

FG左就快兩年

新公司都係shipper 黎既, 要ship 既野都係差唔多, 聽講會忙D, 人工加左3K, 但冇double pay, 其他福利

咁bonus 呢?
如果bonus 都冇,實際都係加得2k到
主要係你日後條路想點?
如果轉行,係重新開始,想轉邊行?
齋人工,餓你唔死,但滿唔滿足先?

FG左就快兩年

新公司都係shipper 黎既, 要ship 既野都係差唔多, 聽講會忙D, 人工加左3K, 但冇double pay, 其他福利

咁bonus 呢?
如果bonus 都冇,實際都係加得2k到
主要係你日後條路想點?
如果轉行,係重新開始,想轉邊行?
齋人工,餓你唔死,但滿唔滿足先?

兩份既Bonus 都唔係guarantee, 仲要一年先出一次, 做緊呢份做左兩年都冇出過

轉行一開始實搵唔返呢個人工, 但遲下仲難轉

做shipper 好多野都係交過forwarder 去做, 其實好多野都係一知半解, 做左兩年好似做得好表面咁
有人唱淡呢行,亦有人依然留守
開post 目的都係希望帶資訊比大家,可以避免入錯行中伏又或者入坑

物流業帶動嘅係資金、資源,如果你間公司夠大,你係可以睇到經濟發展個趨勢。
邊個東南亞國家開始堀起?你可以撈你公司啲data,由2010年對比到2017年,睇POL個增長量你就會知道。
當一個地方出口量增加,係會吸引到資金流入,帶動當地銀行金融體系發展。點解?因為跨國業務,找數、借錢都係要靠銀行。尤其有啲係用LC,letter of credit買貨時,更加要依賴銀行作為交易主導。
資金流入帶動嘅係投資機會,因為出入口都係要有一系列基建配合,大至碼頭投資、小至馬路開發,樣樣都係錢。
所有物流業有時候可以比人睇多少少。甚至,iPhone 8香港幾時有、有幾多貨,某啲科記都知

上年airlines spot平,margin大。另外客收到風market平左,要求手16-17年contract減價。

但係今年airlines情願吉機或者剪機都唔會落賤價

今年airlines真係好鬼進取, 好似因航簽bsa連excess都無埋, 價錢仲要再加少少, 好撚難搞

cut位炒價已經成為常態

Cut位都算
船公司最狗係去transshipment port roll你隻櫃,迫你啲延期

唔明有咩咁狗

佢意思應該是二程轉船offload
隻櫃被迫坐響外站一兩個禮拜
而你響香港係乜都做唔到

即係Roll 貨一定狗?
你比平freight
爆船果陣 我一定roll
理得你邊間IFF

我完全同意 唔想roll咪比貴啲囉
最憎啲所謂VIP明明比西價又話唔roll得roll左又嘈到拆天
岩岩做科記滿3年辭左職走左
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

睇到嘅野都好唔同
船公司可以接觸到plan 位, load 船呢D野, 科記唔會知 (留名等係船公司做GE 巴打答)

其實船公司都有好多team嫁
Commercial team就有分sales同customer service
你上面講個啲係operation - cargo planning做
其實船公司operation唔只係做呢啲
想問下入行讀邊間u嘅degree好
暫時想讀ploy嘅shipping

其實唔建議讀shipping
你讀咩都好出到黎要見shipping其實好易請

睇到嘅野都好唔同

巴打 我想知 如果有個唔關物流事既19 degree 去做科記 最底做起係咪都要3年幾先上到20k

3年上20K好似有D難, 如果係做back office
正常有Degree 入去, 都係做logistic officer / coordinator, 衰D可能係clerk, 約12~14K, 13個月人工+B仔,
除左MT可以快速上位之外, 一般員工可能要用時間/跳槽黎升職, 當2年升一次, 去到senior officer/ executive 都係15~18K左右, 3年快速可能頂係15/16K, 我估

因為有個朋友叫我試下物流 佢話涯下都ok
然後我問左個做船公司既朋友 佢話佢個邊就3年上到20k 不過好辛苦

船公司宜家個市咁差仲入行會唔會唔係咁好?

無話好唔好,餓你唔死囉
但個人覺得做船公司易過做科記

利申:現職船公司,以前做過大科記
有冇碼頭巴打

前碼頭,返barge center
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

日本公司文化,不了
想問下入行讀邊間u嘅degree好
暫時想讀ploy嘅shipping

其實唔建議讀shipping
你讀咩都好出到黎要見shipping其實好易請

我讀shipping
如果有能力(DSE or Non ju),可以試左其他科先再考慮shipping
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

日本公司文化,不了

咁呢個唔駛擔心
三間日本仔 最唔撚似日本仔就係 惡魚仔
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

日本公司文化,不了

咁呢個唔駛擔心

同埋聽講佢地對新人好
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

日本公司文化,不了

咁呢個唔駛擔心

同埋聽講佢地對新人好

咁又唔清楚
聽人講福利幾好 13個月+b仔
你朋友做得開心?
想轉入船公司做
不過應該都好難

睇下jobsdb
幾間都請緊人
聽我朋友講MOL好缺人

日本公司文化,不了

咁呢個唔駛擔心

同埋聽講佢地對新人好

咁又唔清楚
聽人講福利幾好 13個月+b仔
你朋友做得開心?

係啊我聽佢講佢so far都開心
不過你知啦黎緊三間日本仔合併
唔知之後會點呢?

巴打你係cma做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞