<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
好耐無入黎
想問有咩物流公司仲請人
聽日我條team應該大地震

爸打做緊飛機定船?介唔介意講做緊咩post

我做sales department
做local 客

即係prepaid SME sales?生意差到要cut人?雖然我地果間都差,但係班sales仲健在

暫時條team保住條命 其實我地條team做到數
只不過我上司同管理層辦公室政治緊
搞到我地細比人搞

做到數ok la
我物流degree畢業,當年做左半年物流就quit左,人物流仲差過做admin

巴打轉左邊行
讀完logistics/supply chain想入政府除咗ao eo aco ca 紀律部隊外 有咩部門同post易入d

利申 做咗一年scm嘅野 人工低 工時長 仲要西咁遠 返六日

有D部門有管車隊既位
物流處果D就比較多係買貨/做倉
大部分都要相關經驗
自己留意下
我物流degree畢業,當年做左半年物流就quit左,人物流仲差過做admin

巴打轉左邊行

做緊fm & admin

巴打轉左邊行

當年做物流得一皮野,仲要成日OT,做既野又西,如果仲繼續做物流,依家都唔知有無18k
Grad左5年
好耐無入黎
想問有咩物流公司仲請人

做local 客

即係prepaid SME sales?生意差到要cut人?雖然我地果間都差,但係班sales仲健在

搞到我地細比人搞

做到數ok la

問題我唔係sales
我只係sales support
又係新人
佢地借搞我黎揾位搞我上司
Year 1 係咪唔洗搵intern 係咪唔會請

聽人講做intern係去做倉

不過唔記得邊間
好耐無入黎
想問有咩物流公司仲請人

做local 客

搞到我地細比人搞

做到數ok la

問題我唔係sales
又係新人

呢D野真係好能煩
返工為搵錢姐.
你唔搞人都有D仆街搞鳩你
好耐無入黎
想問有咩物流公司仲請人

做local 客

搞到我地細比人搞

做到數ok la

問題我唔係sales
又係新人

呢D野真係好能煩
返工為搵錢姐.

唉, 其實對比其他行業, 我覺得物流個人事關係已經冇咁複雜
當然大公司可以好誇張, 部門同部門之間鬥, TEAM同TEAM之間, 做細GE永遠比人拎黎出氣

冇話嘅, 做intern都係搵人幫手做下打雜
學唔學到野好睇你呀頭比唔比機會你,當識人冇壞

巴打轉左邊行

當年做物流得一皮野,仲要成日OT,做既野又西,如果仲繼續做物流,依家都唔知有無18k
Grad左5年

識人Grad左2年, 2年, 17K

差係邊
Admin差唔多係條條TEAM都會憎呢個部門
管埋好多細數, 成日為公司慳錢

差係邊

利申, 同ADMIN DEAL過幾次
有次出TRIP佢幫我BK間酒店半夜停電
就係為左慳百零蚊一蚊, 由5星落4星

做local 客

搞到我地細比人搞

做到數ok la

問題我唔係sales
又係新人

呢D野真係好能煩
返工為搵錢姐.

當然大公司可以好誇張, 部門同部門之間鬥, TEAM同TEAM之間, 做細GE永遠比人拎黎出氣

都係睇下邊個部門惡既姐

差係邊

利申, 同ADMIN DEAL過幾次
有次出TRIP佢幫我BK間酒店半夜停電
就係為左慳百零蚊一蚊, 由5星落4星

間間admin都係咁,我每次都會揀近公司為原則(邊個叫你公司係downtown)

搞到我地細比人搞

做到數ok la

問題我唔係sales
又係新人

呢D野真係好能煩
返工為搵錢姐.

都係睇下邊個部門惡既姐

惡就我部門惡d
但我上司得罪MD
條team由我入黎4個sales炒凈1個
下一個應該係我
到時就得翻我上司同另一個support
其實如果做ei 到時出番黎做其他科記人工會唔會高d? 我有朋友做ei 聽佢講底好新 但個個月出bouns好和味

咁個底低到時出去搵工會點
我宜家讀緊三大社科,下年就畢業,咁我一直就想出國做野,logistic呢一行係我其中一個target,因為我覺得行業性質既關係,個global mobility會比較大,尤其係OOCL, DHL果d大公司。我想問我咁諗會唔會太偏離現實?呢行多唔多派駐外國既機會?
多謝巴打解答
我宜家讀緊三大社科,下年就畢業,咁我一直就想出國做野,logistic呢一行係我其中一個target,因為我覺得行業性質既關係,個global mobility會比較大,尤其係OOCL, DHL果d大公司。我想問我咁諗會唔會太偏離現實?呢行多唔多派駐外國既機會?
多謝巴打解答

係有機會外國請你過去,但係一定你要係expertise其他station先會考慮。
其實如果做ei 到時出番黎做其他科記人工會唔會高d? 我有朋友做ei 聽佢講底好新 但個個月出bouns好和味

EI bonus好似已經改制,但就算舊時應該唔係個個月出,會唔會你個friend係做sales?跑到數就有得分?

當然如果你而家底薪高,出去第時正正常常HR/其他公司都應該會根據你而家底薪再加上去既(除非個底花晒)

EI bonus好似已經改制,但就算舊時應該唔係個個月出,會唔會你個friend係做sales?跑到數就有得分?

當然如果你而家底薪高,出去第時正正常常HR/其他公司都應該會根據你而家底薪再加上去既(除非個底花晒)

唔係呀 依加都係monthly 出bonus
但底好低聽佢講

利申year 1 hd 邊間唔講啦
gpa唔低但我搵左幾份都冇回音
想學下野都冇機會
btw有冇行家巴打知oocl係咪剩係請degree同請哂人啦?
因為我見到佢deadline延長左

利申year 1 hd 邊間唔講啦
gpa唔低但我搵左幾份都冇回音
想學下野都冇機會
btw有冇行家巴打知oocl係咪剩係請degree同請哂人啦?
因為我見到佢deadline延長左

不過我果科其實唔算好直接related
唔知係咪因為咁唔請
想搵係因為如果升返大學想入果科係related
大家點睇cargo service far east 呢間港資公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞