<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
做緊大型科記,人工好低賤,岩岩餓你唔死,一定發唔到達
諗緊轉行

巴打咩位?

做轉口貨返大陸
係香港做OPs (Operation),坐OFFICE果隻真係愈來愈難做, 需求開始減少,尤其係船運
除左係因為D 貨係深圳走之外,另一因為係D公司會將香港Head Count 撥去大陸, 原因好簡單, 香港請一個OPs等於大陸3個或者更多
OPs工作性質又唔係特別難, 處理提單文件跟進貨物,唔係做外國客,識幾句普通話簡單英文就夠, 要求好低
做緊大型科記,人工好低賤,岩岩餓你唔死,一定發唔到達
諗緊轉行

巴打咩位?

做轉口貨返大陸

咁呢行真唔會死哂嘅,始終會有貨係經香港轉口
但上升空間唔多
如果想轉,但又想留返係呢行,可以諗下E-COMM
係香港做OPs (Operation),坐OFFICE果隻真係愈來愈難做, 需求開始減少,尤其係船運
除左係因為D 貨係深圳走之外,另一因為係D公司會將香港Head Count 撥去大陸, 原因好簡單, 香港請一個OPs等於大陸3個或者更多
OPs工作性質又唔係特別難, 處理提單文件跟進貨物,唔係做外國客,識幾句普通話簡單英文就夠, 要求好低

但係大陸d人做野好唔掂
佢地做完d文件一定要再check多次

但係大陸d人做野好唔掂

係 照打都可以打錯
唔知咩構造

但係大陸d人做野好唔掂

係 照打都可以打錯
唔知咩構造

甚至乎尻填都見過
good post to learn
想知道政府點整死依個支柱產業
毛巴建唔建議入行?

關政府咩事,基本個行業係自然地走下坡,政府最多只可以科水令到呢行冇咁差。

關政府咩事,基本個行業係自然地走下坡,政府最多只可以科水令到呢行冇咁差。

個問題係 低學歷有幾大行業可以做

物流 零售 地盤 飲食
物流出手又低又要搬搬抬抬

講緊做地盤一工都成千至二千
做物流仲係得10-11K 點吸引人入行
你後生捱得做地盤 唔捱得做sales 講緊都13-14K
你好彩去名店做隨時過20 真係搵鬼做物流咩

回歸左之後 香港都唔再可以做到以前中間人走貨既角色 當大陸乜野都平過香港既時候 香港仲可以有咩優勢sell比人
巴打
小弟係poly shipping學生
想問幾樣野
1. DHL/Kerry 既summer intern主要做d咩
使唔使做倉
2.如果唔介意去中國做野,入呢行撈唔撈得起

仲有好多問題 巴打介唔介意留個Telegram比我問
Logistics engineering 有冇出路?
人工知唔知幾多?

準備揀stream
巴打
想問幾樣野
1. DHL/Kerry 既summer intern主要做d咩
使唔使做倉

2. 撈得起 如果離開香港 發展機會大好多
Sor
今日北上返去睇倉冇覆到
慢慢再回
巴打
想問幾樣野
使唔使做倉

DHL intern 睇咩部門啦
但你預左返去都係坐多,夠主動嘅去搵下啲MT交流下,公司老屎忽多,實習留幾個月就走佢地唔多理你
通常都係派去做船OPs或者飛機CSV客服,主要都係跟下交件,打下單,當入門接觸下呢行
Kerry強係倉儲派送,母公司係地產商,如果去船同飛機,同D記差不多,但如果去倉會好玩啲嘅,但主要都係跟下文件,但倉睇下有乜貨入都幾好,有年D記黎左架F1法拉你

中國就會係上海有發圍,但通常要入大公司先有啲機會。呢行平平淡淡肯定餓你唔死,發唔發到睇你能力之餘,係大公司識唔識擦老細鞋,尤其係上海對大陸人,飲酒是一項必備技能

但唔想跟大陸佬,又夠tough,搵外資,例如EI,主力retail fashion ,做sales好搵錢
又或者港資cargo,澳洲水好勁,又係retail

呢行上到位,可以成日飛,我就已經飛過幾次
做厭科記,轉入in house 又得,船飛機公司又得
巴打
想問幾樣野
使唔使做倉

2. 撈得起 如果離開香港 發展機會大好多

又或者肯做開荒牛,南非東南亞好需要人材
Logistics engineering 有冇出路?
人工知唔知幾多?

準備揀stream

我覺得呢行個趨勢肯定係追返科技果邊,入行你會知道呢行啲科技係幾咁廢
Engineering 識programming 再讀下啲project management six sigma 可以玩PM,或者B PM business performance management ,冇死

都係果句,有貨運就有物流
問題係呢行個工作流程仲係用人力堆砌,科技追唔上,當追上左時,人力需求自然減少,行業結構就會調整,每一行都係咁
大環境係要將人力資源解放,用係啲更加適合嘅地方,可自動化嘅就自動化
例RFID,讀果時講到好把炮,實際係冇一間大科記會用,點解?成個ops有幾多位仲要人手check?
政府日鳩日講香港要發展高端物流業,實際係乜都冇,日日提個爛鬼一路一帶,屌咩香港又好,全世界又好有幾多貨會出口去果啲國家

個問題係 低學歷有幾大行業可以做

物流 零售 地盤 飲食
物流出手又低又要搬搬抬抬

講緊做地盤一工都成千至二千
做物流仲係得10-11K 點吸引人入行
你後生捱得做地盤 唔捱得做sales 講緊都13-14K
你好彩去名店做隨時過20 真係搵鬼做物流咩

回歸左之後 香港都唔再可以做到以前中間人走貨既角色 當大陸乜野都平過香港既時候 香港仲可以有咩優勢sell比人

物流低層ops至少可5天工作,肯hea返9收6,peak season 忙下都係收8,11-2k其實算係咁,

但係大陸d人做野好唔掂

係 照打都可以打錯
唔知咩構造

因為佢地只需要打,唔需要理解係乜
你知大陸人果心態,有幾多會盡責
尤其係大陸要炒人係好撚麻煩,佢地更加唔驚
3PL散仔留名
想問下Ei好高人工係咪真
學校Lecturer話佢有fd係Ei做緊senior manager
月薪70k+3個月出一次廿萬既bonus
呢d係咪已經係升到最top個堆
巴打
想問幾樣野
使唔使做倉

Former employee of DGF:

You have to do all sorts of basic stuff. And yes, you might have to work in the warehouse within AFFC.

Depending on which team you're assigned to, E.g. Commercial, you might have to support Account Managers on reports or making some presentation decks. Manage your expectations first, don't imagine yourself doing something extraordinary during the internship. Try to get an idea of the company structure and the industry.

If you're not from the MT program, chances of you being assigned to DGF CN office is slim, given the little experience you have.

PM me if you have any questions.
巴打
想問幾樣野
使唔使做倉

Former employee of DGF:

You have to do all sorts of basic stuff. And yes, you might have to work in the warehouse within AFFC.

Depending on which team you're assigned to, E.g. Commercial, you might have to support Account Managers on reports or making some presentation decks. Manage your expectations first, don't imagine yourself doing something extraordinary during the internship. Try to get an idea of the company structure and the industry.

If you're not from the MT program, chances of you being assigned to DGF CN office is slim, given the little experience you have.

PM me if you have any questions.

Hey bro, which department were you in
I was former employee also
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞