<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
是咁的,作為一個新晉物流業JJ,(其實都唔新,就黎3年),每次比人問起做咩工,無論係講中文定英文,講得出物流業都比人以為係做搬貨又或者係順豐D記果D速遞員

實情成個物流業板塊咁大,倉儲配送只係屬前線同大眾接觸比較多,速遞更加算係另一行

無計政府成日口講物流業係香港三大支柱之一,但宣傳不足,加上業內老屎忽好多,想搵後生女入行都難

有見及此,一直都想搵個機會向大眾宣傳物流業 吸引多D後生入黎踢走廢中廢老 ,加上開始淡季,可以趁機係返工時間上黎吹下水,歡迎各位發問

黎緊會大概講下成個物流業概況,由倉儲配送,海陸空運,供應鏈管理到實際工作內容。

自己依家係間中型公司做緊KEY ACCOUNT,之前做過大公司,主要接觸會係海運同成條供應鏈管理,有冇同行分享下
愈做愈少貨,大陸愈發展香港既優勢就愈少

利申:六年經驗
老老實實
生意係咪愈黎愈難做

巴打都係船?
香港貨量肯定係少左GE,連鹽田都少緊
中國出口依家都集中係上海同寧波
老老實實
生意係咪愈黎愈難做

每個行業唔同
我D客都係零售業,個趨勢係生產線開始轉移,由中國搬去東南亞,近年越南,印度,柬埔寨都增長強緊
但係, 船公司每年個承載量就不斷減緊, 一黎係成托價, 一黎係過往係增長過多,供多於求,你睇韓進破產就係一個警號
大圍睇緊2017都係會差
建唔建議入行? 可唔可講吓career path同人工
啲prof.日日講香港物流幾好幾好
個pt lecturer就話香港物流等死
見到好多物流公司都cut細自己個倉

利申: 做倉儲設備

巴打都係船?
香港貨量肯定係少左GE,連鹽田都少緊
中國出口依家都集中係上海同寧波

我做個間欽州個到好多
老老實實
生意係咪愈黎愈難做

每個行業唔同
我D客都係零售業,個趨勢係生產線開始轉移,由中國搬去東南亞,近年越南,印度,柬埔寨都增長強緊
但係, 船公司每年個承載量就不斷減緊, 一黎係成托價, 一黎係過往係增長過多,供多於求,你睇韓進破產就係一個警號

我個間個個manager見工個時話
d船夠哂大,但貨唔多先有問題
但今年我做個間居然比上年多些少,d同事同我即刻話係假象

一係快d考政府
一係你半工讀跟手跳槽
我而家都諗緊

一係快d考政府
一係你半工讀跟手跳槽
我而家都諗緊

巴打你都係呢行?
小弟以前都係做物流,依家過左檔做trading
但生意都開始差緊

一係快d考政府
一係你半工讀跟手跳槽
我而家都諗緊

巴打你都係呢行?
但生意都開始差緊

冇錯
未正式返工都諗緊讀咩轉行
雖則話係大公司,但呢樣野真係要諗下

Fresh grad MT 14k, 14個月人工
D記年年升一級,每年加2-3k,4年上AM
嘉里都係差唔多
正常一般OP都有12-3k
上掃把有18-20k ,AM大約25-30k
正如開頭講,行業少後生,有學歷肯入黎捱下有一定機會
物流係唔會消失,有貨運就有需要物流,問題在於發展係邊度。
幾年前講中國,依家可能講東南亞,又或者e commerce
至於工作性質,我會出文講
香港某程度係比政府搞死,而且成個行業科技好落後

一係快d考政府
一係你半工讀跟手跳槽
我而家都諗緊

巴打你都係呢行?
但生意都開始差緊

Trading 只會愈來愈難做
以前資訊冇咁發報,香港靠大陸關係先可以做中間人食夾棍
但家陣上網咁方面,平台多左,我係客上阿里巴巴都好容易搵到一堆廠幫我,加上又有展覽會之類,所以trading 冇以前咁好搵
有心不如轉入in house
老老實實
生意係咪愈黎愈難做

每個行業唔同

我個間個個manager見工個時話
d船夠哂大,但貨唔多先有問題
但今年我做個間居然比上年多些少,d同事同我即刻話係假象

船公司玩英雄聯盟,加埋縮位,務求一架船可以full load
出貨量增長可能冇以前咁快,追唔上載貨量供應,但唔係冇貨,純粹係供應失衡
我會咁睇,依家係需要一個結構性調整,無論係行業玩法定公司內部架構,呢段時間會係陣痛期
見到好多物流公司都cut細自己個倉

利申: 做倉儲設備

Cut 倉咁有guts?我收返黎啲料係香港倉位難求
尤其好多retail 想玩e comm係香港開DC
k字頭forwarder ops
留名
物流是甚麼?
What is logistic?
簡單黎講,物流即係貨物流動。一個二戰時嘅概念 - 後勤
打仗最重要係咩?唔係船堅炮利,而係食!
所謂三軍未動,糧草先行,講緊嘅係後勤部隊如何純熟迅速將物資送到上前線
打完仗之後就比人拎左黎做生意,果然戰爭使人類進步

所以物流個理念永遠都係 To the right place at the right time

廢話講完,返去現實。

物流業可以分做3大版塊,即係
1. 倉儲
2. 運輸
3. 配送
3樣合1時就會構成一條大致嘅供應鏈(Supply Chain, 只係冇左factory 同 sources)

當中最多人認識嘅肯定係運輸。運輸又可以再細分做
1. 海 - 船運
2. 陸 - 貨車同鐵路
3. 空 - 空運
由以上大概就可以知道會有咩類型嘅公司係行業入面
除左基本嘅船公司、航空公司、鐵路公司、仲有碼頭港口(誠哥)、空運站(AAT)海關、同貨車公司等等

咁科記,Forwarder 呢?

科記個角色就係中間人(Agency)。現實世界有成千上萬間公司有貨要運,如果間間都走去同船公司拎位問價時,佢地肯定好唔得閒 (因為運費唔可以透明,你懂得),所以船/航空公司就需要一個代理人幫佢對客同管客,自然衍生出貨代科記呢個行業。情況就好似你想買樓唔係搵誠哥,而會先搵馬小姐 有貨運都係會先搵科記幫你
讀緊物流,準備grad,大家有乜建議,個個人都唱淡呢行
留名學野
做緊大型科記,人工好低賤,岩岩餓你唔死,一定發唔到達
諗緊轉行
trading難做物流咪一樣難做
香港物流業根本係依附華南啲廠先咁多貨
做緊大型科記,人工好低賤,岩岩餓你唔死,一定發唔到達
諗緊轉行

巴打咩位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞