<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
各位巴打. 想問下fg咁入船公司定科記條路好行d?

睇到嘅野都好唔同
船公司可以接觸到plan 位, load 船呢D野, 科記唔會知 (留名等係船公司做GE 巴打答)
科記就係中間人, 樣樣都會接觸,即係船飛機同倉

睇到嘅野都好唔同
船公司可以接觸到plan 位, load 船呢D野, 科記唔會知 (留名等係船公司做GE 巴打答)

巴打 我想知 如果有個唔關物流事既19 degree 去做科記 最底做起係咪都要3年幾先上到20k

睇到嘅野都好唔同

巴打 我想知 如果有個唔關物流事既19 degree 去做科記 最底做起係咪都要3年幾先上到20k

3年上20K好似有D難, 如果係做back office
正常有Degree 入去, 都係做logistic officer / coordinator, 衰D可能係clerk, 約12~14K, 13個月人工+B仔,
除左MT可以快速上位之外, 一般員工可能要用時間/跳槽黎升職, 當2年升一次, 去到senior officer/ executive 都係15~18K左右, 3年快速可能頂係15/16K, 我估

睇到嘅野都好唔同

正常有Degree 入去, 都係做logistic officer / coordinator, 衰D可能係clerk, 約12~14K, 13個月人工+B仔,
除左MT可以快速上位之外, 一般員工可能要用時間/跳槽黎升職, 當2年升一次, 去到senior officer/ executive 都係15~18K左右, 3年快速可能頂係15/16K, 我估

3年ops+ot有既

睇到嘅野都好唔同

因為有個朋友叫我試下物流 佢話涯下都ok
然後我問左個做船公司既朋友 佢話佢個邊就3年上到20k 不過好辛苦
感謝大大有詳細嘅物流業內分析,黎緊學校揀major,應唔應該揀air,定普通business logistics ,求救!
ps 自己對物流有熱誠 海陸空 warehouse 都有興趣

請求指引
我驚揀左air第時冇得番轉頭

其實你有心係呢行發展,可以揀logistics。

雖然我做緊airfreight,不過我讀u個科既同今日做野一d關係都無。我都係誤打誤撞入左行,一做就12年

比我會先揀General logistic
起碼拎左個basic concepts 先
如果你識讀,就會明白到理論化嘅物流其實可以應用係多方面
Safety inventory, leap time, bullwhip effect, 等等可以用係retail store management, 餐飲業,
到實際出黎時先接觸一啲行業知識,實際工作內容再決定

感謝巴打
做左4年左右k記ops
入職9k上年走個時11k
做左4年左右k記ops

air 定sea
毛巴點睇agility logistic ?

做過
人工低 福利差
又少人 咩都一腳踢

不過聽聞換左schenker 老細
唔知有無改善到呢

無 做緊
人工 福利差
做左4年左右k記ops

無計,做ops老散發展得慢。
本身物流就係低人工 工時長
根本冇討論空間

睇到嘅野都好唔同

因為有個朋友叫我試下物流 佢話涯下都ok
然後我問左個做船公司既朋友 佢話佢個邊就3年上到20k 不過好辛苦

船公司宜家個市咁差仲入行會唔會唔係咁好?
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係

根本冇討論空間

又唔一定既,只係睇個人爬唔爬到上去
根本冇討論空間

呀媽係女人
未入行既去考ACO啦 唔好浪費時間
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係

唔係air 又唔係船?
即係幫人報關/book車/send pre alert 果d?
根本冇討論空間

呀媽係女人
未入行既去考ACO啦 唔好浪費時間

都係個句,有人做科記年薪過百萬。或者講返貼地d年薪400 - 600k都大有人在。做唔做到睇自己架wor好多野。
我自己都係由低做起(個時入行degree都無tim)
香港開倉同local運輸留名
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係

唔係air 又唔係船?
即係幫人報關/book車/send pre alert 果d?

我諗係近warehouse個part 啦
我個時跟開個客,每晚都有貨黎倉,客自己會整好文件俾我地,我地就指示返倉大佬執貨同落單俾司機安排咩時間送
Air同ocean另外有dept 唔關我事了
想問下入行讀邊間u嘅degree好
暫時想讀ploy嘅shipping
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係

唔係air 又唔係船?

我個時跟開個客,每晚都有貨黎倉,客自己會整好文件俾我地,我地就指示返倉大佬執貨同落單俾司機安排咩時間送

呢個人工應該係cfs warehouse既ops
Office ops 點止呢個數...
想問下入行讀邊間u嘅degree好
暫時想讀ploy嘅shipping

on9讀shipping
做左4年左右k記ops

air 定sea

2樣都唔係

唔係air 又唔係船?

呢個人工應該係cfs warehouse既ops
Office ops 點止呢個數...

你係k記人?
同期既都係呢個價
11k仲要係升左senior
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞