<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike

已經收到offer了?

收到啦 有冇巴打指點下迷津

Down grade 左只係講緊香港同其他station 嘅bargaining power,以前香港話晒係region level,可以話有較大話事權,早一兩年咩咩one china 就俾中國食左變左station level,樣樣嘢都要請示上海,冇晒牙力又要睇人面色

加2-3000?好似冇咁興奮嘅事喎
但係好過班紅褲子嘅就係可以喺中游識好多人,不斷調team 調dept 會不斷接觸唔同人唔同高層,有少少所謂嘅「野心」就可以趁住呢個機會泊下碼頭咁囉

DGF 呢幾年差左,NFE 個平台輸左一大筆錢之後就一蹶不振咁,好老實我覺得要多2-3年時間recover,入去可以叫貪佢個brand name,自己個profile 都靚仔啲,話晒都叫老字號吖,完左個MT period問你會唔會extend 先再算囉

唔該巴打解答 完左3年program 我應該期望人工有幾多?同埋入左去做係咪好難轉工

9估
5-6年前嘅MT 好似入去都已經12k 左右,咁照計返而家入去有15 掛
3年後去到邊個位....以我記得佢加人工都係睇住大圍個pool 一齊玩,同埋D 記都算加得偏慢,唔好有太多期望好啲,或者調返轉,你要為自己走諗定3年前要有幾多人工,set 個目標俾自己,佢地加人工at the end 都係睇你meet 到KPI 嘅幾多%,又睇下公司賺幾多再睇下分幾多出黎加...做好自己先囉

轉工呢,就睇下呢行啱唔啱自己,有人由飛機轉船,有人去左其他細啲嘅科記,,有啲就internal 去左ISC,聽聞嗰邊個環境好似好過DGF,有啲就做返客嗰邊屌返我地轉頭,樣樣都有,MT 好就好在多機會試多project 玩,樣樣嘢都可以接觸,就連Annual dinner 都係呢班人做organizer,其實唔算好差,只係我呢啲紅褲子出身想搏上位,但係每年都總係有人空降然後令到下面冇得升,而討厭佢地/制度啫

接觸過兩三年MT,每年都係一半做到嘢一半廢柴;又偏偏呢間19公司係好成功咁會令到班聰明人走,而留低左部分廢柴喺度

啱啱畢業又有offer 就試下啦,DGF 又真係唔會點待薄班MT 嘅

唔該德國餐巴打 成日聽人講物流人工唔算好高 所以想知下完program後路

當年入去得10k, 個阿姐仲要癲既,係咁extend我probation, 做撚左半年決定轉行閃人,如果依家仲留係個到,都唔知有無15k

利申:Not MT

嗰陣做邊個dept?
老實,真係未必有15K 的,DGF 加人工慢過蝸牛
呢兩三年玩NFE 輸嘅都未recover 得晒啦
3億euro 喎
輸咁多,加都唔慌加得多
回返狗野巴打
Fresh grad 就仲有青春,咪試下囉,做到咁上下就會知道自己邊方面叻啲/有興趣啲,到時再轉都唔遲
MT 有晒成個平台俾你去唔到地方試,係一個唔錯嘅機會黎嘅

加油!
Ocean network express
有無人同我一樣做船公司?

hi

Ocean network express

似係3個埋唔到堆既自己玩泥沙

hi

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

hi

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

hi

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

你係?

hi

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

你係?

回返狗野巴打
Fresh grad 就仲有青春,咪試下囉,做到咁上下就會知道自己邊方面叻啲/有興趣啲,到時再轉都唔遲
MT 有晒成個平台俾你去唔到地方試,係一個唔錯嘅機會黎嘅

加油!

多謝巴打鼓勵

hi

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

你係?

[member]我唔係呀 ,仲請唔請人?[/member]
家陣入14K點都比到GE
我果屆都13K
MT係一年升一級, 所以係+2~3K, 人人一樣, 唔同一般員工
但GRAD左之後, D記人工加幅好少

NFE有排先恢復元氣啦,SYSTEM UPGRADE又要重新黎過, 到時又唔知燒幾多錢

唔係叫亞致力咩
應該有job description wo
聽個title 似係contract logistics ge post
倉管果邊

巴打可唔可以帶方法聯絡到你? 入邊會做啲咩? apply agility 但點解係會叫去人去卓伶物流到interview (朗坪附近) 分唔清亞致力同卓伶物流關係

[member]add 我 tg
[/https://t.me/mhs0112member]

卓伶租左個倉比agility
睇你個post應該都係contract logistics果邊
住得遠咪鬼去in啦
寧願in機場都唔好入到去朗屏

Contract logistic 係味即係唔係親生仔 ? 朗坪真係好格涉 分分返機場仲近

巴打咪add我tg傾下
我同contract果邊無聯系
我都唔熟

Add 唔到 無呢個名

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

你係?

巴打想做咩位?
幫你望下請唔請
我果屆都13K
MT係一年升一級, 所以係+2~3K, 人人一樣, 唔同一般員工

NFE有排先恢復元氣啦,SYSTEM UPGRADE又要重新黎過, 到時又唔知燒幾多錢

見過鬼仲唔怕黑咩
想進取但換來失敗收場
分分鐘又行返保守路線
但係又遇著Logis 用左咁耐,同時代脫晒節
真係要睇班膠高層點搞法

講下邊間同好唔好做
有無馬仔既朋友?

你係馬仔?

你係?

巴打想做咩位?
幫你望下請唔請

非sales就ok了
有冇巴打係再讀過poly嘅international shipping
見佢有得in就擺咗喺band a
下星期三in
我果屆都13K

見過鬼仲唔怕黑咩
想進取但換來失敗收場
分分鐘又行返保守路線
但係又遇著Logis 用左咁耐,同時代脫晒節
真係要睇班膠高層點搞法

見識Logis真係嘆為觀止
龍頭企業個科可以落後世界30年
IBM無啦啦仲要比佢咬一鑊
NFE係柒頭臨上前一日先急刹
有冇巴打係再讀過poly嘅international shipping
下星期三in

其實係咪有 degree就入到行
下星期三in

唔駛degree都可以入行
下星期三in

未入行不如入第二行
你地停卡塔爾未
下星期三in

未入行不如入第二行

呢行真係咁慘咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞