<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
shipping carrier industry而家邊有細公司
而家玩mega vessel,細公司邊玩得起
一早merge/integrate 哂
做緊老牌supply chain公司
d單愈黎愈少
shipping跟單都轉哂比上面大陸員工做,香港做呢行無前途
索性轉去pm team算
有冇巴絲幫到我?
我有批貨想係日本/台灣走番香港,唔係多但一個月一轉左右,如果呢D 係咪要搵物流巴絲做,定去搵科記?

我膽粗粗上去搵貓記比佢地鳩hea 完我就冇回音

留個TG 有人幫到我既可以TG 搵我:@SIRUS2804
Logistics engineering 有冇出路?
人工知唔知幾多?

準備揀stream

坦白講,起薪低,但你有心上位的話我覺得唔難。呢行太多蠢人,稍為正常少少都出到。

Manager講緊40-50k

但係我見大公司:DHL AND KERRY
都係請MT 唔請 engineering trainee
反而細公司(OOCL?)好似船運個d就有請。

想問下點解會咁
Engineering trainee 人工會唔會好低,做死一世IT狗?
仲有Logistics MT 聽人講大伏

樓主點睇

Thx!

睇你咩公司啫
大貨櫃船船公司mt嘅話,hk base,香港人優先就得孖o
呢兩年入得去一係三大,一係poly fb
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)
或者跟單/打單永無上位既文員仔?
做緊老牌supply chain公司
d單愈黎愈少
shipping跟單都轉哂比上面大陸員工做,香港做呢行無前途
索性轉去pm team算

Pm意思係?
人工知唔知幾多?

準備揀stream

坦白講,起薪低,但你有心上位的話我覺得唔難。呢行太多蠢人,稍為正常少少都出到。

想問下點解會咁
Engineering trainee 人工會唔會好低,做死一世IT狗?

樓主點睇

Thx!

oocl叫細?

Top 10 container carrier,上埋市都俾你叫細

唔太清楚行內野

重點都係問大家覺得其實logistics engineer 做唔做得過
低學歷(中六)做物流業係咪永遠只可以做前線落手落腳搬搬抬抬(姐係苦力)

唔一定,但你要肯一路做一路進修。呢行連文員仔都可以揸住shitty/poly sc master, 公司好撚鐘意推員工去讀書,跟住簽死你唔知幾多年。

做倉做得好都可以上升掃把位
同樣文員仔都係,但要用時間浸出黎
想上位,有時間去讀下其他課程
識人由ops 再讀pt degree 然後上到SM
你要明白,同樣經驗,點解會升個有紙而唔你?因為要服眾
有冇巴絲幫到我?
我有批貨想係日本/台灣走番香港,唔係多但一個月一轉左右,如果呢D 係咪要搵物流巴絲做,定去搵科記?

你係個人名義定有公司名?
科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞
量大就搵科記,KE/NYk/MOL都係選擇
做緊互聯網物流
人工知唔知幾多?

準備揀stream

想問下點解會咁

樓主點睇

Thx!

D記前年先係system upgrade 到蝕左10億
因為大公司啲system 係外判買返黎,例如GT nexus
你有Engineering background 可以入 BPM之類
我做過airlines cargo,而家做緊科記。
細時唔讀書大時做運輸

最憎d船公司開到山卡啦咁遠
轉單好煩
冇人想揸貨櫃車
其實呢2年海運真係好差
一黎大陸出口少左同埋d 廠都搬去東南亞
一黎船公司托價
所以公司開始轉型做ecommerces

係freight forwarder做左5年accountant
有冇巴絲幫到我?

科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞

公司名義做野,做B2B 丫
我輕則100, 重則4~500KG 係你地覺度都應該叫量細,係咪嫁
其實呢2年海運真係好差
一黎船公司托價

係freight forwarder做左5年accountant

呢排轉好左
但一定都冇乜肉食
有冇巴絲幫到我?

科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞

我輕則100, 重則4~500KG 係你地覺度都應該叫量細,係咪嫁

搵科記quote 價啦
4、500kg都唔算少,應該有幾個cbm,走散貨
日本到香港應該要3到5日船
還是想走飛機?
屌哪星個system又死撚左
香港物流不嬲主要走大陸貨出歐美
大陸物流發展越好
香港就越冇得做
你係客都大陸直接出貨慳返d成本啦
想入行既真係三思
人工知唔知幾多?

準備揀stream

想問下點解會咁

樓主點睇

Thx!

D記前年先係system upgrade 到蝕左10億
因為大公司啲system 係外判買返黎,例如GT nexus
你有Engineering background 可以入 BPM之類

例如GT nexus
其實呢2年海運真係好差
一黎船公司托價

呢排轉好左
但一定都冇乜肉食

其實都係冇好轉
相比14 15年 so 同teu 都跌左一倍
gp 更加唔洗講 所以今年加人工加得好差
我黎緊轉工都唔會揀科記
有冇巴絲幫到我?

科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞

搵科記quote 價啦
還是想走飛機?

睇咩地方,我有幾個port 想走,馬來西亞,日本,台灣
想走飛機,因為要快
有冇巴絲幫到我?

科記只係做b2b
量唔多就考慮下速遞

搵科記quote 價啦
還是想走飛機?

睇咩地方,我有幾個port 想走,馬來西亞,日本,台灣
想走飛機,因為要快

走飛機你知唔知幾貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞