<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

點解有d冇自己車隊/船都可以做到咁大

HAPAG 大股東係K+N
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

船公司還船公司,科記還科記
就好似起樓,同經紀咁
如果科記,即係好似DHL咁自己養條船隊,一個唔夠貨,可以即刻倒閉,因為根本冇咁多資金去做咁多野
又例如,如果船公司自己又搞科記,佢又係要開間新公司出黎,業務唔集中,加上其他科記會覺得你有咩都會保自己啲貨,點公平?所以,互不侵犯
之前做過空運ops , 簡直文職界地獄。
番通宵仲忙過番朝早,紅日星期日都番, 閒日ot到8-10點,0社交。
D 貨臨飛前先一個鐘先到自己倉,砌文件都趕到褲甩。

不過物流旺又忙到嘔血, 唔忙又驚步入寒冬。
番通宵仲忙過番朝早,紅日星期日都番, 閒日ot到8-10點,0社交。

我d同事又係痴線 朝9晚12 本身就收1800 去到1800見到大家都冇走既跡象
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

就好似起樓,同經紀咁
如果科記,即係好似DHL咁自己養條船隊,一個唔夠貨,可以即刻倒閉,因為根本冇咁多資金去做咁多野
又例如,如果船公司自己又搞科記,佢又係要開間新公司出黎,業務唔集中,加上其他科記會覺得你有咩都會保自己啲貨,點公平?所以,互不侵犯

其實D記成日話自己空運第一海運第二
呢間公司係咪好撚易係local俾人禁住屌?
見佢世界各地都有 係咪一入倒local唔夠d local公司黎?
例如係香港 嘉里倉屌打D記supply chain?

我d同事又係痴線 朝9晚12 本身就收1800 去到1800見到大家都冇走既跡象

7x24

7x24

奉勸想入空運巴打最好唔好做機場入面既forwarder, 做都做市區既forwarder雖然都係輪班但hea d,load 貨比行家上機責任輕好多。
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

就好似起樓,同經紀咁

其實D記成日話自己空運第一海運第二
呢間公司係咪好撚易係local俾人禁住屌?
見佢世界各地都有 係咪一入倒local唔夠d local公司黎?
例如係香港 嘉里倉屌打D記supply chain?

Forwarding is a different business from Warehouse. So it's difficult to say. But if you were a big retailer that requires both forwarding, express and supply chain warehouse services in many parts of the world, would you choose a lot of companies who are good in one area, or a company who is reasonably good in all areas (one stop shop)?
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

就好似起樓,同經紀咁

Their strong customer base allows them to buy a lot of space from multiple airlines and container lines, so they are operating like a virtual airline or container line, without having to hold assets like planes and ships. Concept of NVOCC.

7x24

奉勸想入空運巴打最好唔好做機場入面既forwarder, 做都做市區既forwarder雖然都係輪班但hea d,load 貨比行家上機責任輕好多。

不過大裝理論上賺最多既
開板收到齊輕重貨夠pivot食到volume的話
但埋板果個天光先收工真係平常事
猶其禮拜六日
上年飛機好景,今年好差

差成點?
感覺年年都差唔多(咁差)

上年airlines spot平,margin大。另外客收到風market平左,要求手16-17年contract減價。

但係今年airlines情願吉機或者剪機都唔會落賤價

今年airlines真係好鬼進取, 好似因航簽bsa連excess都無埋, 價錢仲要再加少少, 好撚難搞

cut位炒價已經成為常態
見得閒,講下ISC先,可能佢會係黎緊成個貨代業嘅發展模式
International Supply Chain, 簡單D黎講,就係管理哂個客成條supply chain, 由訂單(PO, purchase order),貨運, (shipping),直到inland delivery, 甚至係DC, destination distribution center都會管理, 即係由落貨到送貨,包生養死葬

做得ISC嘅客,貨量一定有返咁上下, 一年冇幾千個T都唔洗諗,而且份約一簽就簽幾年。點解?講到明連PO都要管理,細到張單有咩item,每件item幾錢都會知,要求system (客人)同System (ISC)之間有聯繫, 做到EDI。客人可以隨時隨地透過系統知道佢地件貨去到邊,或許隻櫃裝左咩訂單。

因為有高度承諾, 所以每個客都唔會輕易就轉。ISC會提一系列嘅物流服務,倉儲、集裝、貨運、清關、配送、VAS (包括QC, repackaging, labeling 等等), 每次set up都要好多時間同投資,由system之間個配合,到warehouse, 每條trade lane 個價錢, local tariff。亦因為咁, ISC個收入係有一定保證,只要你手上有幾個大客。

香港有無公司做緊呢套?

由收貨都幫佢個客入item pieces 碼數 顏色
(入錯罰forwarder錢)到數貨對實物件數
嗌位走貨(delay又罰forearder錢)
量大價又咸,其實呢種客都唔係易做
船公司
係D記飛機做緊CS 小薯留名學野
科記邊幾間係龍頭

計量
海運K+N贏成條街
空運D記

就好似起樓,同經紀咁

大把科記母公司係船公司或者係同一個集團

留名學野
我知有幾間係有
見得閒,講下ISC先,可能佢會係黎緊成個貨代業嘅發展模式
International Supply Chain, 簡單D黎講,就係管理哂個客成條supply chain, 由訂單(PO, purchase order),貨運, (shipping),直到inland delivery, 甚至係DC, destination distribution center都會管理, 即係由落貨到送貨,包生養死葬

做得ISC嘅客,貨量一定有返咁上下, 一年冇幾千個T都唔洗諗,而且份約一簽就簽幾年。點解?講到明連PO都要管理,細到張單有咩item,每件item幾錢都會知,要求system (客人)同System (ISC)之間有聯繫, 做到EDI。客人可以隨時隨地透過系統知道佢地件貨去到邊,或許隻櫃裝左咩訂單。

因為有高度承諾, 所以每個客都唔會輕易就轉。ISC會提一系列嘅物流服務,倉儲、集裝、貨運、清關、配送、VAS (包括QC, repackaging, labeling 等等), 每次set up都要好多時間同投資,由system之間個配合,到warehouse, 每條trade lane 個價錢, local tariff。亦因為咁, ISC個收入係有一定保證,只要你手上有幾個大客。

香港有無公司做緊呢套?

由收貨都幫佢個客入item pieces 碼數 顏色
(入錯罰forwarder錢)到數貨對實物件數
嗌位走貨(delay又罰forearder錢)
量大價又咸,其實呢種客都唔係易做

KPi可以多到煩死你 然後要求95%準確,唔係就逐樣罰
見到新聞班共狗話拆葵涌碼頭搬去長洲
屌佢老尾咩建議黎

見過呀E未
上年飛機好景,今年好差

差成點?

上年airlines spot平,margin大。另外客收到風market平左,要求手16-17年contract減價。

今年airlines真係好鬼進取, 好似因航簽bsa連excess都無埋, 價錢仲要再加少少, 好撚難搞

Cut位都算
船公司最狗係去transshipment port roll你隻櫃,迫你啲延期
見到新聞班共狗話拆葵涌碼頭搬去長洲
屌佢老尾咩建議黎

個班on9屌佢都廢閪事
船公司

我都係

見過呀E未

台灣人?見過啦
Oocl log -> oocl
damco -> maersk
Cma cgm log -> cma
Mol log -> mol
MCS -> mol
K+N -> hapag 20%股份
K line log -> k line
近鐵-》mol 有5%股份
上年飛機好景,今年好差

差成點?

Cut位都算
船公司最狗係去transshipment port roll你隻櫃,迫你啲延期

唔明有咩咁狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞