<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
Yusen / NYK log -> NYK line
上年飛機好景,今年好差

差成點?
感覺年年都差唔多(咁差)

上年airlines spot平,margin大。另外客收到風market平左,要求手16-17年contract減價。

但係今年airlines情願吉機或者剪機都唔會落賤價

今年airlines真係好鬼進取, 好似因航簽bsa連excess都無埋, 價錢仲要再加少少, 好撚難搞

cut位炒價已經成為常態

Cut位都算
船公司最狗係去transshipment port roll你隻櫃,迫你啲延期

唔明有咩咁狗

佢意思應該是二程轉船offload
隻櫃被迫坐響外站一兩個禮拜
而你響香港係乜都做唔到

差成點?
感覺年年都差唔多(咁差)

上年airlines spot平,margin大。另外客收到風market平左,要求手16-17年contract減價。

今年airlines真係好鬼進取, 好似因航簽bsa連excess都無埋, 價錢仲要再加少少, 好撚難搞

Cut位都算
船公司最狗係去transshipment port roll你隻櫃,迫你啲延期

唔明有咩咁狗

而你響香港係乜都做唔到

即係Roll 貨一定狗?
你比平freight
爆船果陣 我一定roll
理得你邊間IFF

Cut位都算

唔明有咩咁狗

而你響香港係乜都做唔到

即係Roll 貨一定狗?
你比平freight
爆船果陣 我一定roll
理得你邊間IFF

所以科記係呢方面冇say,客要低價,但又要科記保証個service,往往係科記比客質、但科記又未必有能力質船公司
某程度上我唔太歡喜呢行依然係到玩緊buy low sell high,睇錢個比重好大
有無物流大粒野係連登?
Oocl log -> oocl
damco -> maersk
Cma cgm log -> cma
Mol log -> mol
MCS -> mol
K+N -> hapag 20%股份
K line log -> k line
近鐵-》mol 有5%股份

受教
有無物流大粒野係連登?

點為止大粒
係D記飛機做緊CS 小薯留名學野

見過呀E未

台灣人?見過啦

Think brother was referring to Elizabeth Y.

見過呀E未

台灣人?見過啦

Think brother was referring to Elizabeth Y.

Oh 咁就無啦

公司電腦真係好撚慢 聽啲it同事講 電腦就換哂新 不過仲係舊system 所以乜都做唔到

另外其實我成日都好想知點解啲人要俾貨co-loader叫佢地寄?會平過直接寄定點?同埋係咪因爲大陸寄件麻煩好多 所以要叫代理運落黎香港出口?

見過呀E未

台灣人?見過啦

Oh 咁就無啦

公司電腦真係好撚慢 聽啲it同事講 電腦就換哂新 不過仲係舊system 所以乜都做唔到

另外其實我成日都好想知點解啲人要俾貨co-loader叫佢地寄?會平過直接寄定點?同埋係咪因爲大陸寄件麻煩好多 所以要叫代理運落黎香港出口?

主要係自己唔夠貨去裝滿一隻櫃,同幾間科記夾先夠黎慳成本
好似去澳洲一隻20ft做緊USD 250, 自己賣比客20蚊一個cbm,full load 係$500-600,食水就深
感謝大大有詳細嘅物流業內分析,黎緊學校揀major,應唔應該揀air,定普通business logistics ,求救!
ps 自己對物流有熱誠 海陸空 warehouse 都有興趣
d 記揮手
想問下巴打有冇聽過db schenker
間公司文化好唔好
同埋前景
想問下巴打有冇聽過db schenker
間公司文化好唔好
同埋前景

睇你做咩位
講左19幾頁 都係無提過任何前線既員工
其實係未要真係要咁避忌傳統刻板印象 所謂既固哩呢
定係20年前貨櫃車司機幾好搵 而家有幾惡做已經街知巷聞 幾本上唔洗講 ?

講無新血入行 我擔心司機呢樣多過無人會9衝MT 好多啦

利申 大牌司機+degree JJ 已脫離物流
定係20年前貨櫃車司機幾好搵 而家有幾惡做已經街知巷聞 幾本上唔洗講 ?

做司機 唔知你係咪講中港果隻 長期唔係香港
同埋仲要落去幫手搬埋貨

依加後生寧願渣巴士好過
岩岩做科記滿3年辭左職走左
想轉入船公司做
不過應該都好難
想轉入船公司做
不過應該都好難

有幾間請緊你
有junior 有middle
想轉入船公司做
不過應該都好難

有幾間請緊你

求門路
jobsdb?

其實呢個都係供求問題姐,二萬冇人做,加到三萬四萬五萬總有人做。司機個訓練期又唔算長,冇乜大問題。
想轉入船公司做
不過應該都好難

有幾間請緊你

求門路
jobsdb?

Yes

前線貨車司機我真係唔識
個市係點我都唔清楚
請分享
開post 其實係想大眾了解更多呢個行業
當個市日日唱淡物流係香港係夕陽行業、又衰又乜咁作為新丁其實想試下從行業內部出發去睇呢行,愈多人交流愈好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞