<物流業新丁>聯盟混戰之三國鼎立

1001 回覆
38 Like 0 Dislike
有冇巴打做過agility

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

Agility 中文係咪叫 卓伶物流? 巴打們對呢間公司有咩睇法? logistic coordinator 有無人知會做咩??

岩岩grad 搵緊工

唔係叫亞致力咩
應該有job description wo
聽個title 似係contract logistics ge post
倉管果邊

想問下3PL同Forwarder係咪同一樣野??

3pl 要間公司有返咁上下規模 先做到, 其實係兩樣野黎, 不過大型forwarder 都編向做緊3pl 既野,fWd 有啲唔會做value added services , 但3pl 就有本身fwd 既物流方案 而且3pl 會提供所有物流活動,即係承包哂由廠到送到客人手上既一條龍服務,例如清關,裝貨,拆貨,labelling , 收貨送貨

有錯請指點 , logistics 學生

除左大家熟悉嘅D 記,KN, EI 等等,其實仲有好多細fwd,只要係Origin and Destination 有agent 接貨,其實已經可以

Btw VA job 好似labelling, repackaging or even declaration 其實好賺錢,你諗下labelling 收幾蚊per pc,成本係一疊幾蚊,報關又收幾舊水,科記人就係咁搵食

唔係VAS執$都好難生存
Dhl global forwarding 個mt 做唔做得過? 見到上面話佢down grade左又要搬office
但樓主又話每年加二三千人工 好似都唔錯 比啲意見

已經收到offer了?

收到啦 有冇巴打指點下迷津

Down grade 左只係講緊香港同其他station 嘅bargaining power,以前香港話晒係region level,可以話有較大話事權,早一兩年咩咩one china 就俾中國食左變左station level,樣樣嘢都要請示上海,冇晒牙力又要睇人面色

加2-3000?好似冇咁興奮嘅事喎
但係好過班紅褲子嘅就係可以喺中游識好多人,不斷調team 調dept 會不斷接觸唔同人唔同高層,有少少所謂嘅「野心」就可以趁住呢個機會泊下碼頭咁囉

DGF 呢幾年差左,NFE 個平台輸左一大筆錢之後就一蹶不振咁,好老實我覺得要多2-3年時間recover,入去可以叫貪佢個brand name,自己個profile 都靚仔啲,話晒都叫老字號吖,完左個MT period問你會唔會extend 先再算囉

唔該巴打解答 完左3年program 我應該期望人工有幾多?同埋入左去做係咪好難轉工

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

Agility 中文係咪叫 卓伶物流? 巴打們對呢間公司有咩睇法? logistic coordinator 有無人知會做咩??

岩岩grad 搵緊工

唔係叫亞致力咩
聽個title 似係contract logistics ge post
倉管果邊

之前見佢kam果邊請人
呢個5月算近呢幾年最爆既一年(空運)
加埋apple 三星出大貨,歐美全爆
再加埋淘寶貨主流,個個月貨量都好穩定

最弊個市仲有人殺到好平

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州
利申:細agent

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州

做咩水呀?

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州

做咩水呀?

細公司無分
乜鳩都做.

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

岩岩grad 搵緊工

唔係叫亞致力咩
倉管果邊

之前見佢kam果邊請人

kam tradelane 同pl 經常性請人
因為d新人黎好快走

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州

做咩水呀?

細公司無分
乜鳩都做.

自己做直客定殺行家先

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州

做咩水呀?

細公司無分
乜鳩都做.

自己做直客定殺行家先

直客

垃圾公司

其實邊間科記唔垃圾

岩岩grad 搵緊工

唔係叫亞致力咩
倉管果邊

巴打可唔可以帶方法聯絡到你? 入邊會做啲咩? apply agility 但點解係會叫去人去卓伶物流到interview (朗坪附近) 分唔清亞致力同卓伶物流關係

最弊個市仲有人殺到好平

哪有貨 日日r賓州

做咩水呀?

細公司無分
乜鳩都做.

自己做直客定殺行家先

直客

放晒假班客😝
有無人同我一樣做船公司?

hi
Dhl global forwarding 個mt 做唔做得過? 見到上面話佢down grade左又要搬office

已經收到offer了?

Down grade 左只係講緊香港同其他station 嘅bargaining power,以前香港話晒係region level,可以話有較大話事權,早一兩年咩咩one china 就俾中國食左變左station level,樣樣嘢都要請示上海,冇晒牙力又要睇人面色

但係好過班紅褲子嘅就係可以喺中游識好多人,不斷調team 調dept 會不斷接觸唔同人唔同高層,有少少所謂嘅「野心」就可以趁住呢個機會泊下碼頭咁囉

DGF 呢幾年差左,NFE 個平台輸左一大筆錢之後就一蹶不振咁,好老實我覺得要多2-3年時間recover,入去可以叫貪佢個brand name,自己個profile 都靚仔啲,話晒都叫老字號吖,完左個MT period問你會唔會extend 先再算囉

唔該巴打解答 完左3年program 我應該期望人工有幾多?同埋入左去做係咪好難轉工

9估
5-6年前嘅MT 好似入去都已經12k 左右,咁照計返而家入去有15 掛
3年後去到邊個位....以我記得佢加人工都係睇住大圍個pool 一齊玩,同埋D 記都算加得偏慢,唔好有太多期望好啲,或者調返轉,你要為自己走諗定3年前要有幾多人工,set 個目標俾自己,佢地加人工at the end 都係睇你meet 到KPI 嘅幾多%,又睇下公司賺幾多再睇下分幾多出黎加...做好自己先囉

轉工呢,就睇下呢行啱唔啱自己,有人由飛機轉船,有人去左其他細啲嘅科記,,有啲就internal 去左ISC,聽聞嗰邊個環境好似好過DGF,有啲就做返客嗰邊屌返我地轉頭,樣樣都有,MT 好就好在多機會試多project 玩,樣樣嘢都可以接觸,就連Annual dinner 都係呢班人做organizer,其實唔算好差,只係我呢啲紅褲子出身想搏上位,但係每年都總係有人空降然後令到下面冇得升,而討厭佢地/制度啫

接觸過兩三年MT,每年都係一半做到嘢一半廢柴;又偏偏呢間19公司係好成功咁會令到班聰明人走,而留低左部分廢柴喺度

啱啱畢業又有offer 就試下啦,DGF 又真係唔會點待薄班MT 嘅

hi

絲打邊間

hi

已經收到offer了?

9估
5-6年前嘅MT 好似入去都已經12k 左右,咁照計返而家入去有15 掛
3年後去到邊個位....以我記得佢加人工都係睇住大圍個pool 一齊玩,同埋D 記都算加得偏慢,唔好有太多期望好啲,或者調返轉,你要為自己走諗定3年前要有幾多人工,set 個目標俾自己,佢地加人工at the end 都係睇你meet 到KPI 嘅幾多%,又睇下公司賺幾多再睇下分幾多出黎加...做好自己先囉

轉工呢,就睇下呢行啱唔啱自己,有人由飛機轉船,有人去左其他細啲嘅科記,,有啲就internal 去左ISC,聽聞嗰邊個環境好似好過DGF,有啲就做返客嗰邊屌返我地轉頭,樣樣都有,MT 好就好在多機會試多project 玩,樣樣嘢都可以接觸,就連Annual dinner 都係呢班人做organizer,其實唔算好差,只係我呢啲紅褲子出身想搏上位,但係每年都總係有人空降然後令到下面冇得升,而討厭佢地/制度啫

接觸過兩三年MT,每年都係一半做到嘢一半廢柴;又偏偏呢間19公司係好成功咁會令到班聰明人走,而留低左部分廢柴喺度

啱啱畢業又有offer 就試下啦,DGF 又真係唔會點待薄班MT 嘅

唔該德國餐巴打 成日聽人講物流人工唔算好高 所以想知下完program後路
做過貨櫃碼頭,我所學到既所謂專業就係點樣cut cost 可以cut 到盡,同埋體驗班眼殘廢老一日要斬幾多樹

已經收到offer了?

9估

唔該德國餐巴打 成日聽人講物流人工唔算好高 所以想知下完program後路

當年入去得10k, 個阿姐仲要癲既,係咁extend我probation, 做撚左半年決定轉行閃人,如果依家仲留係個到,都唔知有無15k

利申:Not MT
做倉既設計同裝修
冇乜生意 等死
想問物流Data administration負責清關 24小時 on shift既工,而家人工市價大約幾多?
expected salary 唔知會唔會寫得太高,本身有1年半文職工作經驗,但已經兩年無做文職工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞