[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
點解唔係孫燕姿版
btw 樓主 其實溫柔唔係咁配阿軒個情形 《當愛已成往事》會唔會適合d lol
講到歌 我一定信你準啲
我純粹係想用下五月天
有無聽孫燕姿版本溫柔 正好多 傷感好多
岩岩追左兩更post
想喊 寫晒我心聲
有啊 好正 我上面個version係輕快咗
支持住啊skywalker巴
仲有一更
我直頭喊左出黎
奇點巴
每一個她,都伴隨著一個我。

每一個她,我都很珍惜。

曾經很靠近的我,陪伴著她一路成長的我。
搞到我好掛住佢
估唔到咁快就完咗呢個載點 不過呢段婚姻既然係阿晴選擇嘅 咁都要尊重返佢意願

或者阿軒同阿晴就好似現實中嘅大部分一樣有緣無份
其實個載點唔快完 係大家推得太快
一點有文 有冇人等緊今日最後一更
揮個手
今日早到!!
喺度
揮手
阿軒會發現,仲有一個載點,啊晴都係要死
第九個喇!
(六十四)
強光退去。

眼睛張開,眼前的景物明顯並不是醫院。

難道,阿晴的死仍然未曾改變嗎?

此刻在我眼前的,是一幅落地大玻璃,加上壯闊的海景。

憑我僅有的地理常識,眼前這一片海,是能夠眺望中環的維多利亞港。

「先生,唔該借一借。」

一把聲音從後傳來,讓我自覺地往左一移。

然後,一個年輕男生就在我原來站的地方,將一個大紅色的「囍」字貼到窗上。

看到這個「囍」字,我心中不禁一凜,然後我馬上回頭過去。

在我身後,是來去匆匆的人群,有忙著設置攝影器材的,有忙著張燈結彩的,有忙著化妝造型的。

這個畫面明顯地述說著,我正身處在一個與結婚有關的場景。

說是結婚,這裡應該更像是出嫁的地方。

可是,這地方跟以往我所經歷過的回憶載點都不一樣。

這個地方,這間酒店房,我可是從來沒有到過的。

一時之間,我分不清到底我是身處在我的回憶載點之中,還是回到了現實。

這時候,我剛好看到九公拿著一大袋氣球在眼前經過,我馬上伸手把他攔住。

「做咩啊?我仲要準備一陣玩兄弟團嘅嘢㗎!」九公不耐煩地說。

「今日,幾月幾號?邊個結婚?」我緊張地問。

「你搞笑啊定飲大咗啊?」九公以為我在開玩笑,就想要轉身而去,可是我又一把將他拉住。

「我認真問啊。」我急迫地問。

「Ok。今日係2018年10月10日,今日係阿晴結婚,滿意未?唔好再阻住我啊,我五分鐘內吹唔哂啲波,Aiko話一次過扣五十分㗎。」九公一下甩開了我的手,拿起手中的氣球就吹。

2018,確實是阿晴的結婚年,可是日子卻跟歷史不一樣了。

而且,我看著九公手中的氣球,心中疑問又浮現了。

「咪住,點解有氣球嘅?我哋唔係玩Cream,玩t-back同埋玩食18+咖哩咩?」對於去年才參加過阿晴與盧業成婚禮的我來說,作為「姊妹組」活動構思者,我可以對所有「玩新郎」的遊戲記憶猶新。

我還記得當年為了折磨盧業成等人,用盡各種殘酷的遊戲,甚至不惜把當時阿晴出嫁的地點,也即使阿晴的家玩得一片凌亂。

「Come on man,我知你好鍾意你講嘅遊戲,但係一早咪講咗Owen班會計師friend好斯文,唔可以玩太勁㗎,所以踩氣球已經好粗魯㗎啦。你接受現實,幫我吹波吧啦。」九公一邊說話一邊吹氣球,證明愛情果然是有令人突破不可能的魔力。

「好,我問多一個問題就幫你。點解出嫁嘅地方唔係阿晴屋企嘅?」我決定再問一個現場跟歷史不一樣的問題。

「你之前開會嘅時候個腦去咗渡假啊?」九公白眼一翻,「咪講咗本身去阿晴屋企出嫁,但Owen想阿晴媽媽由外國翻嚟住得舒服啲,而且搞完一大輪之後唔洗執屋,所以咪揀嚟酒店囉。」九公一口氣把話說完,然後把五個氣球交了給我。

我一聽完,似乎終於明白了一個大概。

此刻的我,仍然在過去之中,而且是在阿晴的結婚日。

但跟過往的回憶載點不同,這次的回憶載點似乎一切都改變了。

地點、日期、遊戲,甚至新郎,簡直就是一個全新的歷史。

當然,既然新郎不一樣,婚禮細節改變了也是合理的。

只是現場從未經歷過的一切,倒是令我有點意外。

而同時之間我也想到,也許是因為阿晴與Owen仍未正式成婚,所以阿晴死去的現實才仍未有改變。

想到了原因,我心倒是放鬆了點。
阿軒太天真,阿晴都係會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞