[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
你係咪未訓咋
琴晚食藥瞓覺所以時間正常返
保重身體啊, 呢啲日子身體要緊
不過早起身都好, 換嚟早啲睇故
呢樣都可以管人,真心寫個服字比你繼續用先😂

人控制到嘅範圍係自己所及,唔好以為地球係圍住你轉
屌你老母你去一個地方就要融入嗰度嘅文化㗎啦
定你係新移民唔識入鄉隨俗?
(七十)續
「你係天使嚟㗎可?」我問。

「梗係,翼都有埋喎。」天使刻意地在我面前振翼一拍。

「天使應該有好多能力㗎呵?」我試探地問。

「都算係嘅。」天使想了想,答道。

「唔知天使可唔可以令人無咗一啲記憶嘅呢?」我終於問到重點了。

天使一副恍然大悟的樣子,然後微笑地說:「當然可以,而且天使仲可以睇穿人嘅心思意念添。」

「咁你應該明白我點解要咁問啦。如果你可以幫到我,我唔介意用參加『天堂死後補償計劃』嘅資格嚟換㗎。」我帶著期望地說,希望天使能夠明白我想他為阿軒消除害我跳海而死的那一段記憶。

其實在剛才天使提及能夠穿越時空的時候,我心中已暗暗選定,希望能夠重新經歷與阿軒的一切。

因為對我來說,阿軒就是對我最重要的人。

在現實生活中,我為了生活,他克服不了內心的猶豫和擔心,這些都成為了我們的限制。

而且在今晚海傍的表白之前,他一直以來都不開口,我也確實不敢肯定他的心意。

尤其是我們這樣親近的相處已有多年,到底我們之間的是親情、濃厚的友情,還是秘而不宣的愛情,我實在不敢道破。

因為當一切維持原狀,幸福的外表便不會破碎了。

對我來說,能夠有著他以朋友的身份在身邊相伴,我覺得已是我最大的福氣了。

從小以來,爸爸早逝,媽媽終日忙於工作。

毋須工作的日子,媽媽便會購物。

家裡的幸福,一直都是與「$」畫上等號的。

即使是媽媽的愛,也是由洋娃娃、毛公仔或公主裙作為代表。

所以,若要幸福,就必須先有金錢。

由小學開始,我身邊的朋友都是由我用小食「收買」回來的。

也許她們本身不是為了小食而接近我,但隨著我每天習慣性地向大家供應小食,慢慢地,朋友們也習慣了我是一個「食物的供應商」。

小學的生活就這樣在虛假的友情中渡過,而到了中一,小食的魔法就突然失靈了。

於是我開始了討好別人的生涯,例如為別人做功課、為別人買外賣、借錢給別人。

這種生活,成功為我帶來了朋友,但背後卻是沉重的壓力,還有對這堆「朋友」的關係感到懷疑。

朋友是自己渴望的,但同時也是自己討厭的。

那時的我,甚至覺得這樣勞碌為著別人的日子將會永不磨滅,而我的一生也只能無望地用犧牲自己來換取別人的關注和關係。

而在家中,我發現家中的物件愈來愈多,但見媽媽的機會卻愈來愈少。

我開始明白,能填滿媽媽的心的並不是我,而是一個又一個的名貴手袋,一件又一件豔麗的衣服。

原來媽媽不只是用錢來表達她對我的愛,她也在用錢來麻醉自己。

即使這方法對她有效,可是無論對我,或是對我的生活都沒有幫助。

我開始討厭這樣的生活,討厭這樣的自己。

在中一完結之前,我決心要終結這樣的生活。

我向媽媽提出要轉換一所中學。

我要擺脫現時勉強自己的生活,我情願一生再沒有朋友,也不願用犧牲自己來換朋友。

我也決意放下對母親的愛的期待,因為再多的期待,只會換來失望。

最後,在我聲嘶力竭地要求轉校下,我得償所願。

當我一心一意打算在新地方過一個完全孤獨嘅新生活嘅時候,我就遇到他。

一個由頭到尾都一股傻勁的傻瓜,阿軒。

當時我找了個空位隨意坐下,他就突然問我「是否感到很緊張」。

我見他主動向我問話,便隨意回答了他一句。

誰知他自己就擅自就把話說下去了,而且當他胡亂猜想我擔心新來的班主任很惡的時候,竟然就裝酷地拋出了一句台詞:「唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?」

雖然這個時代還把刻意的口頭禪掛在口邊是非常老土的一件事,可是,我卻感到自己的內心被他這句老土的對白打動了。

或者,是因為我的世界從來都不存在「夢想」兩個字。

對我來說,想要的人和事並不是「夢想」,而是「如何得到」的問題。

但當時的阿軒單純地著我去「夢想」就會「夢想成真」的說話,雖然聽起來毫不可信,但是我那刻依然在心中暗暗許下了一個夢想。

我希望,能找到真心待我好的朋友。

結果就在那天,還未認識太深的阿軒就一直把我拉住,說我是新來的學生要認識一下他的好友。

在他一股衝勁的介紹下,我認識了一看見我便捉住我的手一直摸的九公。

我認識了跟我完全相反,異常地熱情敢言的Aiko。

還有不苟言笑,但一發聲就相當毒舌的蕭揚。

還是在第一天的上學日,阿軒把我拉著跟他們一起午餐,還掏反自己的錢包強迫我接受他的請客,然後自己再問九公借錢買了一袋方包。

看著這個行為看起來相當白目的阿軒,那是我第一次開始懷疑,世上有些關係,即使你不勉強自己去討好別人,但別人還是會珍惜你,重視你。
阿晴份人冇阿軒咁簡單
佢嘅內心戲好考樓主你嘅文筆
樓主加油

btw 穿越時空係咪間接殺死咗Owen
多謝支持
唔係 之後會有解釋
一去到阿晴內心戲,即時覺得阿晴變左另一個人,好恐怖
每個人都係咁 唔睇內心 唔去了解 永遠都唔會認識到真實嘅佢
呢個都唔評價得你咁你做咩要評價樓主個故
我明 唉
唔知係咪我問題 睇完阿晴內心戲依然覺得佢係同一個人
好明顯呀軒唔知佢諗乜
其實佢一定係同一個人
我諗樓上講嘅係 感覺唔同左
每個人都會偽裝成嘅
到頭嚟你嘅回覆咪都係要其他人圍住你轉,接受你喺連登用emoji
照你嘅講法係咪都算叫做自打嘴巴?
既然你咁清新脫俗嘅,都無謂打攪你自轉啦
我繼續追埋個故先
其實你係咪弱智,唔係,幾次留言都無用腦,係無腦,唔係唔想用,係咪?
我無唔比佢講嘢喎hahaha
我繼續咁又吹我漲?!
「自打嘴巴」呢個成語你係咪唔識?又跟我用
我講過唔用emoji?笑死。我無話唔用喎

仲有,係佢理我用咩emoji, 我係用啊,吹咩?
每個人有自己喜好,佢理得我啊
管我用咩,係我邊位?憑咩管我用咩?
唔係以為我會聽佢講?笑死
佢控制慾都幾強,唔係以為自己可以控制其他人、全世界啊嘛。「以為全世界圍佢轉」係咁解

另外,我駛咩你接受我用唔用
你又係邊位?

點解咁多失智人,講嘢前可唔可以用腦,比啲point la
我就唔駛解釋

利申:我怕同蠢人講嘢㗎
我係弱智兼肥窮柒矮毒, 高攀唔起你, bye
條友好明顯係搵交嗌
其實討論劇情係幾好架,不過傾遠咗我怕會影響大家追故心情啫
所以等我出篇文俾大家睇下先啦,大家準備專心睇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞