[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
本身準備訓
睇到呢句
唔知點解浮現咗一句
「hi,我叫浩然啊」
但總覺得 講阿晴本身有75歲命係有用既
早抖
算啦, 總有啲以為自己係邏輯大神既人, 叻唔切咁
但對阿軒黎講係救阿晴
如果佢覺得一早唔識佢會救到阿晴
就自然唔會識
咁就做到忘記佢
之前天使有提示過話係佢哋推動owen同阿晴一個搞到佢死咗
可能會令佢萌生唔認識阿晴嘅可能性
忍唔住講多句
你都早啲訓啦
雖然WFH,但你都要早啲訓
失眠的話,可以打文
劇情咁走落去點happy ending到
結果一落床就訓到死
睇落去睇落去
大家早晨, 簡單報個更先
今日有三更, 因為係 (2+1)
午更一點前俾大家睇, 之後仲有夜更, 同埋Penana 1250likes 加更都會喺夜晚出現
解釋文可唔可以出長少少
分咁多段好難連貫
唔好意思啊
因為呢 其實本身無諗過打解釋文
關於劇情本身都想俾讀者自己想像同理解
一解釋咗我反而覺得限制個故嘅可能性

只係因為有人問到 所以先會解釋
所以無可避免之下 有人問先答 結果會散咗少少

如果有人有心又得閒 歡迎可以整理翻啲有用嘅內容
方便大家追故嘅時候參考下都得
(七十一)續
「其實要令阿軒肯去改寫你同佢初相識嘅經歷,最簡單嘅方法,就係俾一個合理嘅動機佢去行動。」天使說。

「合理動機?即係俾錢佢?或者俾鼓勵佢?但其實我覺得咩動機都唔會令到佢願意消滅我同佢嘅回憶喎。」說出了這話,我發現自己心中竟有一點暗喜,因為證明了自己對我和阿軒關係的信心。

「無錯,阿軒的確好重視你,所以我諗到要佢消滅你同佢嘅回憶嘅合理動機就係,救你。」天使緩慢地讀出最後兩個字,然後露出了自信的笑容。

「救我?」我仍是不解。

「只要同阿軒講,因為係佢令你墜海嘅,所以只要改寫你哋初相識嘅經歷,令你哋變為彼此互不相識,但係你就會得救復活,我相信呢個理由足以令佢接受去改寫歷史。」天使解釋道。

聽了這番解釋,我不禁點了點頭,這理由確實令阿軒接受的機會大增。

「咁其實如果阿軒真係改寫咗歷史,咁我......?」我突然從天使的話中想到另一可能。

「唔會,因為歷史係有自動修復嘅力量,除非當中有人為因素,否則事情都會自動慢慢咁回復翻去原有嘅歷史之中。所以即使你同阿軒唔相識,但喺呢一個『第一重』嘅歷史入面你係死咗嘅,所以去到改寫咗嘅歷史之中,你都一樣會喺今日死亡。」天使看穿了我的心,搶先回答了我的問題,「所以簡單嚟講,話你會復活,只係令佢願意就範嘅一個大話。」

這一刻我明白,即使阿軒改寫了我們的歷史,讓我們變為互不相識,但既然歷史有自動修補的力量,這代表我很可能會再次與盧業成成為夫婦,再一次經歷難堪的婚姻。

可是,即使如此,我還是想讓阿軒從現在悲哀的現實中得到自由。

為此,我並不介意重蹈覆轍,踏上度日如年的婚姻。

始終,我欠阿軒的愛實在太多了。

既然我再不能用自己的愛去補償他,至少我可以選擇為他留下幸福的未來。

「好啦,你快啲去俾阿軒改寫我同佢第一次嘅相識啦,咁我就放心升天啦。」我狠下心腸說出了這一句。

「未得,件事唔係帶佢去一個載點咁簡單。」天使搖搖頭,然後說:「喺我解釋之前,我先俾你睇下阿軒同你嘅十個『回憶載點』。」

天使不知從何處掏出了一張白紙,然後草草幾筆在上方寫了幾筆,一條時間線就這樣畫成了。

我看上時間線上總共有十點,順次序來說就是「第一日相識、學生會選舉結果公佈日、聖誕舞會、阿晴十八歲生日、大阪之旅最後一日、南京之旅第一日、接受安蕎表白日、長洲之旅第一日、阿晴婚攝日、阿晴結婚日。」

看著這些日子,有些重要的日子我記憶猶新,但有些日子像是「學生會選舉結果公佈日」、「南京之旅第一天」等,我卻想不起到底那天跟阿軒發生了什麼特別的事情。

也許有些說話、事情和日子於我看來毫無特別,但在他的心中就有著特別意義吧。

我不知道以上的回憶載點到底對阿軒來說有多重要,正如阿軒也不知道他在我的心中有多重要。

我們雖然伴隨對方成長,可是我們從來著緊的,都是對方在自己心中的投影。

這個投影的想法、喜好、反應,全都由我們自己控制。

所以我們漸漸以為這個投影就是真實的對方,也開始對這個投影的想法,誤以為就是對方的想法。

我們卻忘了,其實這個投影背後想法的真正來源,是我們自己。

人與人之間的錯誤期望和認知落差,往往就是誤會的源頭。

有些事情,一直不說出口,一直就只會是誤解,是自己主觀的感受。

無論是恨,或是愛,不說出口,感覺就會在心內日漸枯死。

一直以來,可能我們都愛對方,可惜的是,這份愛,始終都走不出我們的心。

心愛心愛,但原來走不出心,說不出口,就不能愛。

或者,這正是令我與阿軒錯過彼此的原因。
祝大家食lunch有文睇食得開心
有機會可以叫下黃店外賣食
Sad end已定
繼續睇落去
正路講曬個plan 出嚟嘅話,之後一定唔會跟個plan 行

所以我估阿軒最後會選擇第一日識阿晴就表白
樂觀
表白 = 變態佬 = 避開
阿晴計劃通
但喺宜家呢個時空 Owen算唔算畀男女主角害死
原本阿晴跳海個時空 Owen係咪都死咗
睇落去會解釋
不過諗到呢個問題好好
主角最新呢篇..跟本已經可以直接完結,作為open end 的sad ending
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞