[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
咁chur
就係知啊屌
係甜蜜的負荷
係嘅
但始終有遺憾
不如數下有幾多刀片丫
出書我會買
我寧願要刀片
多謝巴打 呢句好大威力
希望有呢一日
出書會買揮手+1
即係仲有一更?
多謝大家 我好感動 真心
係 準備出
加速
(七十)
我是阿晴。

就像《幽遊白書》一樣,我的故事一開始,主角就死了。

在我的記憶當中,我只記得自己好像浮沉了在一個沒有底的海洋之中。

浮不到水面,沉也不到海底。

我就這樣一直浮沉,直到一刻,我感到自己的身子變輕了。

輕得一下子就從水中飄浮到空中。

然後一到達空中的一刻,我就張開了眼。

然後我看到了躺了在病床上的自己。

當我還在驚訝著為何我會看得見自己的時候,我聽到了一把聲音。

「Hello阿晴。」

這是一把令人聽得舒服的男生聲音。

順著聲音望去,我看到了病床邊坐著的一個白色男生。

這男生最吸引我目光的並非他西化的外表,而是他背上一對毫無意欲要藏起來的白色翅膀。

「你...你係天使?」我猶疑地問。

「啱咗。」天使笑了一笑。

「我...死咗?」根據一般電影情節,能看得見自己的肉身都是代表死亡了吧。

「又啱咗。」天使加許似的又笑了笑。

「你係嚟帶我上天堂嘅?」我見天使不似打算要說話,我只好再猜下去。

「嗯...今次未啱哂。」天使笑著搖了搖頭,站了起來,然後從背後掏出了一份文件夾,「胡皓晴,在世原定75歲,可惜因醉酒,一時激動跳海而意外墮海身亡,終年25歲。」

聽到這裡,我內心既因為自己的死而難過,同時也有一點愉快,因為終於可以脫離跟盧業成那段地獄一樣的婚姻。

「因為你嘅死屬於意外,所以我要為你介紹一下『天堂死後補償計劃』嘅運作。」天使一邊說,一邊將一張彩色的傳單放到我的面前,看起來就像是一個保險經紀在推銷著。

「『天堂死後補償計劃』係專門俾一啲因為意外而死,未能夠享受原本人生嘅人嘅一個補償。由於遇上意外嘅人提早死亡,所以天堂決定俾一個機會呢啲人重溫翻在生時候嘅一啲美好片段,作為離世之前嘅最後享受。」天使用著動聽的男聲介紹,感覺就像是在聽鄭子誠在讀白一樣。

「參與『天堂死後補償計劃』嘅方式好簡單,只要你選定一個目標人物,我會讀取你腦入面同呢個人之間嘅一個『關鍵詞』,然後依照呢個『關鍵詞』,我就可以為你準備同你嘅目標人物有關嘅『回憶載點』,等你可以穿越時空翻去經歷翻同呢個咁重要嘅人嘅一啲事件,希望你可以帶住呢啲美好回憶離開人世。」天使笑著解釋,聽起來這個計劃相當不錯。

可是,我卻想到了一個問題。

「如果死嘅人可以帶走美好嘅回憶,咁在生嘅人呢?」我好奇問。

「咁在生嘅人當然要好好咁努力生存啦。」天使理所當然地答道。

其實,這時候我想到了一個人。

一個傻得過份,又極不坦率的人。

一個偏要在醉了才向我表白心跡,害得我一時意氣跳到海裡的大傻瓜。

其實我沒有恨他,畢竟,選擇跳海的人是我,而且對感情不坦率的人也不止他一個。

當我想到他見證著我墮海身亡的一刻,我就知道,他一定會怪責自己。

以他能夠把喜歡我的心意藏在心中這麼多年來算,害我跳海而死的內疚恐怕就夠他鬱在心中一輩子。

所以若然要我帶著美好回憶離世,但那個大傻瓜卻要內疚一生,這事我是怎樣都放心不下的。

突然之間,我腦海浮現了一個有趣的想法。
即係現實已經無法改變
佢死唔係意外,係自殺囉!
作者真係好有bug!!!
仲點會有咩補償😒
仲有自殺要受審判,而唔係上天堂
既然講有「天使」就忠於有神論啦
天父係反對人自殺
你的設定真係自相矛盾
阿晴
今日加更加到天昏地暗 係時候休息一下啦
多謝大家連登同Penana兩路發功 同時加更
我會好好準備寫好故事嘅結局篇

比起死神原來只係天使嘅偽裝,
故事會有更多意想不到發展,
希望大家Enjoy呢種追故mode啦
作為作者 睇大家估劇情都睇得好開心

另外交代下加更先,
Penana嗰邊會有少少變化, 聽日公佈, 如果大家係為咗加更推文, 咁推到1100 likes可以休息下先
而連登250正皮加更會繼續有, 所以靠大家發功啦

今日好多文 希望大家追得過癮 聽日再見
鍾意呢個故 歡迎你lm正皮講句加油都得
睇阿晴呢段覺得阿晴對阿軒感情唔係太深..似單純想贖罪
臨訓前覆一覆
阿晴帶醉跳海 所以我先會介定為有意外嘅成份
而關於有神論方面 始終係故事創作 而且係一個愛情故事
我無太刻意去計較宗教角度
如果要計 其實天使亦唔應該講大話

當然我明白呢個解釋我自己接受 但未必可以令你同意嘅
所以如果你覺得有bug 非常唔好意思
睇故就唔好用宗教角度睇
故事尼架jar
入面既設定係咁味係咁law
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞