[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
新post 留名,繼續推爆個post 同樓主個肝。
新正皮,然留名
(六十二)
那年是在中五,當我還在擔任學生會副主席的時候。

事情起源於一天我剛與老師開完了會,成功傾妥了聯校義工活動的詳情。

當我捧著一大疊開會資料回到學生會房間時,我聽了一個聲音。

是一把脆弱的,低聲的鳥鳴。

我循著聲音繞過幾個高高的儲物櫃,然後抬頭一看,發現不知何時,在學生會房間唯一的天窗前竟然放置了一個明顯是人工製的鳥巢。

鳥巢之中,有一隻看起來弱不禁風,微微抖動著的小麻雀。

正當我還在好奇是誰把麻雀放在學生會房間中飼養的時候,牠的主人就出現了。

「阿軒,唔好嘈醒佢啊。」阿晴突然鬼祟地從我背後出現,配合著一個噤聱的動作。

「係你放隻雀喺度㗎?」阿晴的狀態害我都不敢大聱說話。

「嗯,我尋日放學見佢訓咗喺操場一邊,所以咪執佢翻嚟醫佢囉。你知啦,培叔份人好死㗎,俾佢見到隻雀實直接揼咗入垃圾桶啦,到時隻麻雀就死梗㗎啦。」阿晴口中的培叔,是學校中態度比老師更要凶惡強硬的校工。

「但係,隻雀有冇H5N1㗎?」我看著小麻雀半死不生的樣子,心中頗為擔心。

「我執佢翻嚟之後睇過,發現佢只係對翼傷咗啫,所以應該無病嘅。」阿晴解釋說。

「咁你諗住放佢幾耐啊,老師發現咗會好大件事喎。」我再提出另一個擔心。

「我估...起碼都要等佢好翻啦,應該一個星期就ok嘅。」阿晴說著,用手指溫柔地掃撫著小麻雀的頭,小麻雀的低吟鳥叫聲也隨之而漸漸變無了。

就這樣,那一週的學生會房間基本上變成了外人禁地。

除了學生會成員之外,以往親近一點的同學,或是想找學生會成員幫助的同學,一概不得入內。

小麻雀也成為了學生會成員們的寵兒,除了一眾女生喜愛跟小麻雀逗著玩之外,男生們也各自將自己的喜好加諸到小麻雀身上。

蕭揚多了在學生會溫習,他說麻雀的叫聲令他感覺置身在自然之中,有助記憶;九公則買了五花八門的鳥糧回來,他說要將小麻雀養成世上最強的格鬥鳥;而當時沉迷武俠小說的我,則為小麻雀取名為「神鵰」,期望它加上我跟阿晴會成為一對「神鵰俠侶」。

學生會的大家從google、書本或問親友戚友的意見下,開始了對小麻雀各式各類的關懷備至。

只要大家一有空檔,那怕只是轉堂間的一兩分鐘,也會趕來學生會看看小麻雀。

而小麻雀的傷勢也大家無微不至的照顧下,也開始逐漸康復。

時間來到小麻雀出現一週半後的一天。

當我在小息完成了學生會的廣播後,見尚有時間,便打算到學生會房間探望一下「神雕」。

誰知我才打開學生會房間的房門,就聽到裡面傳來陣陣哭聲。

我連忙趕進去,發現哭聲的主人是阿晴。

「做咩事啊?」我走到阿晴身邊,而她沒有答我,只是把手指向天窗。

我一望過去,發現天窗如常地微微打開,可是鳥巢中卻沒有「神鵰」的蹤影。

這時候,我大概明白了。

「神鵰走咗啦?」我溫柔輕聲地問。

「我入到嚟嘅時候...已經見到窗台得翻一條羽毛...」阿晴說著,又哭起來了。

我點點頭表示明白,然後說了一聲:「你等我一等。」

然後我便跑出了學生會房間。

不到半分鐘,我便跑回來了說道:「出面都唔見神鵰,我諗佢應該好翻所以走咗啦。」

「佢好翻係好,不過,我都係想同佢講聲byebye,見多佢幾日啫。」阿晴依然是一臉沮喪。

「咁我都明係會唔捨得嘅,不過,其實你最初點解要執佢翻嚟嘅?」我問阿晴。

「咪想醫好佢囉。」阿晴的聲音依然是沒精打彩。

「咁我哋都成功醫好佢啊,而且仲養到佢肥咗幾個碼添。」我笑著地望著空空如也的鳥籠,「想同佢講byebye,想見多啲佢令我哋開心,呢啲都係我哋後加嘅諗法。但其實我哋最初嘅目標都成功咗啊,唔係應該都值得開心咩?」

阿晴聽著,微微呼出了一口氣,嘴角有了一絲笑意,說:「係嘅,當佢好翻,就想佢留耐啲,或者當佢留耐啲嘅時候,我又會想佢以後都俾我養。其實雀仔本來就應該要飛嘅,比起佢點樣走,其實最初,而我最想嘅都係佢好翻啫。」

「係啊,結果最重要。」我點點頭,隨手拿起九公放下的一包鳥糧,往鳥巢中倒進了點,「或者佢會翻嚟探我哋呢。」

阿晴雙眼依然淚水汪汪地望著我問:「佢真係會翻嚟?」

我笑了笑,說:「唔夢想,又邊得嚟夢想成真呢?」

阿晴一手抹去眼淚站了起來,接過我手中的鳥糧繼續傾倒:「咁又係啊,貴過我哋平時lunch嘅高級鳥糧唔係度度都有㗎。」

那時候的我們,就這樣不正式地告別了「神鵰」。

而自此之後,學生會的成員一直都沒有拿走過這個鳥巢,直到我們卸任為止。

而在卸任要執拾房間的時候,當阿晴拿下鳥巢,卻發現當中的鳥糧竟已全部不見。

會是「神鵰」曾經回來過嗎?

直到今天我們都沒有答案。

我們唯一知道的是,「神鵰」能夠再次拍翼飛翔,這就是最重要的結果了。

又是一聲鳥啼。

一聲不知是在回憶中還是現在傳來的鳥啼。

我這就從回憶中回過神來,但心思卻仍停留在回憶之中。

其實此刻的我,會否就是當時的阿晴?

其實阿晴,會否就是我的「神鵰」?

明明一心只想穿越改變她的死亡,但卻變成了希望追求她。

明明說好了想讓她幸福,現在她擁有了幸福,心中卻因為她不屬於自己而受傷。

其實,要成功追到阿晴,本來就不是這段穿越時空的目的。

人,就是會忘本,會得一想二的嗎?

「過程無所謂,結果先重要。」

這句說話,還有這句話勾起的回憶一時間像風吹散了我心中的愁雲慘霧。

阿晴的幸福,是我所有行動的原點。

所以我如今應該糾結的並不是自己,而是阿晴是否真的有獲得幸福。

事到如今,我還可以做什麼呢?

這時候,我的心浮現了一首歌。

這首歌,似是在回應著我的心中的這個疑問。

這回應,提供了一個行動的建議給我。

同一時間,阿晴接了一通電話。

「你影完啦?好...我同Aiko?Okok,我哋而家過嚟。嗯,你翻過嚟啦,呢邊有飯食啦。」另一邊的對話者,驟然聽來,應該就是Owen了。

阿晴掛了電話後,轉向Aiko說:「到我哋影啦。」

「好,不過等我抹埋嘴先,成嘴都係豉油,最衰都係九公買埋哂啲燒味飯......」Aiko一邊碎碎念,一邊跟著阿晴出發了。

在她們出發片刻後,我也決定要起步了。

「唔食嘢啊,去邊啊?」蕭揚隨口問了一句。

「去完成埋最後嘅責任。」我笑了笑,然後就出發了。

踏出有蓋地方的一刻,陽光灑落在臉上。

這時我才發現,今天的陽光,不知怎地感覺特別溫柔。

一陣風吹來,那首歌,又在心中響起了。
樓主我果然唔係早耕嘅材料
今日早起身咗打埋上面篇新po文先出街 眼訓到一個點
不過好多謝每一位嚟到留言嘅巴絲
為左唔好洗版 我唔逐一回應啦 喺呢度一次過多謝哂

無論你係由post 1 live追到呢度
或者係中途加入追故
或者係平時唔lm但今次第一次lm
我都要多謝你
有你支持 我先有動力一直寫到今日

最後歡迎大家嚟到新po, 繼續期待大家留言+正皮
另外報下更先
我咁早出定篇文代表今日工作其實會忙同埋我手上無存貨啦
所以今日好抱歉要skip咗午更
希望大家多多體諒
但大家放心, 夜更會如常, 加埋新po已達50正皮所以會再加一更

簡單嚟講今日將會夜晚再出兩更
中間呢段時間大家可以得閒上嚟留個言 傾下劇情
我有時間會攝上嚟同大家吹水
多謝支持
今日咁早長文令大家翻工分哂心
特別多謝你嘅第一次留言
新po加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係100正皮

Penana每逢讚好數量升150都會加一更 嘗試拉長少少個加更嘅週期
所以下個加更位係650likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
早晨啊樓主
早晨啊
好少可同大家咁早見
我眼都未mak大咁去緊翻工
返學好眼訓 加油
大家都加油放學再追
一返工就有文睇
一返工就有文睇
訓醒有文睇
樓主加油
睇完就專心翻工啦
多謝支持
做完未 仲未開始睇
邊一個發明了翻工
我要給佢米田共
(好彩我仲未使番工啫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞