[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
一起身就睇下大家估成點
發現大家都好有腦
雖然未啱哂 但都有人估到正確方向
利申未睇過
阿晴到底穿越咗去邊
睇到「應承我,你要比我更幸福。」呢句,令我諗起呢首舊歌
https://youtu.be/Zx-yRVjQyhI

個MV仲要係20年前嘅倫敦,好有 feel
睇落去 好快有答案
呢首正

先感謝大家,
喺大家嘅爆like之下,
呢個故喺Penana終於上咗第一

其實嚟到呢刻嘅like同埋受到大家追故,
所有嘢都係意外收穫,
但係都萬分感謝大家支持

應承大家會將呢個陪咗大家一個月嘅故寫好,
希望大家都有一個好回憶,
亦令呢個故成為一個令大家記得嘅故

今日會有兩更,一午一夜
午更一點前出

最後連登正皮加更或者penana加更都就快達標啦,
大家想睇多啲就出手啦
G持樓主
多謝你
恭喜你趕得切 準備入肉
睇到好sad

Btw好似第一次見你個名
我沒有運氣放大自私的失意
更沒有道理在這日
你得到真愛製造恨意
(六十八)續
只不過,我很快就為事情找到了解釋。

「可能因為我同你唔同啦,你係跟天使嘅,而我係由死神帶住我穿越時空嘅,所以原因有啲唔同掛。」

男生聽了,側起頭來思考著,然後說:「呢個世界真係有死神嘅咩?」

我肯定地點點頭,笑著說:「梗係啦,仲好乞人憎添。」

男生的樣子還是半信半疑,說:「你等我一陣,等我問下基斯拿先。」

我還未明白「基斯拿」是誰,男生已低聲說了一句:「天命最高!」

轉眼之間,多了一個身穿白衣的年輕男子坐在男生身旁。

「嗨,我係基斯拿,係個做咗一日嘅見習天使,我聽到你哋講起我喎。」身穿白衣的基斯拿一頭金髮,加上燦爛的露齒式笑容,看起來像是個外國人。

「基斯拿,你係咪話我有咩問題都可以問你㗎?」男生問道。

「梗係啦,最緊要你開心,最後記得寫好我份見習天使服務回應表就得㗎啦,好影響我升唔升到職㗎。」基斯拿一撥頭上的金髮,充滿自信地問:「你想問咩啊?」

「呢個世界上有冇死神㗎?」男生問道。

「有,梗係有啦,有正就有邪嘛。」基斯拿理所當然地答道。

男生轉向了我,點點頭說:「原來真係有㗎,等我仲唔信你添,sor啊。」

可是,這時我卻想起了一個畫面。

一個來自與安蕎一起時,安蕎的天使撒拉斐爾的畫面。

那時候,撒拉斐爾提到死神的時候,出現了一個欲言又止的表情。

本來我並沒有將這事情放在心中,可是剛才男生提到「所有人都是因意外死亡而得到穿越機會」的事,卻令我心中突然地浮現了一個值得懷疑的想法。

令我疑惑的其實不只一件事情。

剛才,男生召喚天使出現時說了一句「天命最高」。

然後,當身穿白衣的天使現身時,他的白衣份外眼熟。

我心中,不禁油然而生地出現了一個自己不感相信的莫名想法。

「基斯拿,我都想問一個問題。」我整理著內心的不同凌散畫面,然後問:「死神係有咩能力㗎?」

「死神?哈,上帝容許死神仲可以存在就已經好好啦,仲想要咩能力啊?」基斯拿一臉不屑地道。

「咁穿越時空呢?」我鍥而不捨地追問。

基斯拿換成了自信的笑容回答說:「咪玩啦,呢個係天使先有嘅專門能力喎,就算一般喺天堂嘅平民都無㗎。」

基斯拿的回應,尤如龍捲風一樣攪亂了我腦海中的一切思緒。

若然死神沒有穿越時空的能力,那麼我一直以來面對的是誰呢?

就在我滿懷疑問之際,男生卻輕叫了一聲,說:「我見到我老婆啦,我要學翻歷史咁過去搭訕先。」

說著,男生便興奮地走了,留下我和基斯拿。

「做咩個樣咁煩啊?」基斯拿關心我問,但卻沒有收起一副整齊的牙齒。

「我有好多嘢唔明。」我被腦中的混亂思緒搞得有點頭昏腦脹。

「可惜我係見習天使,未識睇穿人心,不過如果你有需要,我可以離開俾你同你個天使傾下計,可能佢會幫到你呢。」基斯拿建議說。

「你,會唔會可以直接將我從回憶載點送翻現實呢?」我這時心中所想的,就是馬上回到現實看看阿晴的最新變化,了解到底死神的謊言會否影響她的生死。

「哦,呢個好易啫,其實如果唔係有其他穿越時空嘅人出現稍為打亂咗你嘅時空載點,其實你應該已經翻咗去㗎啦。所以你而家想翻去?有我喺度,你仲可以額外留多陣喎。」基斯拿好言相向地多問了我一句。

「嗯,送我翻去啦。」對比起繼續參與阿晴與Owen的婚禮,我更想快一點回到現實中了解死神謊話後真相。

基斯拿表示明白的點了點頭,然後五指張開抵住我的前額,接著閉上了眼。

我尚未看懂他在做什麼之際,他雙目倏地張開,然後念出一句:「高最命天!」

他手中爆出耀眼光芒,就像平時穿越時把我包圍的光芒一樣,我連忙閉上了眼。

「翻去啦!」這時我感到一股勁力從基斯拿手上推來,我猝不及防,整個人就失重地向後倒。

正當我以為自己要後腦著地之際,我卻發現這一倒竟然沒有到地,反而整個人都在強光之中往下急墜。

我知道,這是代表我順利地要回到現實了。

到底死神的謊言掩飾了什麼?

阿晴的生死又與死神有關嗎?

一切的答案,似乎都在光芒消失之後才會出現。
好正
呢篇好睇 正
高最命天
係咪冇咗(六十六)?
我好似搵唔到
樓上可唔可以唔好quote文...
quote文係咩事
sor
仲以為大家會開追故mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞