[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(4)(開始估下結局啦)

1001 回覆
277 Like 1 Dislike
票已投

出文
想問樓主地址係咩?
想寄野到樓主
琴日投咗票 記得帶齊野去投票
8個啦
(六十五)續
我沒有望向阿晴,所以不知道她說出這句話時候的表情。

「嗯,希望你幸福快樂。」我以一個禮貌的笑容配合這句話說出,眼神卻落在遠處的窗。

「我突然覺得,時間過得好快。」阿晴的濃妝不襯她現在略帶愁悶的樣子,「十幾年,好似轉眼就過。好多以前中學幻想將來嘅事,眨下眼,就好似已經發生哂。」

「發生咗咪好囉,除非你有後悔嘅啫。」我似笑非笑地回應著。

「人生,多多少少總係會有啲遺憾嘅。」阿晴看著自己的雙手,不知在想什麼,「如果有得穿越時空就好啦。」

此話如刀,正接刺中了我的心臟,泊泊地流出一陣心酸。

「有啲嘢,穿越時空都未必改變到嘅。」我吐出了此刻無奈心聲的上半句。

而未說出口的下半句是:「就好似我同你咁。」

「又唔係一定要改變啲咩嘅,如果有機會可以經歷多一次以前嘅事,其實我已經好滿足。」阿晴的臉上展現了微笑,似乎已在想像中享受著回憶的美好,「以前中學嗰種無憂無慮,對未來充滿期望嘅生活,其實真係好好。」

「每日就係盡情打波,盡情玩,然後又搏命去溫書考dse,雖然做嘅嘢全部都唔知為咩,但係,真係好開心。」我想起了那段每天都在阿晴身邊的日子,親近得因為她而想去上學,親近得連最難捱的歷史課都覺得幸福,親近得以為將來一定會娶到她。

那時候的我想過,一上大學,就要把阿晴追到手。

我也想過,要在巴黎鐵塔前向她求婚。

我甚至想過,我們的家中要在中西區,而且一定要養一貓一狗。

能夠幻想的日子,確實很幸福。

可是成長,就是把幻想像美妙的氣泡般逐一被刺破。

或者如五月天所說,「成熟就是幻想幻滅一場磨練」。

「係喎,你諗住幾時先搵翻個女朋友啊?」阿晴把話題一轉,帶著俏皮的語氣問我。

「唔知呢,隨緣啦,反正我咁好條件。」我不在乎地笑了笑,「而且我仲想繼續追下夢,邊有時間拍拖啊?」

阿晴聽了,一時間沒有回話,只是兩眼放空地看著我。

正當我想再多說一句的時候,阿晴又突然笑了笑,然後問:「咁點解,你唔好好哋搵個人陪你一齊追夢呢?」

「我一早已經搵咗,只係嗰個人無揀到陪我追夢啫。」我苦笑地回答著,腦海中浮現了「莫道你在選擇人,人亦能選擇你」這句歌詞。

就在我等待著阿晴的回話時,新娘房門被打開了。

進來的人是攝影師的助手。

「新娘你好啊,攝影師想趁住無人同埋你哋兩位未換婚紗同西裝,幫你同新郎喺教會正門影幾張相。」

阿晴點了點頭,微笑說:「好啊唔該你,我一分鐘內到。」

助手關上了門,阿晴也緩緩地站了起來,把繡花鞋重新穿上。

「阿軒啊。」阿晴穿好了鞋,走到門前。

「嗯?」我看著停在門前的阿晴,她的表情是今天未曾出現的認真。

「應承我一樣嘢。」阿晴正視著我的雙眼。

我沒有作聲,靜靜地看著她一雙眼眸。

「應承我,你要比我更幸福。」
屌睇個好心酸
樓主已對我做成精神傷害,效果顯著
大家都無將心底嗰句話講出嚟
我明有時候講真話係姐難
https://youtu.be/T4Rj0kw-K_Y
火花不等人
唔係又因為阿晴老母亂洗錢
先要揀owen掛
無睇過求婚大作戰
不過見你咁講 為左彌補心靈空虛想睇下
可能睇落去會好翻
岩岩投左喇!!!! 加更呀!!!!
可唔可以唔好咁sad睇到有啲想喊
其實真係好難
9個
已投票
琴日投咗了 加速!!
要睇啊 神劇
呵翻
10個
11個
琴日投左
票已投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞