【討論】索尼疑已為《最後生還者2》開通無理由退款通道

844 回覆
378 Like 5 Dislike
打機講乜鳩左翼右翼
本身打機係最政治冷感既人打,左中右都有人打
以前乜尻game都要加黑人/唔男唔女既女人/女主越嚟越柒都算,起碼係配角,仲接受到

屌你老母我想用既人物靚仔/女少少,望落舒服啲
宜家連主角都變撚哂黑人/中性人,完全代入唔到隻game
$ony係美國咁做肯定會畀人告
Bethe$da已經衰過一次
https://youtu.be/kjyeCdd-dl8?t=587
佢果個位而家夠擔轉做black 我即刻買10隻返黎派喇
打機就係想逃避現實 邊個想係遊戲世界再過現實生活
問題係佢呃人話劇透係假 叫人信自己trailer 咁大家信佢俾佢個假trailer呃咗 又點樣唔鐘意唔好買
明撚你哋
這些GateKeeper洗評論的行為的確很惡劣
這部份也不用替他們說話了
爛就是爛 爛到不行 爛到該死的地步

但頑皮狗那邊工作的朋友也跟我說
尼爾這次是被迫背了一個黑鍋
大家可能不知道頑皮狗完全管不到這些洗評論的蟑螂
頑皮狗完全管不到這些洗評論的蟑螂
頑皮狗完全管不到這些洗評論的蟑螂

我也是第一次聽到覺得幹怎麼可能?
但GateKeeper部門是直屬於Sony本部的
和頑皮狗所屬的遊戲部門並不互相隸屬
GateKeeper沒有一個人是尼爾管的
沒有一個人是尼爾派的
沒有一個人的考績是尼爾打的
沒有一份薪水是尼爾的頑皮狗發的

尼爾名義上貴為頑皮狗的遊戲總監
但只能影響到Sony的遊戲部門
GateKeeper部門沒有一個人是直屬他管的

GateKeeper部門這些人就是十幾幾十年下來
跟當初那些在各大評論區洗評論攻擊其他廠商的傢伙一樣
是一群垃圾的老油條
講難聽一點叫作網路蟑螂

鄉民要強打GateKeeper有多爛是沒關係
反正打到的都是你們幾十年的網路蟑螂
建議Sony嚴懲失職人員
盡量打沒關係
反正打的都是那些Sony的老油條
打死換光光Sony的遊戲部門會很高興的
所以咪仆街囉 咁大間公司咁搞 以後邊有人咁買佢嘅game
利申 本身想一出就買 劇透之後諗住睇定先買 最後無買 劇透者一世平安

我覺得咁改有啲怪 前作背景 Ellie同Joel未正式上契 照道理Joel係無權干涉Ellie嘅性取向 如果強行咁做 會引發父囡情跌到冰點 我覺得照宜家Joel睇唔過眼Ellie被歧視幫佢出頭係OK 但我認為Joel可以好似Tess咁英雄式死法 為咗製造機會畀Tommy脫險

一係改Joel同Tommy巡邏期間 為咗避開感染者 而進入咗一間屋 而Abby一行人見到大規模嘅感染者襲擊間屋 意外見到Joel同Tommy 之後埋伏係附近 等佢一出屋就殺佢哋 之後Joel為咗畀Tommy走得甩犧牲自己 我覺得咁樣大家都會接受 因為Tess都曾經做過一樣嘅事 既唔會侮辱咗Joel嘅歷練同智慧 又大大提高咗Ellie復仇嘅誘因
過一排出個remake版就大把人買喇
屌個編劇直頭係反社會人類惡 尋日睇到個訪談原來打golf果度仲嘔心 完全癡撚線

Neil:我們花了很長時間來拍這些很情緒化的鏡頭,基本上就是拍了又拍最後刪掉一堆東西的狀態,就拿喬爾之死為例,我們當初是想讓喬爾在死前喊出她女兒莎拉的名字,不過喬爾的演員Troy Baker說這裡什麼都不用講就行了,最後拍出來一比較,不說話的鏡頭效果更好些
演員都頂佢唔順
我問點解唔俾人問?又唔係我問問題
一黎就屌我老母 ?
我屌返你就話我發癲?屌你老母
我夠唔痛啦 傻尻
無啦啦我就俾你屌老母?我屌你老母啦
無話唔俾人問負皮咪負皮有咩問題
On9仔先會咁著緊正負皮
有冇透劇撚講下故事係點
頭幾分鐘有係咁易講下劇情
https://www.youtube.com/watch?v=oMbbuQ5K3BE&t=347s
憨鳩到震
其實睇得出個編劇非常想將joel同父權掛勾

ellie唔原諒佢,死得簡單easy,俾女人打死,輕鬆大意,ellie被安排最後要同joel完全訣別(冇左兩隻手指連最後連結既結他都冇埋)

以上種種其實係非常唔合理,ellie其實有乜理由睇到joel救佢係斃多於利然後一直梗梗於懷,到joel死左之後都係一個大包袱,我諗再唔認同joel1代既行為,都會理解,唔係講緊原唔原諒,佢講到ellie一直好抗拒joel救佢,好似害左佢咁,攪到佢要響末世求存係壞事,要用原唔原諒黎形容,最尾同joel以訣別黎釋懷其實非常唔合邏輯,連懷念都冇機會了咁係一家人咩?根本係監粗寫到ellie為父權所害最尾得以訣別父權而釋放咁,所以佢地覺得ellie一無所有既結局係好野,我地完全感受唔到就係咁,編劇根本對佢兩父女非常無情,居然覺得父女訣別係好,其實係無視左ellie同joel既關系,監粗推一個從父權解放既意境黎認為咁對ellie係好結局

我地冇父唔父權既有色眼鏡,只係覺得ellie本身係自由既,佢同唔同joel斬纜對佢既解放都冇分別,只係兩隻手指都冇埋,得閒彈結他懷念下果個亦師亦友,救命恩人,感情複雜,猶如父親既人都唔得,而編劇就視為解脫,想唔認為佢指代緊父權都唔得

呢點同上代差好遠,上代唔會寫到joel咁差,joel會做既行為,唔會用黎借佢父親身份黎突顯父權,而係幾乎所有全世界人去到joel果個位,都有機會選擇咁做,冇將身份同行為掛勾
所以joel今代d同上代能力身份表現有衝突既行為,好明顯係為左佢地呢個擺脫父權既邏輯而服務
就算真係有remake 都一定唔會好似今次咁多人pre order或者衝首輪
remake就係食完屎再反芻食多次屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞