『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
X5
好多M Moran苦主
經DHL送過去,6月11日話R Moran已經簽收左,但剛剛passport office send左email 同sms話仲未有 點算
睇POST名
sorry

頭時一見到sms個人就亂左 咁我就等多幾日先
新華社公布港區國安法內容 在港設立維護國家安全公署
https://lih.kg/2072051
肯定有bno咪直接申請囉,有無睇doc先?
我係網上報咗 意外遺失bno
會唔會再send reference number 比我
過咗兩星期仲未收到
睇頂置
舊bno 2001年簽發
但電腦系統當左你係第一次申請
係咪正常 大部分人都係咁?
睇DOC
明白,感謝
想問埋呢張野係咪要print埋出嚟填同寄
想double confirm 怕做錯🙏🏾🙏🏾麻煩曬
你本嘢唔見咗咩
你係LOST咩
係啊我係online 到報咗搬家所以lost
我回錯咗comment
我係#913
唔好意思唔該曬
呢張咩黎
睇頂置
啲問題真係災難級

Btw 捐錢呀, 終於升咗1%啦,但係未夠呀,多多益善善呀各位善長兼受益人

https://www.justgiving.com/campaign/hongkongwatch2020
唔好意思啊

因為我睇咗doc寫
英國護照 (正本)
如你是從來沒有自己一本護照但自己的名字包括在父或母或任何人的英國護照而首次申請英國護照者
你須要提供該本包括你名字的護照讓HMPO職員作為證明文件。該護照將會於整個申請程序完畢後,將與其他一同遞交的文件送回府上。

如果該本護照已經遺失,你無需填寫LS01表格或向警方報失,你只需於Additional information一欄填寫該本護照已經遺失即可。此護照並不是你本人所有,所以如果該護照原本就是無被剪角的話,此護照將會完整歸還

我想問上面兩段係AB因果定係兩段獨立🙏🏾🙏🏾🙏🏾
我理解係
Case 1 有bno (咩都唔使理直接寄)
Case 2 無擁有過bno但父母bno有自己名(如上解決)
Case 3 有擁有過bno但遺失左 (係咪如果該本護照已經遺失,你無需填寫LS01表格或向警方報失,你只需於Additional information一欄填寫該本護照已經遺失即可。)

我怕我理解錯(如果該本護照已經遺失,你無需填寫LS01表格或向警方報失,你只需於Additional information一欄填寫該本護照已經遺失即可。) 呢段係指父母bno遺失了但我又in case第一次申請先咁做

麻煩曬🙏🏾🙏🏾🙏🏾
你申請續期
你本舊BNO遺失
ONLINE REPORT LOST

太長時間冇續期
當First British passport續期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞