『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
同事都會事旦有個掛
留名等睇5月尾開始收件果批要幾耐
點解要咁對自己啲文件
有冇後續
平郵⋯坐船去⋯
啲人話⋯預60%唔見封信。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202006/18/P2020061800805.htm

香港郵政恢復寄往英國和美國嘅EMS服務
我會繼續選擇Fedex,或者DHL。

Speedpost去到英國都係搵Royal Post送件⋯ Royal Post真係呢⋯⋯⋯
用fedex 啦 2舊幾 仲上門收件 快靚正
咁多海盜咩
真係
fedex都同佢差唔多價位
空郵掛號/e express呢堆平咁多嘅service就話啫
早幾日先有人話無朋友,搵極都無,最終咪又成功搵到朋友幫手。仲有巴打報告,自己毒到乜,點知打開機中間有人肯幫手。呢度好多上嚟叫完春,後尾成功搵到幫手嘅,大部分都係原本估唔到嘅朋友!香港有兩百萬人揸適合嘅外國護照,但唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!一開始就話無,俾晒籍口自己就一定無㗎啦。各位毒L俾啲信心自己啦。
fedex加埋個新客戶優惠真係幾抵
不過都叫做多個選擇囉

我之前唔知Royal Post好伏就用左香港郵政果個e-Express寄,好彩最後HMPO有收到件
其實個數字邊度嚟,啲人自己有無用過先?六成唔見,郵局執得啦!你話陸運轉去唔同國家甚至第三世界危險啲啫!慢到覺得失同真係失係兩件事喎!不過講真船運都係包裹多,文件呢啲輕嘅梗係空郵啦,郵費又唔爭得遠。
無啦,fedex門市都平過佢,UPS又係平啲,佢除非特價,否則唔抵,最驚英國又慢件。
加上英國有時慢件,到時又要測試心跳!郵局係空掛性價比最高。
唔係海盗問題⋯而係時間太長⋯啲貨好多時都亂鳩咁擺⋯⋯
Royal Post個Tracking係食屎㗎。唔Q Update
E-express 個可靠性等如剩空郵,唔係唔好,但要將預算同要求降低到剩空郵級別,咁就唔會俾驚嚇你。咁空郵失件都係極低嘅。一年前眼淚巴個case,令幾打巴絲擔心佢
per cargo咁走㗎
睇頂置
慢就一定啦!船運都係入袋入櫃,咪同空郵一樣入袋入櫃,有啲就係去到港口再分唔同國家,你話經咁多手而亂咗機會大係啱嘅。

講真,點解空郵甚至speed post都試過慢幾個星期,咪就係求求其其,中間有啲擺埋一邊無理到囉。有巴打speed post 原以為失咗,問到話成袋唔見咗!賠咗錢諗住報失寄過,點知hmpo話收到件!但郵局追蹤就無再更新過,死未!速遞貴在追蹤做得好!一分錢一分貨真係事實嚟!
有冇人都係寄去Belfast嘅HMPO?
Hong Kong Watch 眾籌捐咗錢未?

捐咗先好問問題呀 我願意答哂所有罰抄級問題,唔該捐錢

https://www.justgiving.com/campaign/hongkongwatch2020
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞