『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
6.16用DHL寄,
6.18到送到UK,
R.MORAN收件
HM office當然未有update
遲下再上黎報
唔係個個好似伯友咁!一來你sar咗,二來又俾齊護照號碼,一查就即刻取消咗。

我估佢哋sar完,即刻將基本資料入返現系統內。

除咗當年有bno/include child/身分證大法
SAR會唔會就係當年國籍登記咗嗰班人?
因為拎bno應該唔會set deadline
想問下有冇當年登記流程可以參考
原來係咁
估唔到咁即時處理好 好似一收request就㩒cancel咁
始終去返佢哋國際郵件處理中心,先有更新!但一到就即刻安排轉送同派件,證明依家佢哋幾咁空閑!
好撚癲
都係SAR最直接
咪登記bno攞護照,當年有晒宣傳,分批登記,好似依家攞特衰一樣,可以郵遞申請。

又借之前巴打張圖:

留意份表格粉色嘅,以免同bdtc 有所混淆,我記得bdtc張表有註明有效期至30-6-1997。
要去灣仔場再排隊打多次交
係呀!報失咗搵齊你舊資料咪唔使交咁多嘢囉!只交基本文件啱㗎喇,系統都唔信信邊個?唔好同人比較。
正常過正常

終於approved左
果然個邊一返齊工就即刻加速
Thx, 應該5月4-6既人開始緊
因為正常報lost,你俾唔到護照號碼同簽發資料佢,而好多bno係20幾年前簽發,有關資料無入現系統,相對上咪要時間處理。

佢哋原計劃利用續證去更新返資料,點知兩百幾萬人唔生性,唔續連英國都放棄我哋,早幾年唔再爭取免簽。誰不知一個送中,加埋國安法,啲人先醒返起仲有bno!我覺得hmpo 依家措手不及,疫情又未正常,大家都係佛系啲算數啦!
中身份證大法就唔使sar啦
而家唔駛開acc 就咁walk-in 比錢就寄得
嘩!四月下旬收件入系統喎!pe但求就手又一例
四月嗰班都未開頭!每日批250個同每日申請500個,邊有咁快去到5月吖。

就手咁啱攞中你嗰入又真係難講嘅!
我6月5 號 16:00 HKT簽收
加10 日工作天 係咪應該今日更新
我講緊5月頭process個d, 4月中佢哋已經收到
應該唔會真係咁隨便抽一份來做既
4號都未更新...
我講錯咗,係每日申請最少5000!至於係咪咁隨便

俾啲耐性啦!仲有,佢哋一向由being process 先起錶計數嘅,document received 無乜參考價值!
睇標題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞