『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
屋企人之前上網報失
打完去hmpo留個人資料
之後叫佢去做replacement
想問係咪hmpo搵到佢之前嘅bno record先會完成到報失呢個動作
睇頂置
睇頂置
父母有bno但唔係include child
ID首發11-97
阿媽又話好肯定冇幫我哋搞過bno
諗唔明到底base on啲咩而做到cancel
我1號寄DHL 我自己屋企個份同我哥屋企個份,
2號dhl話到左(check左已簽收)。到11號,我先收到sms話received ....但我哥個份就未update ,星期一我打passport office hotline 問,講左幾句(PEX number, DHL received by Xxxx) ,佢官方覆我話武肺工作慢etc.......

但星期二又updated ,佢都received 了....
我估拆唔切件掛....
想問下DHL顯示8/6已有UK人員收左件
但HMPO個網仲未有DOCUMENTS RECEIVED 是咪正常?
睇DOC
SAR

身份證都唔中
睇頂置
睇#273

簡易續期指南

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
散客walkin445
幾時都係早續早享受
驚到癲咗,諗住快,而且DHL深入民心,正如影相剩係識去快圖美!
根本三間service 一樣,時間又一樣,唔明點解啲人要揀最貴,寄失件機率都係一樣
首你要搞清楚一樣嘢,報失程序係俾真係持有護照嘅人,而唔係測試自己有無曾經登記bno!為咗加快效率,報失組會建議唔使等佢哋,直接申請新護照!你要收封一個電郵,內容confirm取消舊護照,或有ref no,先至真係確定曾經登記bno,否則電郵內沒有ref no或任何confirm 取消舊護照字眼,一律不作證據!要知自己有無唔係報lost,係sar!報lost係俾中晒身份證大法嘅人用嘅!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞