『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
中介代續BNO 律師行全包8000元 旅社慘淡加入市場:有收入便做
https://lih.kg/2070302
5號簽收,未有doc received
有無咁值錢呀
驗腦費用
咁既話呢度問每一條問題起碼收番幾百啦
咁郵局無資源做嘢,同速遞嗰種安心兩件事嚟,買部電話唔貴,錢就大家都知放咗去green object度!點都有部2G機公用!大部分郵差係無嘅!速遞每個人一定有公司電話,上門派件收件靠佢,仲有部機仔簽收追蹤,根本無得比較!

講真郵局全世界係捱打緊,成套操作都係食古不化,但收咁嘅錢,已經盡力做好服務,而且跟返以前嗰套,佢哋唔會有鑊氣!正常香港今日寄聽日到,收$2仲想點?掛號仲係貼紙仔簽收咋喎!大陸早幾年掛號直情唔上樓派,一定派卡叫去郵局攞!唔係寄得多,都唔知個上面改晒規矩!你話speed post應該跟上速遞啩?咁剩係睇追蹤,同埋與世界各地各自資源,就知道唔好期望,咁就無失望!講真,我收速遞,都唔係間間都派件前打電話俾我啦,派唔到咪識打囉!工商區通常唔打添,當收件地址實有人開工吖嘛。
你拿拿聲打去FedEx度追啦
而家HMPO個邊起碼14working days先會update status

真係靠速遞公司個tracking先知份件有冇平安送達利物浦
其實EMS有時仲貴過DHL FedEx
本地平郵都叫合格,包括掛號信同包裹,因為郵資真係算平,可接受

但係EME特快專遞收得果個價就自然對佢有期望
仲要好多時都唔輪到我揀,係寄方選擇用EMS
UPS 琴日中午上門收件 家下已經Out for Delivery
EMS講真我當續bno計,之前$245叫做ok啦,但英國慢件喎,即刻打折扣!跟住ups/fedex都正常唔過$300,都唔好講依家有人做到兩百頭,所以我已經唔叫人寄speed post!因為呢類係想快,但對價錢敏感低嘅,真係唔爭在嗰幾十!咁你話郵局咁樣幾咁唔爭氣吖,但佢都無計,政府部門就算佢依家行緊基金,都係官僚制度,你睇郵差叔叔派信,搭緊巴士咋,ems就有自己車,但又唔夠人多,成件事都係死局!

正如你講,賣家揀咗唔到你揀,咁點解賣家又用郵政?咪貪平囉,你收唔到先算啦,起碼賣家覺得失件唔高,你班買家又走唔去
之前就話特快專遞低成本高效率,但係而家黨安法都黎緊,都係唔好經同港共有關係既機構去申請外國護照

雖然DHL都有人屌佢有紅色資本
DHL老闆係德國郵政!不過香港賣咗供應鏈業務俾順豐!佢哋強調不涉快遞貨運服務嘅。
香港郵政真係算係咁啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞