『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
點會有期限
唔通佢會叫你再去cancel一本已經cancelled嘅passport?
個visa 好似淨係收一次錢?咁係一批批五年定點玩法?跟之前講法12個月renew一次?
英國內政部公佈BNO新法案細節
https://lih.kg/2066345

呢個package可以接受喎,唔使tier2留喺英國5年>ILR1年>bc。

可以帶冇bno配偶同子女。

講真,有手有腳,有英語能力,肯乜都做的話,喺搵工應該點都唔係問題

問題只係英國而家武肺未爆完,未完全恢復正常。

而且注意一下,英國就業率每年都喺度上升緊。
唔係5+1,6年先可以入籍咩?
想問下轉status有冇email收到?
幫你搞簽證個老闆要搞好多文件
所以就慳返呢個步驟 好似係
依家你可以去到先轉visa ,唔一定係香港,而且做乜工都得,一定容易過你申請tier 2
民政署宣誓
係, 呢個方案甚至係會有機會鬆到, 你有本事住滿5+1年唔攞褔利就得.

但係可以自由搵工的話, 我相信一個正常有基本英語溝通能力+乜都肯做的人, 喺英國點都會搵到2餐.
內相呢個行政指令,可以算是開咗半邊逃生門

the war is just begin, 有BNO嘅唔該幫手簽個名吧
https://petition.parliament.uk/petitions/300091
用fedex 寄,6月4簽收
今日收到email 話收到
開始要等3個月
近乎為手足而設,又唔洗怕做無證黑工受法律保護,如果之前有BNO手足去咗台灣,不仿諗諗去英國.謀生之餘同時為祖國戰線出力
LM...
秒經
再前一個話收到資料有
Being未覺得有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞