『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
有不過少啲
以前無追蹤,啲人仲有個合理期望,有咗追蹤,就好似欠咗佢咁,慢啲都唔得!以前舊世界全人手,平郵都無話六成失,打緊仗就可能呢個數!有啲仲以為散件去,風吹雨打日曬雨淋!佢哋應該仍活在於三角碼頭轉運出口嘅時代!大佬香港貨櫃碼頭依家唔係世界第一啫,以前做咗幾多年第一?航運業到依家都唔係講笑㗎,架船行到邊,全部查到。係郵政唔投資落平郵,依家所有追蹤,應該係利用ems套系統,搭埋順風車咁解。
出世紙佢冇寫明可以副本
我有正本但我好怕寄失
畀錢拎過張核證副本(即係正本)去寄咪唔使怕唔見女皇頭出世紙
I see

我就係追Post 見到巴打絲打啲時間好慢,但睇返自己果個又唔似咁慢...
Courier delivered 後果日就update status 直落Processing

簽收人 R.Moran, 有無人一樣?
提提大家
如果online 整label
記得唔好揀錯service
以ups
揀錯要報關
用DHL?
我都係DHL 8號簽收
FEDEX 2號寄 4號簽收 18號HMPO updated~
1/6寄DHL 3/6簽收
好期待
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
推得咁快嘅屌
自己, 老豆老母d出世紙全部寄雙面彩色影印
佢要再補先算
公平咩
我仲早寄到都係application being processed
OK啦,風險自決嘛。
Royal Post真係垃圾黎
係Amazon UK買十次野可以有四次寄失
得罪講句,一個英國皇家郵政,一個香港郵政兩個都係垃撚圾
Royal Post就寄失野email去問十問九唔應
HK Post就例牌派件前唔會打電話確認有冇人收件,派一次唔成功就掉低張撚屌卡叫你3日後先好去郵局拎
唔講真係以為免費服務黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞