『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
4號轉左幾日
5號應該要等下星期
剛剛收到sms話收到了
我6月10號送到過去 岩岩個EMAIL話我仲未送到 想問是咪正常?
咁咪好囉,我4號仲等緊
係呀,睇標題啦

想問用身份證大法三樣都PASS係咪已經可以直接上網向HMPO report loat passport 再俾錢申請BNO?
定係要再send SAR request 等佢confirm ?
要SAR 去拎reference 到時寄文件要夾埋入去
否則佢會問你拎
Include formal proof of identity from the person whose personal information it is. Acceptable proof of identify are:- a copy of the person's passport / driving licence / an original of a recent utility bill or bank statement. Upon receipt of the request, however, additional information or documents may be required according to the individuals circumstances, for example if there is a court order involved.

佢講到係要三樣定要一樣 定係全都要?
1. 宜家既passport (睇一樓google docs 理解到應該要每頁都scan?)
2.Driving licence
3. 正本電費單or bank statement (係想要address proof?)

想減低back and forth 通常佢會唔會request additional docs ?
E.g岀世紙 如果要我可以預先Attach 埋上去

P.s 多謝巴打你 好開心有一思生機可以申請BNO
佢咁寫係俾其中一樣
但穩陣可以俾晒
Passport 要全彩影成本
我都有照俾出世紙copy
我個case連身分證大法都唔中
你就好
咁多個步驟係佢確認收到呢個步驟最難捱
你唔中邊樣 ?
我分享左俾我個fd睇 佢一睇到佢身分證簽發日期係97年11月 即刻灰撚左
如果係咁可以照叫佢試試SAR先
留名,10 號送到 但都未回
身分證簽發日
六月四號HMPO簽收左
18號 Application being processed
好撚擔心呀
申請個時我依稀記得細個見過本野
咁就好衝動咁申請左

屋企人唔記得又搬過幾次屋
我怕自己記錯

宜家見到being processed好驚HMPO會拒絕

Application being processed係咪實得架啦
睇頂置
咁我12號簽收唔使急
頭先先收到個email叫我send野
身份證大法中唔中?有無報lost?
我5號簽收 岩岩收到email話received
佢地應該真係忙到癲左
5 號未有
I know that feel bro
4號M Moran 苦主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞