『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
6月4號送到 今日HMPO updated簽收左
唔係即時比埋ref. no架咩
唔係
搵你本BNO資料先會比REF.NO.
比我想像中詳細

上面仲有兩個status cap唔到,準備派 同 成功派遞+簽收
不過要去royal mail check先睇到full journey
香港郵政淨係會show最新嘅status
咁我琴日都幾好彩 一交就有ref. no
SAR咗再交會快勁撚多
SAR左係咩意思?
睇doc 佢有話你知點做
我諗佢又唔係買機會嘅
都知道有就有,冇就冇
只可以跟記錄冇得偷雞搏懵
純粹衝動唔等SAR覆就俾咗錢狗衝寄嘢on9啫

搭單一問
93關係法嗰陣係咪話可以填表登記bdtc轉bno?
會唔會有sample可以睇下
6月4簽收但仍未update苦主揮手區
幫屋企人申請兩份 6月4 M Moran 簽收未Update
93關係法
市面有中介代辦續領服務,其實這是違法
大家如有發現公司/團體搞代辦,不仿向聯合王國報告
https://www.cna.com.tw/news/firstnews/202006185010.aspx

人道援港 專案辦公室7/1起提供就學就業移民協助

針對「香港人道援助關懷行動專案」,陸委會主委陳明通說明,在台港策進會下成立執行該專案的「台港服務交流辦公室」,並將在7月1日正式營運,提供港人便捷服務與必要照顧。

大陸委員會今天下午舉行例行記者會,由主任委員陳明通主持說明「香港人道援助關懷行動專案」。

陳明通表示,專案已由行政院核定,執行該專案的「台港服務交流辦公室」將於7月1日正式營運,該辦公室是在「台港經濟文化合作策進會」下特別成立的對外服務窗口。

陳明通表示,「台港服務交流辦公室」下設「諮詢服務」、「專案管理」及「行政庶務」等3組。提供港人來台就學、就業、投資創業、移民定居,以及跨國企業、國際法人團體來台等專案諮詢與協處服務。

他也指出,同時也會在兼顧國家安全前提下,依據既有法律規範及公私協力的方式,務實處理港人人道援助及關懷事宜。

陳明通說,專案的實施,充分展現政府對港人守護民主自由人權的支持,以及關懷港人的決心與善意,辦公室的服務專線號碼為2700-3799,另一支諮詢專線為2397-1088。
Same
「憑香港關係而取得的英國屬土公民身份在1997年7月1日失效,有關人士可在1987年起申請登記成為英國國民(海外),登記程序在1997年終止,先後有340多萬香港的英國屬土公民登記。」

定應該叫85關係法
印象中係93年中開始分批登記
淨係知當年好似要填form
有錯輕屌

86年已經可以攞BNO
https://lihkg.com/thread/2068899/page/5

[內附懶人包]一鍵投訴紅官蘇文隆
1. 條法係1985年香港法案同1986年英國國籍(香港)法案
2. 1987年7月1日開始接受申請
3. 分階段登記係因為自願登記速度太慢先夾鳩你啲人到時到候要去做,唔係到時先一窩蜂去搞就冧檔

多謝勇士報告

結果唔使兩個月!有無tracking放上嚟參考吓?

平郵最緊要心理質素高
想問有冇人係唔見左舊bno去申請? 我已經有cancellation個request no,跟住去apply bno, Is your passport lost or stolen個度我揀左yes同話i have cancelled it.
到最後佢話我係You’re applying for a replacement adult passport.(唔係first time apply). 但係我舊bno issue year係 94年(用左sar大法).而家剩叫我交hksar passport copy, hkid copy同住址證明. 有d驚睇過doc唔見有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞