『薪火post』BNO 續期資訊(85) HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
冇續過唔代表冇喎!係佢頭一本BNO passport過期冇續,但BNO身份係終生有效,同有冇續passport冇關係,香港而家BNO人士就係以冇有效passport數目,遠比持有效passport既多!
佢係揸BDTC後就冇續啦
唔係掛
唔係按收到文件日期順序排列咁做㗎咩
如果搵bno朋友副簽,係咪唔洗要佢本passport有相個頁,因為bno都係UK passport
睇DOC
但HMPO覆你講明係BNO passport,九成係你阿娘自己都記錯,無論如何,如果佢想續,就報失啦!
要同狗報失咗先?
我見個post話盡量搵番啲文件寄番比佢就ok嘅
睇DOC
BNO係你同英國政府之間既事,與港共政府100%無關,唔使向狗報失,係去以下英國政府網頁報cancel a lost or stolen passport..
你申請續BNO時,如果提交唔到過期BNO正本,就要網上報lost or stolen,拎到reference number至可以正式申請續領!
https://www.gov.uk/report-a-lost-or-stolen-passport
你幾號SAR? 想睇下SAR要幾耐先覆
唔該哂
依家apply先
請教一下
有本過期BNO (2002年簽發)
睇頭版Q&A
填呢一part個issuing authority應該填Other

但上網睇又見到話揀上面個個申請會無咁複雜
其實係咪揀邊個都ok?
Btw, 我屋企人上個禮拜搞renew sent out左, issuing authority 佢揀左UKPA, UKPS, IPS or HMPO, 但佢本BNO同我一樣係2002年簽發,會唔會有問題?
Thanks
啲blogger亂嚟嘅
本護照寫邊個issue就揀返邊個
快到仆街 啱啱交完form就有reference number
我就係跟咗個blogger咁填 仲交咗錢
所以黎緊打算跟返others 既文件去交
其實係要交埋出世紙同父母資料
我5月30 SAR
6月17收到Reply

咁大個仔未寄過信去外國
想問下咁多位
公文袋面係咪寫哂藍色堆字落去就ok?
你dhl fedex個d有專用袋
唔會分到咁仔細
你個PEXNO
睇頂置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞