『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
進化咗
你咪搵返區議員囉
英文係講歸化或入籍證書!唔係身份證呀
有無人係身份證加左英文名再續bno 係咪唔可以就咁續?
Sor
多睇doc保平安
留完即克睇緊
如果你在換領身份證時有更改或加上英文姓名,又沒有改名契,需要到民政署宣誓。宣誓聲明書需要用英文自行草擬。

https://www.immd.gov.hk/pdforms/rop21(c).pdf
想問係邊度有副簽form 下載?
剛剛申請完要求要有副簽,但係download 份receipt 冇副簽份form
特區護照逐頁scan
Grandparent 個part填唔知得唔得,真係唔係幾清楚同埋父母出生同結婚證明書一定要正本?我怕佢地唔會比我
正常會
我想問多樣野,其實當年有咩野情況係我當時有certificate of registration of British citizen但係我個時又揸bno唔係bc? (我問我老豆都好似唔知頭唔知路咁)
有咩比咩
唔見左舊bno renew 係咪一定要副簽我搵唔到人幫我簽
睇DOC
certificate of registration of British citizen係比你登記做BC
你97前可以係登記做BNO先
之後再登記做BC
我手機影,都好快搞掂。
搵到1983.1.1到1987.6.30既Cap115 (Immigration Ordinance)
(87年7月前人民入境條例嘅條文)!
可以比1983-1987香港出世既參考
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=115483&QS=%2B&TP=JU&ILAN=en
由第41段開始睇到42段
(兩段內容頗長,要分開貼)
你填咗地址俾佢
幫老豆老母搞埋續期,佢哋個本太舊要當first passport處理
咁阿爺阿嫲啲結婚證書一定已經唔撚見咗
係咪即係一定要去政府再拎核證副本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞