『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
但First Passport係咪都要搵住英國嘅bc holder countersign? 呢個可能有啲難噃
唔洗
睇DOC
俾我會點做?我會寫信提申請bc而唔係續bno,由於俾正本文件,所以文件都mark低pex no,寫好印好label好,務求清楚並有check list等佢知交咗乜,如果共用文件,寫清楚邊份share佢邊個申請,由於一封信多人申請嘅申請多數同一pe批,你做清楚時佢都會清楚。為表示係申請bc,每份文件有pex no之餘,寫埋British citizen passport applicant: Chan Tan man。如果咁都唔俾bc你,你真係可以小爆佢了。有人亦試過,為求佢哋俾返正本皇冠頭文件,貼埋label提示好重要、好有紀念價值,pls return back to me!

打信提醒申請bc,係有人webchat 返嚟,嗰邊教嘅。
咁你不如搬屋後先搞,hmpo無人做嘢,叫人唔急都唔好搞,依家做有機會三個月都批唔到俾你!bno身份一世嘅。
乜要副署咩?
唔好幻想啲唔存在嘅requirement 好嗎
副署要求對全部類別英國國民都係一樣
[續領 #BNO 交齊資料同文件得喇]話說喺莫斯科有一年因伴侶關係係喺某個國家嘅領事館度住,所以對領事館事務有少少經驗
我夠膽講,我係個職員真係會屌屌聲。知唔知領事文員最怕係乜?就係處理大家申請嘅時候,果份設計清楚,指示雞乸咁大隻字嘅 form,都有柒頭填到錯漏百出要你執手尾。有啲人仲要交唔齊文件,要特登聯絡你三催四請。
大佬呀,你交張form上去我有責任要處理。你攝紙仔上去我唔知你係咪有咩緊要事,有責任要認真睇㗎。張張紙仔寫埋啲唔等使嘅信息,仲要麻煩我逐份申請抽出嚟過目,比着係你,你都嫌佢阻人收工啦?大家識做啲,填啱填齊交齊資料文件,#一目了然地夾好張合格嘅相,等我可以有效率處理你嘅申請就已經謝天謝地啦⋯⋯
後續資料補充:遇着資料文件都唔齊,仲要張證件相唔合格嘅柒頭,好多時直接decline佢application揼咗佢張form算,冇咁好氣。

https://www.facebook.com/glocalizedlifestyle/posts/165070841706829
哥哥梅姐翻生支持立港版國安法
https://lih.kg/2044844
有冇人係1997前拎仲係bb相,冇副簽又成功續到
副簽係咪真係咁難拎
搵個有正職有BNO既fd子簽個名都搞掂啦
公務員心態

其實唔單止佢哋,有啲做批核工作嘅,都對交無謂文件嘅申請甚為討厭!正常一個申請文件需求,幾頁紙就搞掂,但有啲人就係要俾本書咁厚嘅資料俾人!批核人員一路小一路睇,責任上明知垃圾嚟但唔睇唔得,浪費時間!

文件無需要多足夠就可
睇DOC
想問下老豆老母既結婚證係中國既,係咪要搵公司翻譯左佢?有咩公司信得過?
嘔咗幾筒血啦
薪火變左睇到好火
d 人是Q 旦問,又唔睇DOC
幻想PE 會為難申請人,唔俾佢地續...
真係想多謝HMPO 嘅
最多咪貼張label簡簡單單一個Thanks 字
寫長文真係有機會煩到人
要攞返薛巴啲圖出嚟
去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
睇頂置
有人開戶口有新人折扣兩百零蚊,再加埋回贈.....
大陸文件算把啦

系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋!

風險自決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞