『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
你係續期, 唔係新申請, 明唔明?
呢個係 申請 喎
Based on your answers, you have an old passport that was issued in 2000.

As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.

但我輸入2000年,佢咁講,當first apply
咁咪跟指示做
好thanks
我係有本過左期bno係手
利申 非香港出世
得返 你再試下
邊度
fedex $210
認真問今次如果用影印本交文件嘅話,需唔需要信到解釋因乜解救點解要用影印本
其實重點係佢應該會叫你寄返張出世紙返去,中國出世自然得到嘅就係中國冇英文字嘅出世紙
巴打諗住點樣解決呢個問題
有解釋當然好啲啦
sorry睇完doc都唔係好明如果我18歲加左個英文名落身份證係要點係咪有出世紙都得
其實HMPO份pdf都幾誤導下
又唔寫埋話要交自己出世紙、老豆老母出世紙&結婚證書
睇doc
無誤導,只不過太耐無續,而且申請人bno資料太舊無入現系統,佢當作首次申請亦無可厚非。首次申請就係要查三代交咁多文件。正常定期續證,都係交返基本文件之嘛。
好耐無入嚟追po,點知9成係伸手黨,doc 又唔睇就問問問
佢份嘢太簡陋喇,得嗰一頁紙
應該寫埋兩個情況下分別要交啲乜
搞申請呢啲文書嘢都係香港公務員熟手啲
所以點解港督97前成日讚啲公務員
講真,依家英國自己做返晒,係咁上下!以前領事館做,職員都係香港人嚟,我續證時係加英文名,同職員解釋下就得!

其實佢哋預你哋無續班友,十幾年唔續,放棄咗呢班人㗎喇,份嘢俾正常續開嘅十零萬人睇,夠料啦。
如果你無任何可以證明改名的官方文件,或你在換領身份證時有更改或加上英文姓名,又沒有改名契,需要到民政署宣誓。宣誓聲明書需要用英文自行草擬。

https://www.immd.gov.hk/pdforms/rop21(c).pdf

This is certify that FXXX Axx Bxx addition the name to FXXX Axx Bxx AMY,
the bearer of Hong Kong Permanent Identity Card No.XXXXXX(X) & date of birth is XX-XX-19XX.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞