『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
我既意思係稅單內容都有分中英文
咁係咪內容係中文,只要有英文地址同名就得...好難明咩
而家係續証, 你只要盡力配合佢同提供你所知嘅資料就得啦
要你睇清楚doc 先問問題, 好難明咩?

人哋係睇你地址証明, 稅單入面你地址同名係英文咪得囉
想問下如果我係97年之前在香港出世,但我宜家有本美國護照,咁我可唔可以申請renew bno
Doc上面有無寫清楚只要有英文地址同名,其餘全中文內容都得呀?
又唔係香港政府部門,驚佢唔收唔係全英文既信其實都有可能掛?問清楚啫
多謝
咁你係咪曾經擁有過BNO?

有舊bno就一定續到!

事頭婆無放棄任何國民,只有自動放棄嘅申請人!
其實你都有美國護照啦, 仲要BNO 做咩?
睇doc, 唔好隨便散佈不存在嘅失敗主義
你要問嘅係,你有無BNO身份,英國唔係單一國籍政策國家,無禁止國擁有外國國籍。
啲問題前所未有咁廢
想問下大家BC問題, 我媽有張BC cert但未拎passport, 我出世前已經有,咁我係咪suppose 自動BC,可以直接申請passport? 過咗18歲係咪都無所謂?
係阿媽張cert 點黎?
自己申請 section 1(1)
啲人未續過(包括我自己)都會驚資料唔齊申請唔到
填錯嘢又申請唔到
從來無諗過HMPO 其實好俹簁
去快圖美咪得囉$100幾張實體相同埋電子檔案

我覺得有本舊BNO,HMPO就好手鬆乜都批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞