『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
webchat 問副簽
其他寫信解釋
其實呢份指引好準,基本文件交齊就應該問題不大:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/777947/Hong_Kong_BNO_Translation.pdf

系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋!
其實副署表,係可以login度搵返轉paper form。
如果大家睇doc,爬返半日內容,根本唔使問,類似問題每小時平均兩個!
睇DOC
佢揀錯喎 揀錯都可以login 改返?
應該都要補,之前幫屋企人renew,個名同過期嗰本唔一樣,最後email同寄enrolled deed poll去先approve
會收到電郵,內有連結login,俾你睇進度,需求文件,副署表安排等。揀咗online係可以轉返做paper form 嘅!
我06年到期都要副簽
我屋企人係過期嗰本已經加左英文別名
到依家都無再改過名
所以有機會ok
05到期都要副簽
改名就一定要改名契,尤其是同舊證嘅唔同!但換身份證加英文名之類,要求稍為無咁高,宣誓紙係最簡單方便嘅處理。
你答你,舊證已經改咗嘅must OK!
睇下處理嘅officer好唔好人啦,我屋企人個case係過期嗰本無啦啦加咗夫姓已經解釋咗從來無改過名,都係要去整enrolled deed poll

有結果再上黎update大家
無計
的確有唔同
有冇人直接寄passport 正本過去
我屋企部Printer印個passport 正面,黑到咩都睇唔到
可以寄正本,如果你預算呢幾個月唔會走佬,而且唔怕佢哋唔見或剪角返嚟,完全唔係問題。
係,個officer都係咁答我。好彩我一早幫屋企人續咗
剪角
其實我已經睇咗已經收到新passport

其實根本從來無改過名,出世紙,身份證,所有文件個名一樣,只係唔知點解過期嗰本加咗夫姓。不過hmpo角度都係改名,咁咪去整enrolled deed poll囉
之前有啲人本舊bno,聲稱當年申請特衰時被剪咗角,被hmpo查問。後來就有啲寄去續bno嘅正本特衰返嚟時都剪埋角

巧合?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞