『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
多謝你提醒!我有打咗信寫我係要BC 唔係BNO, 希望唔會錯啦
想問下而家係咪三個月起跳?
因為幾個月後搬屋 地址唔知填新定舊好
冇副簽要點寫信解釋
話唔識英國人定同事都冇bno?
有冇人分享下
新開戶六折之後二百幾
https://www.facebook.com/yipyatchee/posts/2709286245985381
葉一知
好多好多人續BNO,我建議啲朋友,要向人家展示我們是英殖遺民,有大英遺風,跟大陸人是不同的,所以交文件時可考慮攝一張簡單的卡仔或memo,大約寫道:

Dear sir/madam,
I am aware that you must have been very busy with BNO issues recently. Sorry, but we in HK are hopeless. Thank you very much for your help.

#做個優雅的難民
#我們不是大陸人
#這就是HKIdentity
#死都要優雅地死
#咁人哋先想同你報仇
#BNO

你可以成家人一次過做晒申請bc返照,英國承認多重國籍,而且退中國籍笑話嚟。面見呢?應該未輪到你,文件足夠齊唔會為難你。邊啲人要面見?我估秋生黃嗰類複雜嘢就有機會要。
睇DOC
要同地址證明相同
有PE回覆過申請人,原來「朋友」真係萬能key!
咁平
算唔算係攬炒,遲啲人哋當香港人痴晒線
有,當年入咗籍,登記咗bno就有。重點在於當年有成功登記,邊度出世無關係。

Webchat 開返喇?
即係一定要舊地址
咁到時搬左屋咪仆街
DHL可以轉SERVICES POINT攞
年尾先算喇
提供性價比之選
信用卡用HSBC red 回4% 回番四十幾蚊
Courier 用FedEx 運費 hkd 230
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞