『薪火post』BNO 續期資訊(80) 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
BC PASSPORT還BC
BNO PASSPORT還BNO

apply first passport

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”

填寫歸化證明號碼(右下角)

1. certificate of registration as a British citizen
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
係呀!佢搵返晒你舊資料,咪只需交基本文件囉!
系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋!唔好俾多餘無謂文件。
唔係!你填系統會填你bno上去,由於成個程序你無得揀首次申請bc,你必須寫信強調自己申請bc而唔係續bno,跟住你需要將所需文件正本寄去,等佢批。

由於唔少人原申請bc錯誤續成bno,所以呢類bc例如你,搞之前要上嚟問!以免做嘢俹簁嘅hmpo再製造苦主。
收到後即刻!快,好多人等你幫手。
真孝順
咁平 我折左都要300頭
1你照字面解就得,無須糾結。

2 可以,文件寫清楚邊份打邊份,邊份要share,你清楚時pe都會清楚。一封一齊寄會同一pe做,一次過批。
寫出嚟自己都覺得難睇 屌細力d唔該
老母支那,老竇香港,離L咗婚同老竇已經無聯絡
97前但唔喺香港出世,係咪無機
我本特衰啱啱過咗期,仲洗唔洗寄去?
thanks
未必, 睇你父母有冇醒水去申請~
未註銷可以成本寄
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
Thanks 巴打

已經唔只係一本護照
唔該哂
唔知老竇當年有無bno,幫我apply就應該無
好想知如果佢有嘅話有無落我名
英倫扮工室 (33) 時代革命 光復香港
https://lih.kg/avRycBU
去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞